Popboks - RONI SIZE - Return To V [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.04.2005. 00:00

RONI SIZE

Return To V

Sve je tu: prepoznatljivi inteligentni d'n'b ritmovi, jazz, hip-hop, R&B i gomila gostujućih vokala. Ali, tekuća godina je 2005. Ili možda nije? Nešto slično, ali mnogo inventivnije, smo mogli čuti još 1999.

Aleksandar Pavlić

Ocena:
5
5/10

Kao što neko kada kaže novine – misli Politika, tako i ja, sasvim prirodno, kada pomislim na drum and bass - kažem Roni Size. Jedan od rodonačelnika ovog žanra - čovek koji ga je uveo u komercijalne vode, a nama koji živimo na margini muzičkih dešavanja učinio dostupnim možda poslednji autentični urbani muzički pravac - ovog puta je priredio novo iznenađenje u vidu onog što se zove konceptualni album. Njegova osnovna ideja vodilja je - party time.
Prolećni povetarac je, dakle, stigao. Zove se Return To V. Malo smo razočarani, zar ne? Teško da album može opravdati svoj naziv (V Recordings je eminentna hardcore d'n'b etiketa za koju je Roni objavio svoja prva dva hit-singla Timestretch i It's a Jazz Thing). Očigledna je namera da Ronijev prvi “100% vokal” album treba da bude neprekidno d'n'b ludilo i zaista bi se moglo reći da je taj cilj delimično ispunjen.
MP3:
(128kbps, 1 min)
Sve je tu: prepoznatljivi inteligentni d'n'b ritmovi, jazz, hip-hop, R&B i gomila gostujućih vokala, pa sve to umiksovano i odlično producirano. Ali, tekuća godina je 2005. Ili možda nije? Nešto slično, ali mnogo inventivnije, mogli smo čuti još na Ultra Obscene (1999), albumu projekta Breakbeat Era (Roni Size - Leonie Laws - DJ Die), na kome je Roni upotrebio jazz vokal pevačice Leonie Laws na taj način da je odmah pomerio granice žanra.
Poređenje sa albumom In The Mode (2000) je neizvodljivo: jednostavno, teško je napraviti različitu distancu prema gostujućim vokalima. Izuzetak su ipak možda disko diva Jocelyn Brown, Beverly Knight u prvom singlu No More i čovek koji sebe naziva Wilks u pesmama Thirsty i Fassyhole. Svi ostali su nekako na isti način upotrebljeni i to album čini predvidljivim i pomalo dosadnim. Obrada Marleyeve No Trouble sa britanskim reperom u usponu Rodney P.-jem ne menja situaciju: to je čak jedna od prosečnijih pesama.
Odlični izlomljeni ritmovi, tako prepoznatljivi i autentični, su sigurno najbolji deo ovog album.
Na kraju krajeva, izdanje ipak nudi solidnu zabavu. Biće tu još hitova osim No More, a sledeći singl će verovatno da bude Sing sa Jocelyn Brown. Povremeni konzumenti drum 'n' bassa će verovatno biti zadovoljeni, a ostali jedino mogu da se nadaju nekom skorašnjem Ronijevom nastupu u Srbiji. Ili novim izdanjima iz njegove Full Cycle laboratorije.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.