Popboks - POSETILAC – Slobodna zona (1) - Jal u bubanj, jal na bubanj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 10.11.2008. 15:27 · 2

POSETILAC – Slobodna zona (1)

Jal u bubanj, jal na bubanj

Volteru bubanj da udara, a Tareka na bubanj da ne zaudara

Kristina Đuković


6/10
 

Originalni naziv: The Visitor
Scenario: Thomas McCarthy
Uloge: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira, Hiam Abbas
Žanr: drama
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: SAD, 2007.

Profesor Volter Vejl je sredovečna i umorna školjka dospela iz skladišta za izgubljene stvari iz kog i Bil Marej sa grimasom pregaženog Garfilda u filmovima Izgubljeni u prevodu i Polomljeno cveće i do zla boga tužni Vilijam Hart u Slučajnom turisti. Poput Čehovljevog kočijaša, po njima se život sleže kao sneg pretvarajući ih u spomenike.

Film Posetilac, kao i pomenuti filmovi (možda najpre Slučajni turista) prati štucavi tempo oživljavanja svog junaka iz stupora dovodeći ga u dodir sa likovima kojima je život avantura i borba. Glumac Tomas MekKarti, ovde u ulozi scenariste i reditelja, primenjuje nešto radikalniju šok terapiju, pa profesor Vejl u svom stanu zatiče dvoje ilegalnih emigranata kojima je stan izdat na prevaru.

Ne samo da srdačni Sirijac i njegova strašljiva devojka iz Senegala predstavljaju iznenađenje za Voltera, već sama činjenica da su, kao slepi putnici, proveli već dva meseca u njegovom stanu, doprinosi utisku da se život, čak i kada mislimo da smo sveli sve račune, od razočaranja podigli tvrđavu, otima i nalazi način da prodre kroz zidove i iznova goni da se budimo i reagujemo.

Budući da je reč o susretu različitih kultura, mladi par je tretiran pomalo na prvu loptu. Afrički bubnjevi vedrog Tareka i ručno pravljeni nakit njegove devojke Zainab preko kojih se u filmu gradi svet ovih ljudi i njihov uticaj na Voltera na momente deluju kao tipično zapadnjačko, naivno povezivanje slobode sa bekstvom iz sopstvene kulture u neke druge, prikazane isključivo kao etno izlog.

Budući da se film, u drugoj polovini, razvija oko drame spasavanja Tareka od deportacije, reditelj pomalo nevešto prepliće ovu sa dramom promena kroz koje prolazi Volter, ne znajući kojoj da da prioritet.

Surovost sa kojom okončava Tarekovu priču, zbog koje su mu pripisane hvale zbog realističnosti, tj. izvrdavanje srećnog kraja, ne može se meriti sa bajkovitošću sa kojom završava Volterovo izlaženje iz školjke. Otuda Posetilac ostaje kao još jedan film koji, koristeći se problemima stranaca, rehabilituje duh i borbenost pospanog čoveka sa Zapada koji ostaje da lebdi u nekakvom vakuumu što se izdaje za prostor izborene i zaslužene slobode.

Ostali tekstovi o festivalu: 



Komentari

  • Gravatar for :-)
    :-) (gost) | 10.11.2008. 23.06.00
    Odličan tekst! Svaka čast.
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 11.11.2008. 02.07.38
    Odličan film - Mani čast!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike