Popboks - NADZIRAČI – Alan Moore i Dave Gibbons - Građanin Mur [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 28.08.2008. 14:08 · 2

NADZIRAČI – Alan Moore i Dave Gibbons

Građanin Mur

Za izvođenje revolucije u američkom stripu ipak su bili potrebni Britanci. Dvadeset godina posle nastanka, Nadzirači na srpskom jeziku deluju šokantno sveže i avangardno, kao da sve to vreme nije prošlo

Uroš Smiljanić

Kada se početkom 60-ih vratio u centar čitalačkog interesovanja, superherojski strip je u Americi nastavio da guta sve pred sobom do tačke na kojoj smo i danas, kada su termini "superherojski strip" i "strip mejnstrim" postali zamenjivi. Sve agresivniji prodor superheroja u Holivud sugeriše da ćemo još dosta vremena u stripovima i na filmu gledati ljude u helankama kako trče, skaču, lete i iznova spasavaju čovečanstvo.

Termin "ozbiljan superherojski strip" i pored svega toga i danas zvuči... neozbiljno. Pokušajte da ženinom ocu objasnite kako ove stripove čitate iz zadovoljstva a ne zato što vam je to tema za magistraturu iz oblasti vizuelne kulture, pa ćete videti kako će vas od tada gledati. Superherojski stripovi su i dan-danas velikom većinom industrijski štancovane eskapističke fantazije plemenito ukrštene elementima sapunske opere, i nema naznaka da će se stvari u skorije vreme promeniti.

NADZIRACI - Alan Moore i Dave GibbonsIpak, primeri poput Nadzirača (Beli put) pokazuju da nije problem u mediju već uglavnom u industriji. Medij je sasvim sposoban da kičasto, apsurdno superherojsko okruženje iskoristi za pričanje veoma ozbiljnih, čak *gulp* cerebralnih storija. Mada pomaže ako je u ulozi pripovedača genije.

Alan Moore se pre ulaska u ovaj projekat već dokazao radom na Miraclemanu, Čudovištu iz Močvare i V kao Vendeti, tretirajući strip-medij s nekarakterističnom ambicijom da stvara ozbiljnu literaturu koja istovremeno neće biti lišena suštinske stripovske estetike (vizuelno pripovedanje, akcija...). Nadzirače je izdavač (DC) prihvatio s dosta opreza jer je sve mirisalo na jeres koja bi lako mogla da eksplodira u lice; između ostalog Moore je sam morao da kreira likove za ovaj strip, kako se DC-jevo vlasništvo ne bi, ne daj bože, oštetilo.

No, kako se ispostavilo, Nadzirači se danas smatraju nekom vrstom Građanina Kejna američkog stripa. Moore je uz izvanrednog crtača Gibbonsa kreirao kompleksan politički triler zavidne dubine, dotičući se jednako odvažno političkih, psiholoških i egzistencijalnih tema. Još važnije od toga, on je to učinio ni u jednom trenutku se ne odričući osnovne estetike superherojskih stripova, tretirajući njihove "detinjaste" motive ozbiljno, konzistentno, strogo ali bez potcenjivanja.

NADZIRACI - Alan Moore i Dave GibbonsRezultat je autentičan grafički roman, prepun ljudi u smešnim kostimima i neverovatne tehnologije, koji se, uprkos tome, čita kao veoma ozbiljno štivo. Svestan da je u pitanju njegov magnum opus, Moore je Nadzirače pisao "za sve pare", udarajući iz zaleta u samo središte pitanja esencijalnih (ne samo) za superherojski strip: seksizam, političke, filozofske i naučne osnove (super)herojstva, odgovornost pojedinaca s natprosečnim talentima prema društvu ali i prema ljudskoj rasi...

Nadzirači su ambiciozan, čak pretenciozan strip, ali strip koji čitaoca opčinjava širinom vizije, dubinom svojih karaktera, pa čak i klišeima koji su doslednom analizom revalorizovani i, često, prepoznati kao arhetipi pop-kulture što zavređuje da konačno bude smatrana prosto – kulturom.

Odlično domaće izdanje (koje ipak ne donosi kompletan materijal iz američkog absolute izdanja) i pored svoje robusnosti (=cene) zavređuje mesto u biblioteci svakog, pa i ozbiljnog čitaoca savremene žanrovske literature. Ovo je revolucija koja je promenila samo jedan mali deo sveta. Ali hvala joj na tome.Komentari

  • Gravatar for jel to...
    jel to... (gost) | 28.08.2008. 16.07.32
    ...Uros Dabic na fotografiji?
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 29.08.2008. 02.33.39
    nakon..koliko vec...godinu, dve...konacno kakva takva recenzija ovde. inace i dalje drzi cenu, bio sam sinoc u platou ("na"platou?!) i meki povez je 2700 mada, kao, moze 20% popusta... elem, watchmen je odlican strip, lepo i preveden chak...mada je meni vndeta od svih murovih nekako srcu drazi:)doduse i direktniji je u svojoj kritici drustva i utopijskih pogleda na svet. mogla bi da padne recenzija sendmena koji je vrhunac gejmenove karijere...a vala neko da se osvrne i na propovednika gart enisa koji je isto odlican strip (shushkalo se da ce da se pravi film sa majkl madsenom, koji je idealan za glavnu ulogu, mada vec mator) e da, i 100 bullets je bio odlican serijal ali se rasplinuo vremenom u sapunicu...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi