Popboks - OVO JE ENGLESKA – Slobodna zona (2) - Za i protiv [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 12.11.2008. 11:19 · 10

OVO JE ENGLESKA – Slobodna zona (2)

Za i protiv

Filmovi protiv agresivnosti a u kojima se agresivnost otvoreno prikazuje, obično pružaju više zadovoljstva i primera za ugled agresivnima, nego onima koji su protiv

Vladislava Vojnović


8/10
 

Naslov originala: This is England
Scenario i režija: Shane Meadows
Uloge: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley, Andrew Shim
Žanr: drama
Trajanje: 101 min.
Proizvodnja: Velika Britanija 2006

Angažovani filmovi, kakvi se po prirodi stvari (i po društvenom dogovoru) prikazuju na festivalu Slobodna zona, obično razmatraju ugroženost minorizovanih grupa. To su, mahom, tzv. filmovi s tezom i socijalnom tematikom, ali prikazanom na drugačiji način nego što to čini mainstream produkcija.

Naime, i „levim“ i „desnim“ mainstream filmskim stvaraocima najvažnije je da zabave publiku – „levi“ festivalsku, „desni“ bioskopsku. Angažovani, međutim, žele da pouče publiku kako da postane bolja. Naravno, ne na način kako je to radio npr. stari dobri John Ford (pokazujući kako treba da se radi da bi se svet popravio), nego slikajući zlo u prirodnoj veličini, ne bi li nam se ono smučilo.

Ipak, da stvar ne bi bila dosadna i da bi se teza progutala, valja je upakovati. Englezi su, mora se priznati, majstori za takve priče. Njihova umetnički tretirana socijala je, još od 19-ovekovnih romana i 20-ovekovnog kitchen sink realizma, žestoka i jasna. Nema istočnoevropske njanjavosti u njoj, nema srednjeevropske pasivnosti, nema latino-fantastike, niti američke pretencioznosti.

Svetlosnim godinama daleko od nesrećnog Amerikanca Lancea Hammera, donekle sledeći Loacha i Leigha, Meadows svoj svet gradi dokumentarističkom naracijom, a umetničkim jezikom. Njegovi zlikovci su razumljivi i dragi, a njegova preporuka da se njihov primer ne sledi laka je za usvajanje i u sebi ima nešto od etike Curtisovih Anđela garavih lica.

Priča hrabro prikazuje radnju koja se vršila i izvršila u prošlosti, nikako je ne povezujući sa sadašnjim vremenom. U njoj je velika doza posebne nostalgije kakvu osećamo za nesrećnim delovima svog života, za nemanjem koje smo zavoleli, za ništavilom koje je postalo kvalitet jer smo ga, kao školjka zrnce peska, obavili svojim, takoreći, organskim bolom i stvorili biser.

Diveći se ovom filmu u kojem se blati Margaret Thatcher i britanska intervencija na Folklandima, čovek ne može, a da se ne zastane misleći o duplim aršinima za domaći i strani film. Naime, da neko naš snimi film o osamdesetim i tamo za nešto optuži Tita ili njegove naslednike, rekli bismo da puca u mrtvu ribu, da je kukavica jer ne govori o današnjim titima. Zašto je onda Meadows dobar?

Zato što njegov glavni junak nije gubitnik, nije slabić, a ne postaje zlikovac. Zato što nam film pokazuje da se pamet, srčanost i hrabrost mogu upotrebiti za ono jedino moguće menjanje sveta pri kojem se počinje od sebe samog. Meadows govori, dakle, o tome da je kroz pametne dečake i njihove bolne izbore iz 80-ih, današnja Engleska postala ovakva i onakva, ali delom i dobra. I mi u to verujemo.

Domaćem reditelju niko ovo ne bi progutao. Zbog toga što današnja Srbija nije dobra ili zbog toga što smo kritičniji prema sebi i svojima ili zbog toga što reditelj ne bi znao da spakuje ovakvo mišljenje... Vrazi bi ga znali.

Odlična kamera Dannyja Cohena (koji je snimio i Figgisov segment u omnibusu Ten Minutes Older: The Cello), muzika Ludovica Einaudia i gluma sjajnih, mladih britanskih glumaca, čine film Ovo je Engleska odličnim i van njegovih ideoloških granica.

Ostali tekstovi o festivalu: 



Komentari

  • Gravatar for s
    s (gost) | 12.11.2008. 13.43.01
    jako bled film...zanimljiv jedino u istoriogrfskom aspektu ska kulture. dosadna i slabo povezana radnja
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 12.11.2008. 18.29.46
    E, ne mogu tekst da procitam jer mi se od ocene filma odmah stomak prevrnuo te ovo pisem kroz isparenja od povracotine. Kroz suze i naboranog cela od zacudjenosti, pitam se je li to isti film koji sam sa velikom nadom nabavio pre oko pola godine i odmah posle odgledavanja istog ritualno i nepovratno ga obrisao sa racunara. Zasto? Neobavesteni bi se upitali. Pa zato jer film nema smisao i poentu, ako smisao nije nenarativno oslikavanje sabkulturnog trenutka(sto je jedini nekakav kvalitet filma), jer nije izbegao ni jedan moguci stereotip o skinheads pokretu koji mozete da zamislite (tu je zli i dobri skins sto se naravno oslikava preko odnosa prema nekom crncu, pogresno usmereno odrastanje, agresija koja je sebi svrha...), likovi su ocajno papirni i antipaticni pa je empatija za njih gotovo nemoguca. Posle nekog vremena verovatno se necete secati ni jednog jedinog lika u celini vec samo kroz neki blic secanja bez smisla. Kraj filma je posebno veliko nista, ali gle cuda i sredina je isto takvo nista. Pocetak je nesto lazno obecavao. Razija je, sto je kod britanaca sve cesta boljka, u krajnje losem ritmu, bez mogucnosti da ovlada gledaocem i veze ga netremice uz film. Naprotiv. Uz ovaj film cete trista puta pozeleti da nekome posaljete poruku, odete u vc, posmatrate zanimljive sare na tapetama... Ima se utisak u celini da niko od ucesnika i protagonista nije zaista video svrhu filmu nego je on sniman onako, pa sta bude, sa nadom. Mozda se desi novi filmski Veliki prasak (kao sto je to bilo sa Trainspotingom), i zaista, veliki prasak se i dogodio, ali iz anusa gledalaca ovog filma sirom nam gasovima ugrozene planete. A to vec nije lepo i politicki korektno.
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 12.11.2008. 23.48.53
    meni je ovaj film za 10. mozda zato sto sam ga posmatrala iskljucivo kao social commentary doticne subkulture.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 13.11.2008. 04.18.51
    I bez naglaska na socijalnom komentaru film je za 9 ili 10, bar što se mene tiče, i bio mi je u top tenu prošle godine. Ostali filmovi Shanea Meadowsa koje sam pogledao - "Dead Man's Shoes" i "A Room for Romeo Brass" - isto su odlični, a pogotovo prvonavedeni. Ako neko nekad odluči da uradi adaptaciju romana "Stump" Nialla Griffithsa (tj. "Patrljak" u prevodu) mislim da bi Meadows bio savršen izbor za reditelja, a Paddy Considine u glavnoj ulozi se podrazumeva... Inače, u poslednje vreme mnogi od meni omiljenih novih reditelja dolaze sa Ostrva. Pored pomenutog Meadowsa i već odavno afirmisanih Boylea i Greengrassa, tu su još i Edgar Wright i Neil Marshall, a nakon sjajnog horora "Eden Lake" i James Watkins je još jedno ime za pribeležiti...
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 14.11.2008. 15.41.30
    Sa ili bez socijalnih komentara, film je za 10 - likovi su realisticni i daleko od stereotipa, gluma fantasticna (posebno Stephen Graham kao Combo i mali Thomas Turgoise u glavnoj ulozi), ritam filma odlican, a kraj je vrlo snazan - posebna ona scena u kojoj je ocigledno da uzrok agresije tzv. glavnog "negativca" nije rasizam, nego zavist, bes i bol zbog sopstvenih porodicnih i licnih problema. Nisam videla "stereotipe" nego cinjenice o engleskim skinheadima, a cinjenica je da je vecina skinheda, makar u pocetku, bila apoliticna i bez rasnim predrasuda, zanimale su ih martinke i muzika (prvobitno crnacka, inace, bas kao sto je bas Combo priznao u filmu), da bi se kasnije pojavili bendovi kao Screwdriver i skinsi-rasisti, bliski National Frontu (koje je zatim javnost pocela da poistovecuje sa celom subkulturom, bez obzira na postojanje skinsa-levicara i antirasistickih skins organizacija poput SHARP). Sve to, uostalom, reziser ovog filma mnogo bolje zna iz prve ruke, nego ovdasnji komentatori koji misle da znaju nesto o toj subkulturi zato sto su gledali Romper Stomper (koji, uostalom, govori o australijskim skinsima).
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 14.11.2008. 20.00.28
    E, crna Ivana...
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 15.11.2008. 17.57.54
    Ah, kakav mocan protivargument! :p
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 15.11.2008. 20.46.29
    Pa za ono sto si napisala (o Romper S, o skins pokretu, o motivaciji likova...) to je jedini moguci za reci. Nema veze, da si ti ziva i zdrava, naucices po nesto o filmovima samo budi uporna...Pozz
  • Gravatar for Pop
    Pop (gost) | 20.11.2008. 09.05.38
    Film je za 10! Pokazuje iz prve ruke vrlo znacajan period u engleskoj istoriji, koji je imao veliki uticaj na kasniji razvoj pop kulture. Samo ako smem da primetim ,nije veca ocena zato sto nije Holivud tu umesao prste
  • Gravatar for DR
    DR (gost) | 25.11.2008. 01.36.02
    Kao neko ko zivi u Britaniji vec vise od 15 godina, mogu da kazem da je Ivana potpuno u pravu - a izvesno ponasanje prema njoj nista manje osiono od onog prikazanog u filmu... Interesovalo me ja kako je ovaj film primljen u Srbiji upravo zbog toga sto je mnogo toga u njemu skoro neprevodivo ako se ne razume celokupni kontekst. Takodje me je interesovalo da li ce se uvideti paralele izmedju onog sto se desavalo u Engleskoj 80-ih i onog sto se desavalo u Srbiji 90-ih. Enciklopedijsko znanje je u tom smislu nebitno - bilo u vezi sa politikom, sa odlikama 'skinhead' subkulture ili sa samom kinematografijom - interesuje me razmisljanje gledalaca o problemima nacionalizma i zavisti. Ima li ko sta da kaze na tu temu?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike