Popboks - MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti (FEST ’08) - Lude godine "Dvadesetog veka" [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.02.2008. 00:05

MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti (FEST ’08)

Lude godine "Dvadesetog veka"

Odjeci posleratnih godina u malom italijanskom mestu. Sveprisutni žamor gotovo neprimetno se pretapa u poklič krajem šezdesetih, dok zavodljiva kakofonija burne mladosti briše razliku između ideologija i ideala. U suštini, ovo je lepa priča o odrastanju

Miloš Cvetković

Ocena:
8



8/10
 

Originalni naziv: Mio fratello è figlio unico
Scenario: Daniele Luchetti, Sandro Petraglia, Stefano Rulli
Roman: Antonio Pennacchi
Uloge: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Angela Finocchiaro, Massimo Popolizio, Alba Rohrwacher, Luca Zingaretti, Diane Fleri
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 108 min.
Proizvodnja: Italija, 2007.
Web: http://www.miofratello.nl/

Moj brat je jedini sin ima u sebi duha Felinijevog Amarkorda, ali i dozu zdravog mladalačkog bunta umesto naglašene sentimentalnosti. Mada pripoveda o pripadnicima generacije odrasle krajem burnih šezdesetih, bez imalo problema može da komunicira i s onima koji nisu imali svoju ’68. Ipak je ovo priča o odrastanju univerzalnih dometa, kojoj je jedina mana to što reditelj Daniele Luchetti toliko toga želi da ispriča u samo sat i po vremena.

Međutim, to je ambicija koja nikad ne sklizne u pretencioznost, već može da se ceni kao pretežno uspeo iskren pokušaj da se obuvati što više toga što čini mikrouniverzum junaka usijane glave koji odrasta u jednako usijanim vremenima.

Ljubav, porodične veze i trzavice, (ne)prijateljstva, politika, seks... Svet koji okružuje mladog Accia od početka pruža otpor njegovim tvrdoglavim nastojanjima da život okusi iz prve ruke, pa ako treba i uz mnoštvo pogrešnih skretanja, bez obzira na to šta će drugi, najčešće porodica, reći ili pomisliti.

MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti (FEST ’08)

Srce filma predstavlja priča o bratskoj ljubavi koja se, kako to često biva, iskazuje na najneobičnije načine. Kroz sukob dva brata koji se u jednom trenutku nađu na dve suprotne političke opcije, protnuto je jedno zanimljivo i nadasve iskreno viđenje Italije tog vremena; oslobođeno kalkulantskog pogleda iz sadašnjosti, kojim se i ne može suditi junacima iz prohujale epohe. Sukobi fašista i komunista, uprkos povremenim erupcijama nasilja, ostavljaju utisak bazične nevinosti i naivnosti, što opet ne oduzima značaj sâmog trenutka za one koji su tada odrastali. Luchetti zna da se nasmeje istoriji, ali joj se ne podsmeva.

Politika je za mladog Accia deo odrastanja, put kojim mora proći pošto je odlučio da ne bira prečice. Za njegovog starijeg brata, pak, taj put se pretvara u ćorsokak, poput dečje bolesti koja se, nikad u potpunosti preležana, vraća u malignijem obliku. Accio se, na posletku, okreće pragmatizmu, uz obaveznu porciju anarhičnosti inherentne njegovoj prirodi, kad odluči da uzme pravdu u svoju ruke, ne da bi promenio svet već kako bi konkretno pomogao sopstvenoj porodici i komšijama.

Jer, deo sazrevanja je i delimično gubljenje iluzija, što ne mora biti loša stvar ako se na njihovo mesto useli doza plemenitosti, ma koliko da životna lekcija koja se prethodno mora naučiti može da zaboli.

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:
POŽUDA, OPREZ – Ang Lee
NEMA ZEMLJE ZA STARCE – Ethan Coen, Joel Coen
OSTRVO – Pavel Lungin
POKAJANJE – Joe Wright
RAT ČARLIJA VILSONA – Mike Nichols
POSETA ORKESTRA – Eran Kolirin
RUSKI TROUGAO – Aleko Tsabadze
DVOSTRUKA LJUBAV– Claude Chabrol 
ISTRAGA – Iglika Trifonova
KREMEN – Aleksei Mizigiryov
TI ŠTO ŽIVIŠ – Roy Andersson
ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić
SENKE TREĆEG ČOVEKA - Frederick Baker



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi