Popboks - DEAD SET – Yann Demange - Selo gori, a zombi se češlja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.12.2008. 11:21 · 1

DEAD SET – Yann Demange

Selo gori, a zombi se češlja

Da vidimo: imali smo zombije u šoping-molu, u avionu, na brodu, pod vodom, zombije na selu, zombije u gradu… Ove godine dobismo čak i zombije u Pančevu! Pa onda: virusni, biohemijski, vudu, svemirski zombiji… Kilavi, pa čak i pileći zombiji! Šta još nismo videli? Zombije u kući Velikog brata? Mora da se šalite: pa tamo su sve sami zombiji!

Dejan Ognjanović

Scenario: Charlie Brooker
Glavne uloge: Jaime Winstone, Andy Nyman, Riz Ahmed, Raj Ghatak, Drew Edwards
Broj sezona: 1
Ukupan broj epizoda: 5
Žanr: horor
Pojedinačno trajanje epizode: oko 25 min.
Originalni kanal: E4
Proizvodnja: Velika Britanija, 2008.

Englezi su poslednjih godina ubrizgali poprilično sveže krvi u zombi podžanr, naročito sa Shaun of the Dead Edgara Wrighta i 28 dana kasnije Dannyja Boylea (OK, za cepidlake, to nisu živi mrtvaci nego moždano mrtve zveri gladne vaših creva). Dead Set, odmah da kažemo, ne dostiže ni Boyleov nivo žestine, satire i apokaliptičnosti niti Wrightov tačno pogođen humor zasnovan na likovima i situacijama, ali je svakako natprosečno zabavan produkt vredan preporuke onima koji vole mešavinu horora i humora obilno prelivenu kečapom.

U pitanju je engleska mini TV serija emitovana pred nedavnu Noć veštica, čiji najveći doprinos zombi kanonu čine ambijent i likovi vezani za rijaliti šou Veliki brat.

Svet se ovde raspada vrlo brzo, nema ni nagoveštaja od vojske, policije ili vlade; sporadično se, u prvoj fazi zbivanja (haos), na TV-u vide vesti iz drugih delova sveta, ali kasnije je nejasno dokle je to otišlo, i ima li ikakve šanse da se neka vrsta društva uspostavi. Svako za sebe, i jebeš sve ostale, to je sindrom koji smesta zahvata sve "junake".

Šteta samo što od iole profilisanih i zanimljivih likova nema ništa: učesnici i zakulisni radnici Velikog brata svedeni su na predvidive skice i karikature (besprizorni producent, vredna pripravnica, zgodna plavuša…). Oni su marionete na koncima brzopoteznog No-Time-Tolouse zapleta, i ta neprestana akcija donekle uspeva da prikrije nedostatak prave drame ili duha.

Sve je to već viđeno u mnogo boljim filmovima, a dva najuticajnija na Dead Set su Romerova (George, ne Erich!) Zora mrtvaca (1978) i pomenuti Boyleov film, uz dvije žlice Zorinog rimejka (2004) sa sprint-zombijima i prozaično-banalnim, neikoničnim likovima. Veliki brat nudi potencijal za najjači satirični momenat još od kada je Romero svoje preživele smestio u tržni centar, ali relativno malo je izvučeno iz toga, i žanrovski, i značenjski, i uglavnom je na prvu loptu. Tokom većeg dela zbitija ne čini nikakvu razliku da li su junaci u kući Velikog brata, u napuštenom hangaru ili u kućici na selu. Mikrokosmičke tenzije i problemi su isti: barikade, očuvanje granice između Njih i Nas, nužne akcije na Neprijateljskoj teritoriji i neminovni prodor Njih u Naš zabran… Sve su to opšta mesta zombi-plota, solidno reciklirana, ali bez previše nadahnuća.

To ne znači da Dead Set nije gledljiv i umereno zabavan za fanove: dinamičan je, blaženo lišen smaranja; akcija je žestoka i napeta te osvežavajuće krvopljusna; tu su i dobri gross-out momenti, ne samo vezani za splatter, već i za gadosti druge vrste; ukratko, ima dovoljno humora i saspensa za pitko i glatko ubijanje vremena.

Stilski je to jaka overdoza trešenja kamerom na sve strane, pa se serija ne preporučuje trudnicama i sklonima morskoj bolesti. Frenetična montaža ne zadržava se dugo na krupnim planovima komadanja, ali to ne znači da žestokog krvopljusa nema.

Znači, zavisno od vašeg raspoloženja, tolerancije prema neoriginalnoj ali dinamičnoj reinterpretaciji zombi konvencija i odnosa prema ovoj temi i žanru, Dead Set se može opisati kao:

1) koga je briga za još jedno protrčavanje kroz zombi svet?;

2) odlična zombi zabava;

3) ništa revolucionarno, ali se svakako može pogledati.

Ako ništa drugo, ova serija vam pruža priliku da gledate kako na komade kidaju gnusne učesnike još gnusnijeg šoua – malo li je?

Ono što je važno: eto, čekirali smo i zombije kod Velikog brata. Šta je sledeće? Zombi Milioner? Zombi Svadba za 48 sati kasnije? Baba gori a zombi se češlja? Ali, uh, zar nismo sve te mrtvačke setove već videli?



Komentari

  • Gravatar for ingrid
    ingrid (gost) | 27.12.2009. 17.55.34
    ma jbte.ja mislim da zombiji stvarno postoje!!!!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi