Popboks - SENDMEN – Preludijumi i nokturna - Zvuk njenih krila [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 17.11.2008. 12:59 · 6

SENDMEN – Preludijumi i nokturna

Zvuk njenih krila

Priča o najvažnijem američkom strip serijalu 90-ih počinje upravo ovde

Uroš Smiljanić

Kada je pre više od dve godine beogradski Beli Put započeo izdavanje kapitalnog dela Neila Gaimana, serijala Sendmen, bio je to razlog za radovanje. To što je izdavač, neobjašnjivo, započeo izdavanje serije od deset tomova od trećeg a ne od prvog je, pak, bio povod za češkanje po glavi.

Istina je da je prvi tom već godinama na domaćem tržištu bio dostupan u piratskoj, crno-beloj formi, kao i da je treći sadržao relativno samostalne priče, no istina je i da, ako ste se sa Sendmenom prvo susreli čitajući Zemlju snova, niste mogli baš sasvim da razumete zbog čega se ljudi nad ovim stripom zaklinju, idući čak tako daleko da kažu kako je Gaiman (inače Britanac) njime spasio američki roman.

Možda su čekali dvadesetogodišnjicu izlaska prve epizode? Bilo kako bilo, prvi tom pripovesti o mitskom gospodaru snova je konačno dobio regularno srpsko izdanje i domaća publika sada više nema nijedan izgovor da Preludijume i nokturna makar ne pozajmi od bogatijih komšija i utone u Gaimanovu magiju.

Ono što Sendmena i danas čini boljim stripom od gotovo bilo čega što je docnije u domenu (urbane) stripovske fantastike napravljeno je nadahnut spoj visoke simbolike, kompleksne mitologije, ezoteričnih učenja, sa čistotom ljubavi prema savremenoj pop-kulturi. Gaiman, stari padavičar, bio je dovoljno drzak da mitskog Morfeja zamisli kao mršaviju verziju Roberta Smitha, a njegovu sestru, Smrt lično, kao seksepilniju Siouxsie Sioux, ali i dovoljno spretan da ovim likovima podari autentičnu bezvremenost, božansko shvatanje morala i simboličku svest svojstvenu besmrtnicima.

Preludijumi i nokturna su opčinjujuće raznolika kolekcija priča koja se naslanja na dvadesetovekovnu ezoteriju i demonologiju, ali i na superherojski mitos DC-jevog multiverzuma (likovi poput Džona Konstantina, Demona Etrigana ili Marsovskog Lovca na Ljude se pojavljuju u kameo-ulogama). Ovih osam priča prikazuje nam ne samo dubinu karaktera likova koji će se pojavljivati u sledećih sedamdeset i pet nastavaka (ne računajući spinoffove) već i vrlo ambiciozno razapinju ogromno platno na kome će se pripovesti odvijati. A to je platno na koje može da stane čitav svet, pojavni i sanjani, predeli između realnosti, čak i pakao.

Gaiman ovim epizodama demonstrira ne samo izvanredno nadahnuće već i spretnost da menja ton pripovedanja i čitaoca baca iz raspoloženja u raspoloženje kako jedna izvanredna scena zamenjuje drugu. Morfejev odlazak u pakao i nadmetanje s demonom Koronzonom su mesto gde drama i komedija prestaju da se razlikuju. 24 sata je epizoda u kojoj Gaiman kreira jedan od najstrašnijih horor trenutaka u zapadnom stripu u poslednje dve decenije, a završna priča u kojoj Morfej razgovara sa svojom sestrom Smrti je filozofski traktat umotan u nepatvorene emocije, intelektualno provokativan barem onoliko koliko je bestidno lep.

Iako je Gaiman stvorio Sendmena, ne treba zaboraviti ni da je Sendmen jednako stvorio Gaimana, podarivši mu reputaciju, poštovanje i finansijsku sigurnost. Iako nikada ponovo nije uhvatio magiju na isti način, bez obzira na to u kom mediju da je radio, Gaiman može da bude zadovoljan što je stvorio jedan od najdubljih i najlepših savremenih mitova. Sanjanje počinje ovde.



Komentari

  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 17.11.2008. 11.38.25
    U jednom slučaju Gejman je ipak prevazišao Sendmena - Koralina je njegovo istinsko remek-delo.
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 17.11.2008. 13.05.12
    morpheus... :wub: drago mi je sto je konacno dostupan i siroj publici, valjda ce to uroditi nekim plodom.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 17.11.2008. 17.38.51
    hm, ne bih se slozio sa kibuki. ipak mislimd a je sandman kompleksiniji od koraline, koja jeste odlichna ali mi je previshe slichna sa barkerovim kradljivcem vechnosti (mislim da se tako zove). meni je ovo sjajan strip, konachno u koloru na srpskom.
  • Gravatar for andrax
    andrax (gost) | 19.11.2008. 23.36.49
    Toliko je relativno da li je ovo zaista najvažniji strip, ili 'ajde - graphic novel, kao i to da li je najpopularniji i najbolji, a često se i ova dva epiteta nađu uz Sendmena... Najbolje od Gejmana - to jeste, s tim se slažem. Obzirom da je već izašao i drugi tom, "Lutkina kuća", rupa između "Preludijuma..." i "Zemlje snova" je popunjena. I valjda je Beli put konačno ubrzao izdavanje glavnih serijala ovime...
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 03.01.2009. 19.06.27
    Uroš nije baš moj omiljeni recezent, ali ovo je fino sročio. Preporuka za Sendmena svima koji ga još nisu čitali.
  • Gravatar for Mira
    Mira (gost) | 14.03.2009. 23.19.17
    Cao, gde ima da se kupi Sendmen?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi