Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Indijana Džons [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 31.05.2008. 13:51 · 1

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Indijana Džons

I kako smo mogli da odolimo? Čim smo videli da se premijera opasno približila, odlučili smo da proverimo i virtuelni prostor. Indijana Džons na JuTjubu! Mislili smo da ćemo naći samo trejlere, kad ono... Bunilo!

Miško Bilbija

Namerno nisam hteo da odgledam novi, četvrti nastavak Indijane Džonsa pre ovog najnovijeg PopTjuba. Priznajem, bio sam, to jest i dalje sam malo skeptičan po pitanju toga ima li smisla produžavati slavnu trilogiju milion godina nakon njenog vremena, ali što vreme više prolazi, sve sam nekako sigurniji da ovde neće biti greške. Tu su i Lukas i Spilberg, naravno i Harison Ford i Karen Alen. Muzika Džona Vilijamsa. Drugim rečima, šta može loše da se dogodi? Kako to može da bude slab film?

Mada... hm, pre nego što mi na pamet padnu razni slični primeri, bolje da prekinem da se bavim Kristalnom lobanjom. A naslov zvuči odlično. Prilično jezovito. Brrr!

Ne znam kako su Spilberg i Lukas došli na ideju da nakon 18 godina povampire slavnog arheologa i koji im je bio osnovni motiv za takav, ipak neočekivan potez, ali to više i nije toliko bitno. Sad je samo važno kakav je novi film i da li ćemo u budućnosti zauzeti tvrdokorni stav i pri pominjanju ovog junaka i serijal i dalje tretirati kao trilogiju, ili će četvorka i kod najokorelijih fanova postati legitiman nastavak. To će, ipak, svako za sebe morati da preseče. Svejedno, evo kako je sve ovo počelo:

Mora se reći, ipak, da nije za svakoga Indijana Džons junak iz detinjstva i ultimativni akcioni heroj. Postoje, kao i uvek, i oni skeptični i sumnjičavi. Jasno, internet je preplavljen fanovskim posvetama, ali red je priliku dati i onima koji možda drugačije misle. Šta se zaista krije iza čuvene fedore? Koliko šešira doktor Džons uopšte ima? Konačno – heroj ili ubica, doktor ili zlikovac?

Ozbiljne optužbe, nema šta, ali tek su pravi stručnjaci zaista ogorčeni na svog “kolegu”. Evo jednog uglednog skupa arheologa koji je takođe imao šta da kaže na temu povratka popularnog Indija.

Ali, vraćam se pravim fanovima. Ne podnosim ove što samo kukaju i sumnjaju. Evo, na primer, kako jedan Španac – Fran Kazanova – gleda na stvar. Filmadžija, profesionalac, entuzijasta. Nadam se da svi znaju za njega i njegove slavne filmove Indijana Džons i skriveno blago, Indijana Džons i bodež iz pakla i Indijana Džons i uspomene iz prošlosti. Za ignorantski deo populacije, evo nekoliko inserata iz ovih klasika.

Ima i onih koji nemaju energiju i talenat, pa ni budžete Frana Kazanove, ali su dovoljno vešti, kreativni i duhoviti da smisle ovako spektakularnu posvetu. Ovom fanu je za posvetu bio potreban samo kompjuter, neki dobar montažni softver i kolekcija filmova. U ovom slučaju čak 27 filmova u slavu lijane. Tarzan je mrtav – živeo Indijana Džons!

I kad smo već kod lijane... dodajmo i malo koka-kole... i malenog fana Entonija Dolsa...

Jasno je već, Indijana ne živi samo kao akcioni heroj iz igranih filmova i TV serija (ah da, sećate li se te televizijske propasti?), već je, kao i sva mitska bića, prisutan i u svim drugim oblicima, formama, žanrovima. U SVIM zamislivim oblicima. Ovo je, dakle, deo rezervisan za štrebere i za sve one koji avanture vole da simuliraju.

A ovo je već za profesionalne štrebere. Nešto kao “Nerds' paradise”. Vreme je za Euforiju! Dokaz da je Džordž Lukas najveći od svih nerdova!

Ima nešto i za one koji su od svojih odlikaških dana uznapredovali u razne egzekjutive, menadžere, CEO-ove i CFO-ove i slične koji, da skratim, imaju puno para i vole da se sećaju dana kad su i sami sebe zamišljali s bičem u ruci. Fantastična akciona figurina, 30 cm visoka, sa svim pratećim igračkicama, magnetićima, revolverom, dve glavice i malom bakljom!!! Ko me voli neka mi kupi ovo na poklon.

Dalji surf me je sasvim izmorio. Naleteo sam na nekoliko miliona arkadnih i Atari Indijana i raznih drugih, ali ovaj sastavljen od danskih ciglica je apsolutno neprevaziđen. Uostalom, obratite pažnju na brojač – preko dva miliona gledanja!? Indy goes LEGO u najslavnijoj sceni svih vremena!

Ali moji glavni favoriti su ipak ovi tipovi što su, inspirisani LEGO kockicama, odlučili da iz sveta animacije zakorače na ulice San Franciska (recimo). Oni su vredno radili i pet miliona ciglica kasnije...

Fantastično, zaista. Ali sad već zalazimo u mračne i neistražene predele ljudske prirode. Indijana Džons i Carstvo čarapa!?

Ovo je bilo prilično bolesno, priznajem, ali u isto vreme i sjajno. I baš to vam je i sam JuTjub.

Odjava uz muziku, naravno, jer kakav je to Indijana bez muzike Džona Vilijamsa. Može i uz prigodan tekst...

...ali ipak, ako se neko još pita kako pravi Indijana Džons mora da zvuči, grenadiri Majke kraljice ispred Bakingemske palate to vrlo dobro znaju.

A sad, konačno, mogu na miru da odem u bioskop.

 



Komentari

  • Gravatar for Indy93
    Indy93 (gost) | 16.06.2008. 16.41.32
    Super su klipovi i indy 4 je extra ali bi voleo da stavite jedan srpski indy fan film.zove se Indiana jones and the dragons eye(ime je samo na engleskom a film na srpskom).ucinite mi to.napravili smo ga moji drugari i ja!Pozz
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX