Popboks - XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (1) - Rado ide Srbin na festival [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.12.2007. 14:10 · 3

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (1)

Rado ide Srbin na festival

Dok bioskopi zvrje prazni, za svim oblicima filmskih festivala ili svečanih premijera neviđena je potražnja. Bioskopi DKC, Art museum, DK Studentski grad i Muzej kinoteke od 27. novembra do 4. decembra, dotaknuti čarolijom Festivala autorskog filma, bili su puni-puncijati!

Vladislava Vojnović

Osim dobre polovine beogradskih bioskopa, a po svoj prilici i mnogobrojnih bioskopa u drugim gradovima Srbije, gde se čini da je zaharala retro-moda nemih filmova jer svuda piše „Nema projekcija“, i oni bioskopi koji rade takoreći životare. Narod danas, navodno, više voli komoditet svoje kuće i mutnjikave slike piratskih DVD izdanja, nego da, kao nekad, slobodno pljucka semenke oko sebe i gleda filmove na velikom platnu.

Ipak, na sve festivale, pa čak i najmanje, na brzu ruku sklepane smotrice, publika hrli u buljucima, a karte se prodaju kao alva. Analogija sa Sajmom knjiga, recimo, nije baš moguća jer bi se u slučaju knjiga moglo reći npr. da Srbi vole sabornost Sajma, a ne pustu i gordu samoću knjižara i biblioteka. S bioskopom je, svako zna, stvar drugačija: puna sala bi trebalo da je upravo mesto okupljanja zarad gledanja u istom pravcu, tj. u pravcu platna, a i mogućeg pogledavanja oko sebe, pre i posle, a ponekad i u toku projekcije.

No, stvari stoje drugačije: sve što miriše na običan život, valjda zato što je običan život postao neobično sumoran, ne privlači domaću publiku. A bioskop, eto, jeste deo običnog života. Za razliku od toga, neobične životne prilike, tzv. događanja poput festivala, e to je drugi par rukava! 

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (1)Netom je okončan XIII festival autorskog filma. Bio je dvostruko posećeniji od prošlogodišnjeg, kad je takođe bio vrlo dobro posećen. Što znači da je stalno bila gužva i da je većina projekcija bila rasprodata unapred.

Festival su otvorili reditelji Srdan Golubović i Srđan Karanović, a zatvorila ga je glumica Vladislava Milosavljević. Tim povodima upriličeni su i solidni kokteli: posle otvaranja u nekadašnjem Međunarodnom press-centru, a posle zatvaranja u nekadašnjem KPZ-u. Prvi film koji je prikazan u glavnom programu bio je Aleksandra reditelja i scenariste Aleksandera Sokurova, a poslednji Fado Carlosa Saure.

Sokurovljeva Aleksandra jedan je od onih alegoričnih filmova u kojima svaka ličnost, osim same sebe, predstavlja još nešto, još neki širi društveni entitet, kako bi se to reklo rečnikom politike. Glavna junakinja Aleksandre zove se isto tako, a glumi je Galjina Višnjevskaja, nekad junakinja jedne od Leskovljevih filmovanih Sibirskih ledi Magbet u režiji Mihaila Šapiroa 1962.

S glumačkim bekgraundom ledi Magbet (puška joj odlično leži u ruci), osamdesetogodišnja Višnjevskaja danas glumi baku koja dolazi u posetu unuku, profesionalnom ruskom oficiru u Groznom, dakle vojniku koji muči ruske muke s Čečenima. Baka se šetka tamo-vamo, malo po vojničkom logoru, malo po minskom polju, malo po razrušenom gradu gde komunicira s Čečenima. Ona bi volela sve što baki i priliči, a želje su joj često i oprečne: da joj je unuk uparađeni, utegnuti oficir, a ne smrdljiva vojničina, da živi s njom i radi nešto drugo, a ne da ratuje na udaljenom čečenskom položaju, da kao oficir dobro zarađuje, pa da ima ušteđevinu i da se oženi. Baka bi volela i da vojska ne puca na ljude, a i da se Čečeni ne bune; najzad, ona želi da joj, usamljenoj, novostečena čečenska prijateljica dođe u goste.

Sve to što Aleksandra, alias ostarela Majka Rusija, želi, jasno je, toplo, poznato i – nemoguće je. Ali, ono što je i te kako moguće u velikoj zemlji velike kinematografije jeste sa, zapravo, ogromnim budžetom napraviti kobajagi mali i „prljav“ autorski film o važnoj temi gurnutoj pod žito. Jer, napraviti otvoren i human film o sumnjivim, teškim i problematičnim aspektima politike jedne zemlje jeste mera racionalnosti i zrelosti onih koji o kulturnoj politici te zemlje odlučuju.

I tako, sve razmišljajući o Ljeskovljevoj drami, pade mi na pamet još jedno njeno filmsko upriličenje: 1961. Andržej Wajda režirao je baš kod nas istoimeni film s Oliverom Marković u glavnoj ulozi! Olivera Marković je vršnjakinja Višnjevskaje i, ako već svesnih kultur-tregera u nas još nema, zanimljivo je zamisliti današnju Markovićevu kako šeta po Kosovu tražeći unuka i komunicira sa Albancima. I koji bi domaći reditelj mogao da bude pandan Sokurovu? Imamo li mi autorsku ličnost sposobnu da na svojim plećima iznese tugu žrtava i besmisao pobednika, ili bismo i dalje morali da gledamo priglupi akcioni film pojednostavljene etike.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (1)

Fado Carlosa Saure film je kojim je nekada specifični evropsko-šezdesetosmaški reditelj zaokružio svoju muzičku trilogiju (Flamenko 1995, Tango 1998). Bez želje da nam stavi prst u oko neporecivim poreklom ili povezanošću fadoa s portugalskom radničkom klasom, a u jednom periodu i nacionalnom vojnom diktaturom, Saura pušta ljude da pevaju. Danas, mahom o ljubavi.

Posle 85 minuta ovakvog pevanja, publici je sve jasno. A naročito da kultura zemlje koja za nacionalni brend ima fado mora biti različita od onih zemalja u kojima se kafanska muzika sluša sa isto toliko pažnje kao i radio! Naime, u Portugaliji blentave turiste opominju da ni slučajno ne zucnu kad neko zapeva, a kod nas je pevanje muzičara u restoranu znak svima da počnu da jedu i preko zalogaja govore što glasnije ne bi li muziku nadvikali. O običajima da se kafanski muzičari bukvalno maltretiraju, čime se dokazuje mačizam, da i ne govorimo. Mada, možda prvo treba da ne govorimo o samoj muzici koja se kod nas izvodi tamo gde je narodu najbliža. Što nije tema ovog teksta.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (1)

I, vratimo se XIII autorskom festivalu – nagrade! Žiri koji su sačinjavali Ron Holloway, Julian Richards i Srđan Karanović među osamnaest filmova takmičarskog programa odlučio je da nagradi tri. Specijalna nagrada dodeljena je filmu Kontola reditelja Antona Corbijna, a nagrada za slobodu umetničkog izraza pripala je Ozeru Kiziltanu za film Takva – strah pred bogom. Glavnu nagradu Aleksandar – Saša Petrović posthumno je dobio Cristian Nemescu za svoj prvi i poslednji igrani film California Dreamin' koji je na ovogodišnjem Kanskom festivalu dobio gran pri u selekciji Izvestan pogled.

Dodeljene su i nagrade FIPRESCI obe sekcije federacije domaćih filmskih novinara. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu Saša Janković, Kristina Đuković i Igor Stanojević nagradu je dodelio rumunskom filmu California Dreamin'. Srpski ogranak FIPRESCI u sastavu Ivana Kronja, Aleksandra Kostić i Dejan Petrović odlučio se, pak, za turski film Takva – strah pred bogom.

Pored glavnog programa, XIII festival autorskog filma imao je i posebne: Autori u digitalnom mediju, Omaž Slobodanu Novakoviću i Program posvećen osobama sa posebnim potrebama.

Popboks će još pisati o XIII festivalu autorskog filma, a neki od prikazanih filmova pojaviće se i u bioskopima. U praznom hodu, tj. do sledećeg festivala (FEST u februaru), preporučujemo onima koji sebe smatraju dovoljno atipičnima u odnosu na prosek da se upute u bioskop. To postaje svojevrsan mali vid građanske neposlušnosti i nepristajanja na pripadnost ružno manipulisanim masama.



Komentari

  • Gravatar for luka knezevic-strika
    luka knezevic-strika (gost) | 06.12.2007. 15.11.45
    mislim da je prilicno nepotrebno insistiranje na tome da su bioskopi prazni, a da na festivalima ima puno ljudi, kada se uzme u obzir jednostavna cinjenica da su programi festivala i bioskopa vrlo razliciti, to ce reci, iako se neki filmovi nakon festivalske projekcije otkupe i pustaju i u bioskopima, takvih je svega nekoliko, a u bioskopima su uglavnom filmovi tipicne holivudske produkcije (a koji se cesto poklapaju bas sa nekoliko ovakvih koji zalutaju na festivale poput autorskog). poredjenja radi, kinoteka je u poslednje vreme, kad god je neki iole poznat film, ili film iole poznatog reditelja, sasvim pristojno popunjena, cesto i sasvim puna. naravno, ja ne tvrdim da bi bergman, fasbinder i hercog mogli da pune bioskope srbije, i svestan sam da je kinoteka delom uspesna i zato sto je jedini takav bioskop u beogradu, ali na svoj nacin su (pre svega programski) 'jedini' i festivali, tj. fest i festival autorskog (sinemanija je, cini mi se, ipak bliza standardnim repertoarima), u tom smislu sto je to nekoliko projekcija svakog filma, i tih nekoliko su jedina prilika narodu da vidi taj film u bioskopu. Imao sam potrebu da ovo kazem, a sad bih voleo i da kazem da sam prilicno razocaran programom ovogodisnjeg festivala autorskog filma. nedostajalo je bilo kakvog pravog istoka - onog koji nije opterecen sopstvenim poredjenjem sa zapadom i nesvodivoscu razlika, vec upravo uzivanjem u svojoj drugacijoj estetici i njenim upraznjavanjem kroz filmski medij. nijedan centralno evropski, nijedan nordijski film. a moj je osecaj da su ove tri, ne toliko jasno definisane, ali ipak na neki nacin specificne kinematografije, jedine koje povremeno ponude danasnjoj filmskoj publici stogod zbilja novo, a kvalitetom, te upravo 'kolicinom' autorstva usporedljivo sa zlatnim vremenom filma koje je, izgleda, pre 20tak godina, prosto proslo.
  • Gravatar for Tim Jonze
    Tim Jonze (gost) | 06.12.2007. 20.38.09
    Sve su seke na festivalu!
  • Gravatar for L
    L (gost) | 07.12.2007. 02.34.39
    Slazem se sa Lukom,samo bih dodao i "Slobodnu Zonu",koja je po programu ove godine bila i bolja od Festivala Autorskog Filma.A o prepotentnosti autorke teksta ne treba trositi previse reci
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi