Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Izbori [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 30.04.2008. 20:49 · 5

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Izbori

Vreme je za izbore! Političari su već uveliko u kampanji, obilaze birače, drže mitinge, lažu i kupuju glasove. Ne bi bilo loše da se malo bolje upoznamo sa situacijom, jer zaista, ovo su najvažniji izbori. Ipak, ništa se ne brinite – nemam nameru da bilo kome dižem pritisak. Prosečno vreme koje je potrebno da izdvojite za gledanje i čitanje ovog vloga iznosi oko 35 minuta

Miško Bilbija

Nema dakle bojazni, u narednim redovima neću ni pomenuti ove naše proklete izbore. Barabe i degenerici upravljaju i vladaju i drugim zemljama, a na ovoj planeti, gle čuda, ima i važnijih izbora od ovih naših. Kao i prljavih kampanja. Ima tako jedno mesto na kojem se, svi to znamo, kroji sudbina sveta. Tamo odlazi sa svoje funkcije verovatno jedan od najomraženijih i najopasnijih predsednika ikada. Pa pre nego što se upoznamo sa novim kandidatima za vladara sveta, vreme je da se oprostimo od ovog starog.

Čovek koji odlazi krajem godine nepresušan je izvor inspiracije za sve protivnike sveta ustrojenog na ovaj način, pa se tako na JuTjubu mogu pronaći zilioni klipova koji se bave njegovim gafovima, govorima, potezima. Zabavi nema kraja kada jednom počnete da gledate razne stand-up komičare, spoken word umetnike, njegove političke oponente. Ali ovaj tip iz Venecuele zaista nema dlake na jeziku.

K'o što rekoh, baraba ima svuda, ali jedan je Čavez. Mr. Danger, genocid, magarac...ali to nije sve. Najdirektniji je Čavez bio u samim Ujedinjenim nacijama. Ovo je njegov legendarni govor, na španskom, ali prevod nije potreban. Neke reči su univerzalne. Ovo je El Diablo govor.

No dobro, pošto je miris sumpora ispario, vreme je da nastavimo dalje. Naravno, nije lako poistovetiti se sa ovakvim tipovima, čak i kada/ako delite neke stavove sa njima. Uostalom nema puno razlike između Čaveza i ...opa, izvinjavam se, obećao sam da neću pominjati ove naše nesrećnike. Ali, zaista, u političkom smislu, neme zemlje koja je sličnija Srbiji od same Amerike. Skoro 50/50 podeljena javnost na dve političke opcije, progresivnu i zatucanu, liberalnu i konzervativnu. Dugački, iscrpljujući izbori sa manje-više starim kandidatima. Znate već kako to ide. Zato nam verovatno i jeste tako zabavno da pratimo i američke izbore. I tako, sasvim je jednostavno uživeti se i u njihovu kampanju. Treba samo promeniti par imena i evo – Bil Maher kao da govori o našoj stvarnosti. U ovom osvrtu na slučaj Valeri Pejm, špijunku žrtvovanu od strane Amerike, ključne reči su patriotizam, izdaja, korupcija, vlast...

Svejedno, koliko god izborna kampanja može da bude zabavna, posle izvesnog vremena ona neminovno postaje dosadna i iritantna, naročito kod nas. Amerika je, ipak, posebna, naročito ove godine kada su kandidati ovako živopisni – Mekejn kao najstariji potencijalni predsednik ikada, Hilari kao prva žena predsednik ikada ili Obama kao predsednik crnac, prvi ikada. Bez obzira na ove specifičnosti, prvo dvoje ne donose ništa novo, pa se njima ne treba ni baviti. Ovaj treći pak, prava je revolucija. Ne krijem svoju fascinaciju Barakom Obamom. Kupio me je sa mnogo svojih izjava i postupaka. Zar nije apsolutno nezamislivo i neverovatno, da kandidat za predsednika Amerike za svoju kampanju ne uzme ni jedan jedini dolar od lobističkih grupa? Ni jedan jedini cent od multinacionalnih kompanija i korporacija. Ko je čovek koji je uspeo da svoju kampanju finansira samo i isključivo od dobrotvornih priloga? Sa interneta? Koliko je odlučan i iskren kandidat koji javno, u sred Amerike, objavljuje rat naftnim kompanijama i lobijima? Ili otvoreno najavljuje povlačenje iz Iraka? Zbog čega je Doris Lesing izjavila da će Obamu sigurno neko ubiti ukoliko bude izabran? Šta se dešava kada se u Americi pojavi ovako fascinantan govornik? Naravno, probude se mladi i školovani, umetnici i slični autsajderi. Popularna kultura postaje poligon za promociju i onda, kako se ne nadati ovakvom predsedniku? Predsedniku koji je rekao da je njegova omiljena TV serija The Wire (inače, zaista najbolja TV serija svih vremena), a omiljeni TV lik Omar Litl, crni gej razbojnik koji otima plen dilerima?!

Ili, na primer, njegovi stavovi o narkoticima. Uz priznanje da je eksperimentisao sa kokainom, kako nikada nije ni dirnuo heroin, deo o lakim drogama je ipak najzanimljiviji.

I kako to obično biva, što je kandidat liberalniji, to su njegovi oponenti oštriji. Za neke je Obama nedovoljno crn, a za neke, kao što je Raš Limbou, glasnogovornik naci Amerike – Halfrican. Za sve takve, ovo je sada već slavni govor Obame Baraka o rasi, održan pre par nedelja u Filadelfiji. Podsećam, radi se o zemlji u kojoj je pre samo 150 godina ukinuto ropstvo i u kojoj je pre samo 50-ak godina crncima bilo zabranjeno da se voze na istoj autobuskoj platformi sa belcima i da nastupaju u bezbol timovima? Sa nekoliko triliona hitova ovaj inspirativni i revolucionarni govor je jedan od najgledanijih JuTjub klipova.

Stigli smo skoro do kraja, pre prognoze – vesti iz sporta!

Na samom kraju, eto, izdržao sam i nisam povlačio nikakve paralele između njihovih i naših kandidata. Sličnosti su, ipak, neizbežne. Svaki njihov kandidat ima svog dvojnika u Srbiji. Svaki, pa i Obama. Naravno, kakva Amerika, takav i Obama! U svakom slučaju – glasajte!



Komentari

  • Gravatar for ja navijam za...
    ja navijam za... (gost) | 01.05.2008. 22.05.30
    ...hilari. zbog pesme mark e smitha. a i kad vec moramo da pojedemo g.vno, da nam se bar lepo zensko pos.re u u.sta, a ne tamo neki c.nac, o.rijanih .estisa.
  • Gravatar for nikad vise necu da pijem...
    nikad vise necu da pijem... (gost) | 02.05.2008. 10.15.45
    ...za 1. maj!!!
  • Gravatar for ajd...
    ajd... (gost) | 02.05.2008. 10.16.21
    ...bar da covek bude srecan sto mu je neko poslao komentar...
  • Gravatar for barak
    barak (gost) | 03.05.2008. 20.01.09
    obama, obama! obama, obama! treba i na ma ! i na ma!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 28.05.2008. 15.01.38
    Obama! Samo nek se SIRI DALJE!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX