Popboks - ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić (FEST ’08) - Prerano ili prekasno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.03.2008. 01:01 · 4

ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić (FEST ’08)

Prerano ili prekasno

Iako je u Hrvatskoj demitologizacija domovinskog rata još uvek donekle tabu tema, izjednačavanje svih učesnika balkanskih ratova kao podjednako stradalih u usudu besmislenog međunacionalnog trvenja, nedovoljno je jak motiv koji otupljuje tvrdu oštricu pobednika prošlogodišnjeg Pulskog festivala i ovogodišnjeg Festa

Pavle Simjanović

Ocena:
6


6/10

 

Scenario: Josip Mlakić, Ivan Pavličić po knjizi Josipa Mlakića
Uloge: Filip Šovagovič, Velibor Topić, Slaven Knezović, Marinko Prga, Borko Perić, Robert Roklicer, Miro Barnjak
Zemlja: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2007.
Trajanje: 87 min.

Vojna jedinica u ratnom filmu uvek predstavlja presek društva ili, pak, presek iz društva izgnanih. Kada je u pitanju jedinica dobrovoljaca presek ne može biti sveobuhvatan, ali svakako može biti sasvim dovoljan. To se dalo videti u filmu Južnjačka uteha, kome Živi i mrtvi, što i sam reditelj Milić ističe, naginju likovima i atmosferom.

ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić

Prvi ekstremni dramaturški postupak primenjen u filmu Živi i mrtvi jeste razvoj dve paralelne priče, jedne iz 1943. i druge iz 1993. godine. Osim što stoji na putu identifikaciji gledaoca sa junacima, taj postupak cepa građenje i međusobne odnose likova, koji, iako postavljeni kao tipovi, zahvaljujući dobroj glumi vrlo brzo počinju da dišu i imamo utisak kao da ih gledamo mnogo duže od par desetina minuta. Kako god, naši su junaci momci iz 1993, ljudi koje poznajemo bolje od njihovih predaka iz 1943.

Postojanje paralelnih radnji sugeriše mešanje žanrova, što je uvek rizičan postupak. Zapravo, on je u slučaju Živih i mrtvih mogao da odvede u dva pravca. Jedan podrazumeva horor, drugi agresivno uspostavljanje stava autora i bežanje iz žanra ratnog filma u problemski film. Nažalost, dva puta stopila su se u jedan.

Najveći problem u ovom slučaju je nedovoljna određenost stava. Naime, sve je bolje od političke korektnosti. Pa, iako je u Hrvatskoj demitologizacija domovinskog rata još uvek donekle tabu tema i muka se muči sa zaslužnim herojima, izjednačavanje svih učesnika balkanskih ratova kao podjednako stradalih u usudu besmislenog međunacionalnog trvenja iz ugla objektivnog posmatrača je nedovoljno jak motiv koji otupljuje inače sasvim tvrdu oštricu filma.

Čak i izopačeni ustaški satnik je ublažen zamenikom za koga je pronađeno opravdanje. Iako ono u životu sasvim stoji (sjajno napisan kratki monolog), za film je pogubno. Izjednačavanje i opravdavanje iz sveta živih još je ekstremnije preseljeno u svet mrtvih. Prethodna teza i dalje važi. Da, u smrti svi postaju isti. To teško da može da bude dobro za film, naročito ako je u pitanju horor. Onog trenutka kada shvatimo da su duhovi koji okružuju jedinicu duhovi partizana, ustaša, vojnika Vermahta, muslimana, zengi – igra je gotova i strah je izgubljen.

Određena stidljivost prisutna je od samog početka. Naime, sukob između Hrvata (HVO) i muslimana, te kod jednog nastradalog pronađeni jeftino štampani „monopol“ novac, ukazuju da pratimo borbe po obodima kratkotrajne pokrajine Fikreta Abdića u Cazinskoj krajini. No, to nije eksplicitno rečeno.

S druge strane, možda se taj momenat može uzeti i kao plus za autore kojima istorijski detalj nije bio bitan, ali su bili rešeni da priču postave u tačno određeno vreme i prostor, za sebe i onoga ko insistira na odredivosti. Dalje, neoprostiva je aljkavost koju je Milić prikazao prilikom montaže nekih scena (npr. utvare koje stoje oko logorske vatre).

ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić

U poslednjih nekoliko godina, naročito u britanskoj kinematografiji, pojavljivali su se filmovi kao što su Deathwatch ili The Bunker. Pa, iako navedeni i nenavedeni primeri zbog svoje predvidljivosti nisu postali veliki, barem su njihovi autori uspevali da nas sasvim solidno uplaše. Ne zaboravimo, jedna od najređih zverki je horor koji najviše plaši na samom kraju.

Sve konstruktivne kritike na stranu, Živi i mrtvi je dostojanstven film, sa puno preleživih dečjih bolesti. Problem je u tome što se svetski film kreće u misterioznim pravcima, te dok autori sa ovih prostora konačno prebrode taj kinematografski šarlah, može da bude kasno. Ako već nije...

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:
POŽUDA, OPREZ – Ang Lee
NEMA ZEMLJE ZA STARCE – Ethan Coen, Joel Coen
OSTRVO – Pavel Lungin
MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti
POKAJANJE – Joe Wright
RAT ČARLIJA VILSONA – Mike Nichols
POSETA ORKESTRA – Eran Kolirin
RUSKI TROUGAO – Aleko Tsabadze
DVOSTRUKA LJUBAV– Claude Chabrol
ISTRAGA – Iglika Trifonova
KREMEN – Aleksei Mizigiryov
TI ŠTO ŽIVIŠ – Roy Andersson
SENKE TREĆEG ČOVEKA - Frederick Baker



Komentari

  • Gravatar for Uuuuu...
    Uuuuu... (gost) | 03.03.2008. 20.03.17
    ...mjesec!
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 04.03.2008. 11.40.23
    Prenisak ocena, film je jaka sedmica.
  • Gravatar for ...ili jos bolje...
    ...ili jos bolje... (gost) | 04.03.2008. 12.26.15
    ...duga devetka!
  • Gravatar for maksimilijan
    maksimilijan (gost) | 21.03.2012. 03.22.35
    Naime, sukob između Hrvata (HVO) i muslimana, te kod jednog nastradalog pronađeni jeftino štampani „monopol“ novac, ukazuju da pratimo borbe po obodima kratkotrajne pokrajine Fikreta Abdića u Cazinskoj krajini. No, to nije eksplicitno rečeno. Nidje veze, sukob je u Srednjoj Bosni, otkud Hrvati u cazinskoj krajini. Ali nije to najveća greška, film zaslužuje bolju ocjenu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi