Popboks - BOŽANSKA REVOLUCIJA KATASTROFE I UGOVOR S ĐAVOLOM – Dorijan Nuaj - Đavolov advokat [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 29.05.2008. 14:37 · 7

BOŽANSKA REVOLUCIJA KATASTROFE I UGOVOR S ĐAVOLOM – Dorijan Nuaj

Đavolov advokat

Izrazito politički nekorektna, svesno kontradiktorna i nedorečena, izluđujuća, inspirišuća, iritirajuća, podsticajna, otkrovenjska, detinjasta, duboka, naivna... sve je to Božanska revolucija katastrofe, knjiga koja nije namenjena nijednoj prepoznatljivoj ciljnoj grupi – ona je za svakoga, i ni za koga. Od toga odakle dolazite i šta sa sobom nosite zavisi i šta ćete iz ove knjige poneti

Dejan Ognjanović

San svakog prikazivača i kritičara je da autor obavi posao za njega, i jasno iznese suštinu svoje knjige već na prvoj strani:

"Na ovaj spis se može gledati i kao na neku malu enciklopediju mojih istina, koja bez sumnje može zaličiti i na kakav volšebni katalog predrasuda ili promišljanja jednog ekscentrika, proročanstvo, dijaboličnu manipulaciju, obično i neubedljivo lupetanje, postmoderni uvod u doktrinu političkog i socijalnog satanizma, neveštu skicu neke nove ideologije, intelektualnu šalu, odnosno provokaciju kojom neki marginalac želi da skrene pažnju na sebe itd."

Božanska revolucija katastrofe (Ukronija, 2008) je zaista sve ovo; ali to jedva počinje da je opisuje.

BOŽANSKA REVOLUCIJA KATASTROFE I UGOVOR S ĐAVOLOM – Dorijan Nuaj

Na razmeđi privatnog i opšteg, ozbiljnog i posprdnog, između studije i tirade, akademskog i internet-forumskog tona nalazi se ova doktrina za postdoktrinarno doba, ezoterija za skeptike i ugovor s đavolom za nevernike. Ona nudi politiku za 21. vek koja polazi od stanja neizvesnosti i lomova svih stabilnih oslonaca. Ideologija koju Dorijan Nuaj iznosi prepoznaje apsurd i paradoks kao temelje Novog doba, i polazi od njih u izlaganju egzegeze sveukupne kosmologije, antropologije, psihologije, konspirologije, ideologije, humanizma i futurologije.

Božanska revolucija katastrofe je energični vapaj za smislom, i odricanje svakog okamenjenog smisla; potraga za stabilnošću usred haosa, i apologija haosa. Videvši jedinu izvesnost u smrtnosti i propadanju, Nuaj uzdiže neizvesnost, tvrdeći da je Stvarnost mnogo veća i bogatija od antropocentričnih sistema koje smo Univerzumu nametnuli. U ovome se približava Carlosu Castanedi i njegovoj potrazi za Drugom stvarnošću, i to putem a) primene radikalne Volje kao kroulijevskog (Aleister Crowley) principa, i b) kreativne imaginacije u spoju sa šamanskim i magijskim postupcima á la Austin Osman Spare.

Napisana jasnim jezikom, ova knjiga, uprkos tome, uspeva više da sakrije nego li otkrije, sve vreme, ipak, dajući dovoljno naznaka za prodor iza vela aluzija i ironično intoniranih deonica. Najpribližniji opis ove Revolucije bilo bi nazvati je spojem Crowleyeve Knjige laži i Burroughsovog Golog ručka, uz obilate doze Kastanede, socioloških teorija, i dvije žlice umiksovanih programa ovdašnjih političkih partija, zbog čega se ona neminovno završava – formularom ugovora s đavolom.

Izrazito politički nekorektna, svesno kontradiktorna i nedorečena, izluđujuća, inspirišuća, iritirajuća, podsticajna, otkrovenjska, detinjasta, duboka, naivna... sve je to Božanska revolucija katastrofe, knjiga za svakoga, i ni za koga. Od toga odakle dolazite i šta sa sobom nosite zavisi i šta ćete iz nje poneti. Iza neupečatljive, a opet sugestivne korice, i unutar nedovoljno lektorisanog, grafički skromno uobličenog teksta krije se knjiga koja sadržajem i pristupom ne liči ni na jednu koju je neki ovdašnji autor potpisao.

Ona je toliko odmaknuta od aktuelne srpske ponude da kao da potiče iz nekog sasvim drugog sveta. I baš zbog tog odmaka i autsajderske pozicije, ona je ovdašnjem čitaocu aktuelna i, čak, neophodna. Kako jedan veliki inicijant već reče: "Ko zna, znaće; ko ne zna – ne znaće".



Komentari

  • Gravatar for Alajster
    Alajster (gost) | 30.05.2008. 12.25.40
    o chemu je ova knjiga?
  • Gravatar for loverbo
    loverbo (gost) | 30.05.2008. 23.10.31
    Stvarno, bre... O CEMU je ova knjiga? Vidimo da je prikazivac odusevljen i da misli da je: "Izrazito politički nekorektna, svesno kontradiktorna i nedorečena, izluđujuća, inspirišuća, iritirajuća, podsticajna, otkrovenjska, detinjasta, duboka, naivna..." Sve je to lepo. Ali ako je ovaj tekst prikaz, ili je bar to trebalo da bude, zasto jednostavno nije PRIKAZANA knjiga nego i posle citanja ovog nesuvislog panegirika nismo ni pedalj blizi osnovnim informacijama o SADRZAJU knjige?
  • Gravatar for Mladen Jovanov
    Mladen Jovanov (gost) | 01.06.2008. 08.00.38
    Ovakav prikaz biva kad se napiše ne osvrt, već u stvari ljubavno pismo prijatelju-uzoru. Simple as that.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 01.06.2008. 10.17.18
    parametri su dati, koordinatni sistem je postavljen (Crowley, Castaneda, Burroughs, politika, ideologija, Druga Stvarnost...) - ko baš želi da mu se sve NACRTA - neka poveže tačkice!
  • Gravatar for povezivac
    povezivac (gost) | 02.06.2008. 00.52.35
    Mislim da bi cenjeni autor prikaza tebalo da uvidi razliku izmedju esejistickog pisanja za seminare i/ili akademske zbornike i pisanja za POP-KULT MAGAZIN poput Popboksa. Na stranu ocigledna pristrasnost i neobjektivnost, ali ko ne ume da napise klasican novinarski prikaz koji pre svega treba da INFORMISE posetioce sajta neka ide da pise za godisnjak SANU. A prikaze koje treba da cita publika sacinjena od laika i onih koji pre svega traze informacije neka prepusti onima koji to znaju da urade. Nazalost u ovom slucaju znamo ime autora i knjige, kao i da se izvesni D.O. istoj i istom veoma divi. Sve ostalo je obavijeno maglom i misterijom.
  • Gravatar for Velibor Radman
    Velibor Radman (gost) | 03.06.2008. 20.55.01
    Ovde izneti komentari prikaza Božanske revolucije katastrofe... inicirala je zanimljivu raspravu ne jednom drugom mestu. http://znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=5769&start=25
  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 05.06.2008. 23.03.54
    E, bre, sto ste takvi? Pa skontali ste valjda do sad da se na Popboksu pisu kritike i razmisljanja o delima, a ne prepricavanja sadrzaja. Zato za Popboks ne moze da pise svako.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige