Popboks - BROKEN SOCIAL SCENE PRESENTS: KEVIN DREW - Spirit If... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.12.2007. 12:03

BROKEN SOCIAL SCENE PRESENTS: KEVIN DREW

Spirit If...

(Arts & Crafts)

Na ovom albumu prisutno je dosta članova ovog kanadskog indie kolektiva: jedan od lidera benda Kevin Drew je kao solo autor potpisan na sedam pesama (od ukupno 14), a društvo mu, između ostalih, prave i Ohad Benchetrit (Do Make Say Think), Spiral Stairs (ex-Pavement), kao i J. Mascis. Međutim, pošto je postava BSS-a promenljiva, zašto ovo nije njihov regularan album?

Nemanja Mitrović

Ocena:
7


7/10
 

Spirit If... je prvo izdanje serijala Broken Social Scene Presents, dok je drugo, Brendan Canning, najavljeno za narednu godinu. Ovakva zamisao donosi i nedoumicu: da li je Spirit If... solo album Kevina Drewa? Pitanje je bitno zato što od odgovora može da zavisi konačni vrednosni sud o albumu.

Kada se uzme u obzir struktura dela (autorstvo, gosti, članovi benda...), dolazi se do problema: ko koga ovde predstavlja: BSS Kevina Drewa ili Kevin Drew BSS? Pomalo zapetljano, ali možda nam upravo ovaj problem može pomoći u razmišljanju. U konačnoj oceni Spirit If... možda i ne treba bežati od poređenja sa regularnim izdanjima benda.

Ukoliko ste upoznati sa baroknim popom i naizgled haotičnim stilom produkcije karakteristične za Broken Social Scene, na Spirit If... u formalnom smislu nećete naći ništa novo. Zato bi se on mogao podvesti u kolekciju B-strana, ali i u spin-off projekat. Dakle, ponovo ćorsokak.

Nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi neko ko procenjuje album, najbolje opisuje pesma When it begins: “It’s gonna be really hard when we get to the end/ Well you love the start but really is just to begin…”

Ali, ako sâmo izdanje sadrži mesto koje jasno ukazuje na problem, možda se na njemu može pronaći i neko rešenje? U svojoj interpretaciji otići ću toliko daleko i posmatraću istu pesmu kao programsku, i to pre svega zbog sledećih stihova: „It’s gonna be really hard when we get to the end/ But don’t forget what you felt.”

BROKEN SOCIAL SCENE PRESENTS: KEVIN DREW: Spirit If...

Iako ima dosta formalnih sličnosti sa projektom BSS, muzika na Spirit If... je potpuno drugačija: osnovnu razliku čini nedostatak ambicije i jedna intimnija vizija. Ukoliko pređemo na polje književnosti, situacija se može opisati na sledeći način: kao da poredite Rat i mir sa Detinjstvom, dečaštvom i mladošću. Ovo drugo je nesumnjivo sjajna knjiga, ali uvek gubi prilikom poređenja sa remek-delom kao što je Rat i mir. Isti rezultat daje utakmica između Spirit If... i You Forgot It In People (2002).

Kao član BSS-a, Kevin Drew je svestan da „...Every time the future comes into my past / I know I should sing / About things that will last” (Lucky Ones). Ipak, on se odlučuje da ne peva o takvim stvarima, nego o FFFH (fucking, fighting, fearing, hope) i zato je Spirit If... album bez velikih ambicija sa intimnijom (don’t forget what you felt) atmosferom i scaled down vizijom.

Za razliku od albuma BSS-a na kojima članovi benda koriste svoja art-house iskustva u pravljenju savršene pop pesme (ili albuma), osnovnu odliku Spirit If... predstavlja upravo nesavršenost koju nipošto ne treba shvatiti kao nešto negativno.

Ove pesme ne treba posmatrati kao ostatke sa albuma You Forgot It In People ili Broken Social Scene (2005), već kao njihov suplement, dodatak koji govori nešto veoma bitno o celini iz koje je potekao. Zato se pitanje autorstva sa početka teksta pokazuje kao varka, kao nešto što sprečava da se stvari sagledaju u pravom svetlu. U poređenju sa ostalim albumima benda, Spirit If... nam otkriva važnu crtu muzike BSS-a koju do sada možda nismo primećivali, ali koja je oduvek bila tu.

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.