Popboks - POPTUBE Miška Bilbije - Lažni trejleri [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 26.03.2008. 13:56 · 3

POPTUBE Miška Bilbije

Lažni trejleri

Znam mnoge koji u bioskopima žmure kad se emituju trejleri za filmove koji tek stižu na repertoar. A znam i neke koji mesecima unapred tragaju po internetu za najavama filmova koje tako željno iščekuju. Ove trejlere, međutim, svako može da gleda. Ništa ne najavljuju, ništa ne otkrivaju

(Prosečno vreme koje je potrebno da izdvojite za gledanje i čitanje ovog bloga iznosi oko 35 minuta)

Miško Bilbija

Za sam početak, naleteo sam na superekskluzivnu vest koja se tiče moje omiljene TV serije i četvrte sezone koja se tek prikazuje u Americi! Kakav veleobrt! Kakav novi lik! Bio sam šokiran.

Naravno, nisam baš toliki idiot da ne shvatim o čemu je ovde reč: neko na ovom svetu ima dovoljno vremena da se bavi i ovakvim stvarima – pravljenjem lažnih trejlera. Malo sam zagrebao po površini, kliknuo na neke tagove i uplovio u čudesni, lažni svet nepostojećih filmova. Zašto i ja ne bih potrošio malo vremena?

Prvo sam pokušao da iz mora spoofova i fakeova izvučem one najzanimljivije, ali i da ih razvrstam u različite kategorije. Tek tada sam primetio u kakvom paralelnom svetu se nalazim. Ima kako trejlera za nepostojeće filmove, tako i lažnih trejlera za postojeće, pa gore prikazana kombinacija postojećih trejlera u cilju dobijanja potpuno novog; zatim su tu nepostojeći trejleri u službi postojećih filmova, pa onda lažni postojeći filmovi. Sigurno ima još kombinacija koje ću usput da pokupim. Valjda.

U svakom slučaju, evo jednog trejlera na koji sam zaista naseo. Zamalo. U stvari nisam naseo. Uf, komplikovano.

Sajt Trailervision je čuven po tome što neguje specifičan oblik filmskog stvaralaštva. Ovaj, kako oni sami kažu, revolucionaran koncept u filmskoj industriji pretpostavlja realnost koju i sami vrlo često prepoznajemo – da su u velikom broju slučajeva trejleri mnogo bolji i sadržajniji nego filmovi koje najavljuju. Tako je ovaj sajt prepun foršpana koji promovišu nepostojeće filmove, ali specifičnost filma Stupidity je u tome što je trejler imao toliki uspeh da se na kraju pretvorio u film – nastao prema trejleru. Ili nešto slično, ali sumanuto u svakom slučaju. No, ovaj film sigurno ne postoji:

Can't Breathe, imaginarni film katastrofe, ili čega već, samo je kap u moru naslova koje nudi Trailervision, ali nažalost i jedan od retkih koji se mogu videti besplatno, pa tako obećavajući naslovi kao što su Kung Fu Jesus, C.U.N.T, Office Sex, Harry Potter Hidden Dragon, Undercover Homosexual i slični ostaju dostupni samo vašim virtuon karticama. Mada, iako se ipak mogu videti u nešto slabijoj rezoluciji na YouTubeu, nekad su i samo ovakvi nazivi dovoljni.

I dok sam se ja bavio imaginarnom umetnošću, svet je pokorio novi američki film The Nominated. Čini se da spektakularna drama koja prvi put na revolucionaran način spaja neke od najznačajnijih američkih reditelja i holivudskih superstarova garantuje apsolutni rekord na blagajnama, ali i sve moguće oskare. Hiljadu posto.

Na stranu Oskar i sve ostalo vezano za mejnstrim Holivud, Grindhouse, B-movie ekstravaganca Roberta Rodrigeza i Kventina Tarantina najviše je uradila za ovakvu formu izražavanja. Ovaj double bill u koncept vraćanja starim dobrim B filmovima uključuje i ono što je nekada činilo bitan deo ovakvih bioskopskih večeri – emitovanje trejlera – a poznati reditelji su bukvalno nudili usluge za učešće u ovom ludom poduhvatu. Mislim da niko od domaćih distributera neće otkupiti Grindhouse (da li ovo ikoga čudi?), pa više nema razloga da se film ne potraži posredstvom nekog drugog medija. Ovde su sva četiri trejlera za nepostojeće filmove: Machete Roberta Rodrigeza, koji je već započeo i snimanje ovog filma, Werewolf Women of the SS Roba Zombija, Don't Edgara Vajta i apsolutno najspektakularniji Thanksgiving Elija Rota.

Ipak, ceo žanr pravljenja lažnih ili polulažnih trejlera sve duguje običnoj, jeftinoj kućnoj radinosti. Ono čime je, zapravo, internet preplavljen su premontirani originalni filmski trejleri koji potpuno menjaju sve ono što ste mislili da znate o dotičnom filmu. Taksista kao romantična komedija verovatno je jedan od najčuvenijih lažnih trejlera; za njim idu Ajkula kao porodična drama, Total Recall kao ljubavni film ili Matrix kao komedija, Supermen/Betmen fejkovi su takođe upečatljivi, ali šampion ludosti je genijalni trejler napravljen za Kjubrikov Shining, koji je, gle čuda, postao porodični „feel good“, „movie-of-the-week“.

Mada, ni horor verzija Besanih u Sijetlu nimalo ne zaostaje:

I tako sve ukrug – ekstremni žanrovi bivaju smekšani i feminizirani, romkomi i mjuzikli postaju grubi i jezoviti, samo je parodija uvek prisutna. Počeo sam da srećem svakakve ludosti i sve moguće žanrove, isprevrtane i istumbane. Na kraju sam sasvim obnevideo, ali ne toliko da me Meri Popins ne bi stvarno prestrašila. Genijalno

Konačno, ekran za laku noć ovog puta nema veze s fejkovima i sličnim proizvodima. Štaviše, ovo je toliko autentično da stvarnije ne može biti. Desilo se pre samo nekoliko dana u jednom šatoru u Ostinu, za vreme održavanja nekog samita alternativne muzike. Prvih tri minuta i 20 sekundi možete i da preskočite, ali nakon toga kreće grom. Možda ga nećete prepoznati po liku, ali to je on, glavom i bradom. Nighty night!



Komentari

  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 26.03.2008. 20.57.04
    Moj favorit je The Wicker Man (2006) comedy trailer: https://www.youtube.com/watch?v=v_mW8mBzmHo svako ko je gledao ovaj nehotično urnebesni 'horor' složiće se da ova verzija zapravo ima više smisla. :)
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 27.03.2008. 13.43.26
    Mogao bi Miško da izvuče one indijske spotove sa titlovima u kojima su fonetski prevodi na engleski. Na primer: https://www.youtube.com/watch?v=bLpROhIg9eA https://www.youtube.com/watch?v=ZA1NoOOoaNw NAJGOTIVINIJI POP KULTURNI SADRŽAJI NA YOUTUBEU!
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 06.04.2008. 15.29.53
    evo vam adresa za bombay tv. ja se vec duze vreme silno zabavljam sa ovim http://www.grapheine.com/bombaytv/index.php
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX