Popboks - DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1 - Pune ruke Dilana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 21.10.2008. 12:03 · 11

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Pune ruke Dilana

Fanovi legendarnog detektiva noćnih mora ovog meseca mogu da uživaju u čak dva supergiga izdanja na srpskom jeziku. System Comics nam donosi novog Giganta, najluksuznijeg i najvećeg Dilana Doga kojeg je mašinerija Sergio Bonelli Editore izbacila do sada, dok je Veseli četvrtak započeo sa serijom ”super knjiga”, koje na jednom mestu okupljaju sve priče o Dilanu koje su se pojavile izvan regularne serije

Pavle Zelić

Ne tako davno ovdašnji izdavači italijanskih stripova su se pojavljivali i nestajali; na kioscima bi za trenutak bljesnuli stari i dobro poznati naslovi, da bi se zatim izgubili na više meseci ili godina... Pri tome kada kažemo italijanski stripovi, mislimo na Bonelijeva izdanja, a kada kažemo Bonelijeva izdanja, mislimo na Dilana Doga.

No, samo u ovom mesecu, pored redovnog broja (koji dolazi svakog poslednjeg četvrtka u mesecu), stigla su i dva masivna specijalna izdanja. Skoro je teško setiti se doba kada je u Dilanovim pričama uživala samo mala grupa, maltene sekta posvećenika koji su u skrivenim striparnicama željno iščekivali pakete sa stripovima iz Hrvatske...

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Pitanje kvaliteta ponuđenog je, kada je o Dilanu reč, nekako uvek bilo relativno. Taj strip se uvek može čitati, čak i kada su u pitanju jedva podnošljivi i isprazni plagijati raznoraznih filmova, knjiga i stripova, pa čak i ranijih epizoda samog Dilana Doga.

Dakle, ako uzmemo da je lestvica postavljena nisko, ovo i nisu baš tako loše epizode, tj. priče. U Gigantu (System Comics) imamo Pokrov, vampirsku storiju s prihvatljivim detektivskim zapletom. Roi je crtač Dilana koji se najteže da svariti, a u ovom slučaju se, nažalost, skoro uopšte ne vidi njegov ipak neosporan talenat.

Smrt jedne zvezde takođe insistira na krimi-priči, ali ovde imamo i nešto mnogo vrednije: uverljivu, nežnu i dirljivu ljubavnu priču. Naravno, posle svih tih žena, teško je svaki put poverovati u iskrenost i dubinu Dilanovih osećanja, ali zato verujemo Gejl, duhu ubijene TV glumice koja koristi svoju poslednju ljubav – Dilana – da otkrije svog ubicu, ali i da, zahvaljujući svojim i njegovim emocijama još malo ostane u ovom svetu. Tu su i dve odlične pančlajn minijature da zaokruže izdanje i opravdaju tvrde korice i popriličnu cenu.

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Superbook (Veseli Četvrtak) se sastoji od dve epizode: Priče o neobičnom ludilu se vrte oko mnogo puta korišćenog motiva zaraznih delirijuma koji navode ljude na ubistva i samoubistva, da bi konačno zakačili i našeg Dilana. Koliko puta ovaj čovek može da zaglavi u ludnicu i ostane normalan? A Slike su, verovali ili ne, team-up Dilana i Kena Parkera, legendarnog trapera iz, po klasičnim umetničkim kriterijumima, možda najboljeg Bonelijevog stripa. Šteta je prepričavati kakvom scenarističkom akrobacijom se do toga došlo.

Da rezimiramo: Dilana volite ili ga ne poznajete, a svako ko ga je čitao će mu se pre ili kasnije vratiti, makar za broj ili dva. Ako ne pripadate pomenutoj sekti koja će ionako čitati sve što izađe, razmislite o sledećem predlogu: odvojite jedno veče. Navucite zavese – minimizirajte sve spoljne uticaje.

Prigušite svetlo, ili još bolje, upalite nekoliko sveća (podrazumeva se da ste sami). Pustite prigušenu muziku, ne mora baš Đavolji triler ali neka egzotičnija klasika će poslužiti. Okružite se Dilanom. Rasprostrite ga oko sebe. Poklonite sebi i njemu taj poseban trenutak. Jer, Dilan ume da zadovolji. Uglavnom.



Komentari

  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 21.10.2008. 18.39.09
    Ja odavno tvrdim da je sekta Dilanovaca (kojoj i sam pripadam) jednaka po Zagorovcima kad je u pitanju zaslepljenost :D Ali neka, Dilana nikad dosta, pa makar se epizode duplirale. Steta sto si se osvrnuo na najslabije epizode iz giganta a prcutao odlicne minijature. A i sekcija stripovi na popboksu mi je najmrtvija (bas ko za Dilana) , fanovi vise na specijaliziranim forumima.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 21.10.2008. 19.27.27
    .hm, i ja sam se nekad hvatao za glavu kad uzmem dilana i vidim da je roi crtach...vremenom sam se navikao, chak i "primio" na njegov stil, ponajvishe jer su mi njegovi crtezi najpriblizniji uzoru po kom je angelo stano (po legendi) crtao dilana. naravno, svi znamo za prichu oko ruperta evereta, ali malo ljudi zna da je stano fasciniran radovima slikara ekspresioniste egona schilea. roi je maltene skinuo egonov stil, sto se da videti i kod mene na blogu, gde smam bas uporedjivao (hajde da izreklamiram malo:) http://tozzinjo.blogspot.com). doduse, ipak postoji jedan crtach i jedan scenarista DD, koje nikako ne mogu da svarim - tito faraci i nicola mari:). doduse, ne volim preterano ni freghieriev crtez dilana, nekako mi je dilan previse smeker nanjegovim crtezima, kao brendon iz beverli hilsa. zna se koji je legendarni tandem - sclavi i stano. zlatne rezerve bi bile paola barbato i bruno bindisi..a moze i roi.:) e da, barker, znam da ima zagorovaca, ali dilanovci su hard core ipak. hm, ispade da se ja druzim samo s dd fanovima :) e, samo da iskoristim ovo ovde, posto je sajam stripa, da kazem da na shtandu darkvuda, na galeriji, dilan dog epizode koshtaju 120 dinara, i ludensova i v.ch. izdanja..chak je i novi dilan dog iz v.ch-120din. preko 10 komada su po 100 din. lep gest. lep popust. iskoristeite. ja hocu ;)
  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 21.10.2008. 22.52.47
    mmm, zanimljivo da je jos neko primetio to za schilea, malo smo raspredali o tome na stripovi.com
  • Gravatar for andrax (gil-galad)
    andrax (gil-galad) (gost) | 22.10.2008. 01.07.00
    Daj Bože da System istraje i objavi sve DD gigante! Kec je već raritet. Jedina zamerka bi bila to što se prva epizoda iz VČ Superbooka #1 nalazi i u SC gigantu #4, ali dobro. Zažmurićemo na jedno oko. :)) Fanovi ionako kupuju sve što se pojavi, važno da su kvalitetna izdanja! :))
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.10.2008. 17.57.32
    @barker e, da. nabasao sam na to na stripovi.com. koliko sma video, ne misle bas svi da lichi...meni je skoro pa pljunuti, smao stilizovan..
  • Gravatar for Grucho
    Grucho (gost) | 23.10.2008. 04.16.13
    Dilane , jabuko sa grane! ja orobljavam trafike, ne ko sektas vec kao dzanki, ponekad paznem cak i tex vilera koji je skroz predvidljiv, cak i suvisan DD spec. u izdanju cetvrtka je daleko slabiji od regularnih epizoda koje izlaze, ali ok, mozda vise i ne biram samo se pucam (ups , jel ovo ....)
  • Gravatar for ilija
    ilija (gost) | 24.10.2008. 01.38.21
    A gdje je Gruco? Niko ga ne spominje, a on je meni najdobor!!
  • Gravatar for kica
    kica (gost) | 27.10.2008. 16.47.12
    kad smo kod everetta i brandona, ne znam je li neko ovde upucen, ali u italiji su lani izlazile epizode (nove, jelte) gde je Dylan crtan tako da ne ostaje mesta sumnji da je uzor promenjen u....... Ben Affleck-a. jezivo. ne secam se ko je crtac/crtaci. posle se prekinuo taj trend, ali jedno 20tak epizoda je trajalo.
  • Gravatar for Rippoffski
    Rippoffski (gost) | 13.05.2009. 18.59.11
    Moja malenkost je takodje primetila , kao i pisac teksta iznad , da kvalitet vc izdanja varira. Izadje kvalitetna epizoda a zatim par ocajnih...sto se tice scenarija ili crteza...Crtez je relativna stvar,,, fragijerijev na primer mi je ocajan ali to sve zavisi od ukusa...Ne svidja mi se sto su digli cenu sa 150 na 190 dinara bez ikakvog objasnjenja tipa skupa stampa, distribucija, porezi prava...Kako su krenuli,,,pocece i Kapetana Mikija da izdaju :>
  • Gravatar for Dilan Dog Je peder
    Dilan Dog Je peder (gost) | 26.09.2009. 16.23.07
    Dilan dog je peder(u jednom broju ima sex sa gruckom)
  • Gravatar for Filip
    Filip (gost) | 14.12.2009. 03.50.32
    Ufff... Davno nisam pazario Dilana, grize me savest! Jbg, stedim za bubnjeve!:D
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi