Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Viral video [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 25.05.2008. 14:02 · 2

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Viral video

Koliko ste puta danas bili na JuTjubu ili nekom sličnom veb sajtu? Koliko ste fajlova sa sličnim sadržajem danas dobili putem emaila? Koliko ste ih sami poslali drugim ljudima? Ima li kraja ovoj epidemiji?

(Prosečno vreme koje je potrebno da izdvojite za gledanje i čitanje iznosi oko 24 minuta.)

Miško Bilbija

Viral video je jedan od osnovnih internet/JuTjub termina. Označava... pa, svašta, ali pre svega bilo koji video, uglavnom šaljiv i zabavan, koji je stekao ogromnu popularnost sada već uobičajenim kanalima kao što su razmena elektronskom poštom, IM-om, veb razmenom fajlova, posredstvom sajtova kao što je JuTjub, ili video blogova kao što je, recimo, baš ovaj koji trenutno čitate. Kako god. Samo jednog dana dobijete, recimo, neki šaljiv video fajl i prvo ga pogledate, pa zatim i prosledite svojim kolegama u ofisu, pa onda oni počnu da šalju dalje...Viralni, dakle širi se kao virus. Kao na primer onaj nepodnošljivo kretenski video Numa Numa Dance Garija Brolsme koji je u svojoj sobi jednostavno, kao i zilioni drugih usamljenika na ovoj planeti, jednog dana pevušio idiotsku melodiju moldavske grupe O-Zone. Ovaj video, realizovan decembra 2004, za samo tri meseca videlo je oko dva miliona ljudi, koji su potom i sami počeli da prave svoje odgovore i komentare na ovaj spot – i virusna infekcija je tako počela da se širi planetom. Originalni Numa Numa je do danas videlo preko 13 miliona ljudi.

Biće prilike da se posebno pozabavimo i tim internet fenomenom, video odgovorima i komentarima na postavljene video fajlove, no ovog puta tema su samo originalni klipovi. Naravno, ovi filmići ne moraju da budu delo anonimnih frikova koji koriste sada jeftinu i dostupnu tehnologiju, mobilne telefone, svima pristupačne kamere i slična oruđa, već i skečevi iz etabliranih TV programa i serijala, ali upravo ovi životni anonimci, a u stvari !internet celebrities“, čine najzanimljiviji deo ovog fenomena. Kao na primer Bruk Alison Brodak, za koju se veruje da je prva internet zvezda koja je kapitalizovala svoju popularnost ugovorom sa NBC TV i Karsonom Dejlijem, talk-show zvezdom velike televizije. Ova crossover zvezda je prezenter, montažer i reditelj svojih priloga koji su u leto 2006. godine bili najpopularnija stvar na celoj Mreži. A prednjačila je, naravno – Numa numa!

Slažem se, ovo je neizdrživo. Iskreno, malo je reći da je ovo imbecilno, ali fenomen je fenomen, a rezultati su impresivni. Uostalom, zar baš ovih dana nemamo priliku da gledamo uživo, u Beogradu, pravu invaziju ovakvih i sličnih melodija i histeričnih izliva oduševljenja. Euro trash koji hara gradom ovih dana, svoje rezultate dobija na rejting listama gledanosti. Naravno, evropske numa numa spodobe zakucavaju sa rezultatima, i to ne samo kod nas – ovo je globalni fenomen. Ali devojčica po imenu Brodak je neumorna. Ovaj spuf triler jednostavno nazvan The Chips, ne samo da je od Entertainment Weeklyja dobio ocenu „briljantan“, već je i zaista jedan od najlegendarnijih momenata u istoriji JuTjuba.

Korporacije ne bi bile to što i jesu, da nisu tako pohlepne i bezobzirne, pa je eksploatacija estetike viral videa prisutna i u marketinškim strategijama skoro svih omraženih kompanija. Ford, Trojan i Kodak su inicijatori i nosioci ovog trenda koji omogućava fin i elegantan ulazak u sve domove, ovog puta pod maskom zabavnog, pevljivog, duhovitog spotića koji obično pogledamo i momentano prosledimo dalje rodbini, kolegama, prijateljima, vrlo često i kompletnom sastavu svog adresara. Kad je već tako, onda barem na ovom mestu da ne nasednemo trikovima velikih korporacija. Ali evo možda i najslavnijeg primera kako su male firme iskoristile ludilo sharinga. Paris Hilton je originalno napravila svoj,

a kalifornijski Accolo svojim spufom ponovo napravio pravu i totalnu internet pometnju.

Čak ni slavna koka-kola nije uspela u prvom trenutku da prepozna rudnik zlata. Kada se pre par godina pojavio ovaj ingeniozni video nazvan Diet Coke + Mentos, kompanija se momentalno ogradila i više puta istakla da nema nikakve veze sa ovim filmom. Ipak, nekoliko meseci kasnije, kada je na Internetu osvanulo još na stotine klipova inspirisanih baš ovim spotom (detaljnije o ovome, drugi put), direktori su promenili odluku i odlučili da zajašu upravo talas popularnosti ovog fenomena – i baš na JuTjubu organizuju veliki konkurs za reklamu napravljenu u kućnoj radinosti. Tipično.

Ali ima i primera kada se viral video koristi i u neke druge svrhe. Promocije pesama, kampanja. Ili sve to zajedno. Ovim promotivnim videom spojena je kampanja promocije besplatnih zagrljaja, kao i nova pesma sastava Sick Puppies. Rezultati su bili spektakularni i za kampanju i za pesmu.

Ne bih sad na ovom mestu iznosio sopstvene impresije bilo pesmom, bilo kampanjom, ali rezultati i statistika su ponovo neumoljivi – preko 26 miliona hitova, a uostalom kampanja je pre par nedelja stigla čak i do Beograda i Knez Mihajlove ulice.

Za kraj, ali samo ovog dela kojim je jedva zagreban ovaj neverovatan talas video fajlova koje, ne sumnjam, skoro svi koji ovo čitaju verovatno svakodnevno dobijaju ili preko svojih omiljenih veb strana ili direktno u svoj Inbox, evo majke svih viralnih videa svih vremena. Ovaj datira još iz daleke 1969. godine. Autor ovog slavnog crtaća je Marv Njulend. Bambi sreće Godzilu.

Logično, usledili su brojni odgovori i reakcije, nastavci (Bambijev sin sreće Godzilu i sl.), rimejci, kao i na stotine filmića inspirisani ovim legendarnim crtaćem. U svakom slučaju, baj baj Bambi!



Komentari

  • Gravatar for Robert Pollard
    Robert Pollard (gost) | 27.05.2008. 00.23.03
    Au bre Misko - pa cemu sve ovo? Od teksta do teksta postajes sve dosadniji. Kada pises o filmu ili muzici, to radis super, tvoj smisao za humor je divan. Ali ovaj nesrecni Poptube...Niti je smesan, niti je koristan, a plus ti oduzme pola cuke zivota. Ti nikada nisi bio tip koji tezgari, a plasim se da Poptube najvise lici na to. No hard feelings, sve iz najbolje namere - nadam se da ce ti buduci tekstovi sadrzati bar malo vise cinicnog humora u kom si sjajan. Drz' se legendo!
  • Gravatar for Ri...
    Ri... (gost) | 27.05.2008. 08.31.10
    ...spekt!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX