Popboks - POŽUDA, OPREZ – Ang Lee (FEST '08) - Kinezi nadgledaju, oprez [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.02.2008. 16:07

POŽUDA, OPREZ – Ang Lee (FEST '08)

Kinezi nadgledaju, oprez

Film od dva i po sata pao je na leđa dva glavna i dva epizodna lika, pri čemu jedan epizodni predstavlja funkciju, a drugi atmosferu

Pavle Simjanović

Ocena:
7


7/10
 

Originalni naslov: Se, jie (Lust, Caution)
Scenario: Hui Ling-Wang, James Schamus, po kratkoj priči Eileen Chang
Uloge: Wei Tang, Tony Leung Chiu Wai, Lee-Hom Wang, Chung Hua Tou, Joan Chen
Zemlja: SAD, Kina, Tajvan, Hong Kong, 2007.
Trajanje: 157 min.

Ang Lee je, sa scenarističke tačke gledišta, na neki način idealan reditelj. Živeo je u više zemalja i društvenih uređenja, obrazovan je, dovoljno vešt scenarista, ali isto tako i dovoljno mudar da svakome prepusti ono u čemu se najbolje snalazi. Valja primetiti da je Lee sklon uzimanju kratke priče za literarnu osnovu scenarija, bilo u potpunosti (Planina Broukbek), bilo u formi romana koji po strukturi događaja te odnosima među likova naginje ka zbirci kratkih priča (Ledena oluja).

Dosledno tome, Požuda, oprez se takođe bazira na kratkoj priči koja kasnije u scenariju nije nasilno širena. Možda je to ipak bilo neophodno, jer je film od dva i po sata pao na leđa dva glavna i dva epizodna lika, pri čemu jedan epizodni predstavlja funkciju (mladi revolucionar), a drugi atmosferu (Joan Chen, koja figurira tek toliko, imenom i likom). Tako se kompletna fabula zasniva na muško-ženskom odnosu dvoje glavnih junaka, odnosu na površini dalekoistočno odmerenom, koji dovodi do sasvim linearne eksplozije strasti. Kako sam Lee saopštava u ulozi gosta svadbenog banketa u svom istoimenom filmu : „To je samo posledica pet hiljada godina potisnute seksualnosti“.

POŽUDA, OPREZ – Ang Lee

Zapravo, ljubavni, seksualni odnos kao centralni element filma, na svom je mestu. Muškarac transferiše neprijatni sadizam koji primenjuje svakodnevno na uhapšenim pripadnicima pokreta otpora na (za njega) prijatni sadizam koji čini tokom ljubavnog odnosa. Žena trpi seksualno iživljavanje čoveka koji bi njenom zaslugom trebalo da umre.

Možda je valjalo ići još dalje, te njihov seksualni odnos ne ostavljati na nivou psihološke igre već stupiti na klizav teren realnog fizičkog bola. Čini se da bi s ovo dvoje ljudi – ženom koju su svi napustili i muškarcem punim samoprezira – to imalo smisla. No, to ostaje na slobodnoj volji autora a Lee ne voli patologiju.

Problem filma leži u svetu u kome se ljubavna veza odvija. Kina za vreme Drugog svetskog rata predstavlja izuzetnu scenografiju. Vrativši se na primedbu da film od dva i po sata počiva na dva lika, može se polemisati da fabuli nedostaje još jedan veliki lik, dopisan van izvorne kratke priče, nekakav Korto Malteze koji će taj surovo komplikovani svet pripitomiti.

Frakcije pokreta otpora vrlo su nejasne. Kao studenti, iako detinje apolitični, pripadnici terorističke ćelije naoko više naginju Chiang Kai-Shekovom Kuomintangu, bez obzira na pastoralnu motivacionu pozorišnu predstavu koju izvode. Tokom filma, njih vrbuje i predvodi iskusni ilegalac, reklo bi se maoista. Gledalac je apsolutno ostavljen da pipa u mraku.

Osim toga, postoji i manji problem komunikacije s nedovoljno informisanim gledaocem. Glavni junak je na početku označen kao kolaboracionista koji je podređen Wang Jingweiu, za koga sam tek naknadnom proverom saznao da je neka vrsta kineskog Milana Nedića. U svakom slučaju, imenovana je samo jedna manje važna istorijska ličnost. Mogu postojati dva razloga za to.

POŽUDA, OPREZ – Ang Lee

Prvi je manje ozbiljan. Moguće je da Lee nije želeo da pretpostavlja veličinu istorije svojim junacima, ili da komplikuje priču na način na koji je to učinio Verhoeven i umalo upropastio svoju vrlo dobru Crnu knjigu. Opet, ako se setimo remek-dela U sedlu sa đavolom, shvatićemo da Leeju nije strano ulaženje u sve aspekte priče koju pripoveda.

No, pogubno bi bilo ukoliko razlog za prećutkivanje istorije leži u političkoj korektnosti. Naime, na listi koproducenata nalazi se i Kina. Tako je Lee u svetlu novih, korporativnih odnosa Kine i Zapada možda odlučio da ne pravi probleme te ostavio film neprihvatljivim na manje opasnom nivou seksualne eksplicitnosti.

Oprez, izgleda, na sve strane...

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:
OSTRVO – Pavel Lungin
NEMA ZEMLJE ZA STARCE – Ethan Coen, Joel Coen
POKAJANJE – Joe Wright
RAT ČARLIJA VILSONA – Mike NicholsPOŽUDA, OPREZ – Ang Lee
MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti
POSETA ORKESTRA – Eran Kolirin
RUSKI TROUGAO – Aleko Tsabadze
DVOSTRUKA LJUBAV– Claude Chabrol 
ISTRAGA – Iglika Trifonova
KREMEN – Aleksei Mizigiryov
TI ŠTO ŽIVIŠ – Roy Andersson
ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi