Popboks - THE ROOTS - Rising Down [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.06.2008. 12:45

THE ROOTS

Rising Down

(Def Jam)

Hip hop veterani i dalje imaju mnogo toga da ponude. Osmi album pokazuje da je ekipa iz Filadelfije u dobroj formi

Marko Nikolić

Ocena:
7


7/10
 

U “crnom” muzičkom univerzumu The Roots su zasigurno institucija. Posle albuma The Game Theory, ekipa iz Filadelfije je pobrala lovorike, a epiteti koji ih krase idu od “spasilaca hip hopa” do “omiljenog hip hop sastava među rok publikom”.

Grupa predvođena bubnjarem ?uestloveom na novoj ploči najhrabrije do sada iskoračuje iz (samo)nametnute formule prepoznatljive po jazzy pristupu koja je do savršenstva dovedena na albumu Things Fall Apart (1999), po mnogima ključnom izdanju grupe.

THE ROOTS - Rising Down

Prva polovina nove ploče protiče u radikalnim redefinicijama zvuka. Naslovna numera je prijatna ekskurzija u nedovoljno istraženu teritoriju krosovera hip hopa i postroka. Get Busy je razbijački komad futurističkog zvuka s bas-linijama dubljim i od trepčanskih kopova.

Sa 75 Bars (Black’s Reconstruction), The Roots, reklo bi se, nogom otvaraju vrata klubova, a sve priče o neharizmatičnosti glavnog repera Black Thoughta padaju u vodu.

THE ROOTS - Rising Down

Čak i dobar poznavalac njihovog opusa će se prilikom preslušavanja prve polovine ploče začuditi koliko bend zvuči drugačije nego pre.

I to nije sve. Svakim novim slušanjem postaje jasno da su osveženja više nego dobrodošla. Možda nije preterana ocena da The Roots nikad nisu zvučali ovako agresivno i ubedljivo.

Danak veličini benda dolazi do izražaja u drugom delu izdanja, a ogleda se u povratku grupe prepoznatljivom izrazu, uz gostovanja etabliranih (precenjenih?) alterhop likova poput Commona i Taliba Kwelija.

Melodičnost numera Unwritten, Criminal, Lost Desire i I Can’t Help It i oldskul aroma I Won’t Apologize ipak ne umanjuje utisak da je The Rising Down i tekstualno i zvučno dosta mračan album, na tragu prethodnika.

Lokalni problemi najmoćnije zemlje sveta i dalje se tiču čitave planete, a The Roots su kao i do sada raspoloženi da se uhvate u koštac s njima.

Get Busy

U tome im pomažu brojni gosti: od lokalne ekipe koja je učestvovala i na prethodnim pločama, u sastavu Malik B, Peedy Crek, Dice Raw i Mercedes Martinez, preko već pomenutih Taliba Kwelija i Commona, do pomalo zaboravljene hip hop legende DJ Jazzyja Jeffa i posrnulog Mos Defa, koji na ovoj ploči pokazuje da pre otprilike deset godina nije slučajno bio spasilac hip hopa.

Neznatno slabiji od The Game Theory, The Rising Down je bogat hip hop obrok i nesumnjivo album koji ne pada ispod nivoa ove filadelfijske muzičke institucije.

Povezani članci:

Game Theory - recenzija albuma (2006)

Audio:

MySpace



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.