Popboks - M. WARD - Hold Time [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.02.2009. 12:15

M. WARD

Hold Time

(Merge Records)

Ostati isti nekad može biti mana a nekad vrlina, što na koncu zavisi od toga koliko je to „isto“ zanimljivo u različitim situacijama. Kada je reč o Wardovom novom albumu, to podrazumeva još jednu zbirku introspektivnih, relaksirano odsviranih pesama

Miloš Trifunović

Ocena:
6


6/10
 

M. Ward je nakon prošlog albuma Post-War (2006) izdao jedan album sa She & Him, projektom u kome mu društvo pravi glumica Zooey Deschanel, i gde je više učestvovao kao producent i muzičar nego kao autor pesama.

M WARD - Hold Time

Na albumu Hold Time nalazimo prepoznatljiv rukopis – zvuk koji s modernom produkcijom spaja nasleđe raznih žanrova američke muzike 40-ih i 50-ih, od folka i kantrija do bluza i gospela. Posezanje za tradicijom nije samo po sebi greh. Wardu je ondašnja muzika i dalje neiscrpan izvor inspiracije, zbog svoje čistote i jednostavnosti.

Toj poznatoj matrici pečat daje specifični nenametljivi, prigušeni zvuk koji odmah stvara intimnu atmosferu. Većim delom svedena, akustična, tiha i mirna muzika, na ovom albumu je ipak potcrtana dodatnim aranžmanima. Posebnu karakteristiku daje Wardov topao i nenametljiv glas. S one strane freak-folka, M. Ward je običan, pristojan momak čija je jedina ekscentričnost odsustvo ekscentričnosti.

Pojedini tekstovi (npr. priča o zatvoreniku koji čeka egzekuciju iz Jailbird) su neodređeni, najčešće zbog težnje da se putem simbola ispriča lična priča. U drugim slučajevima (Never Had Nobody Like You) Ward uspeva da pronađe poziciju iz koje može neposrednije da peva. Na albumu se mogu sresti i religiozne teme, poput one o perspektivi čoveka u odnosu na beskonačno biće, koja je ipak tu samo kao sredstvo pripovedanja, pa tako i ne zvuči naročito ozbiljno i zastrašujuće.

Ward se i u tekstovima uživljava, tako da deluje kao da i sam pripada periodu iz kog crpi i muzičku inspiraciju.

Hold Time

Ono što album čini manje prijemčivim jeste činjenica da 14 pesama prolazi brzo, lako, i bez detalja koji zadržavaju pažnju. Ovde nije reč o decibelima koliko o naglašenoj nenametljivosti i odsustvu bilo kakvog pokušaja da se kod slušaoca probudi adrenalin. Zbog toga Hold Time zahteva posebnu pažnju i trud da bi slušalac bio nagrađen.

M. Ward kao da je našao idealan balans između onoga što voli i što je za njega ostvarivo, ili je možda taj balans samo odraz težnje da se savladaju jake unutrašnje tenzije. Kao što kaže u pesmi Stars of Leo:

„And I'm overwhelmed at the range of emotion/ I can ride in some high, lonesome sound/I get so low I need a little pick-me-up/ I get so high I need a bring-me-down“.

Audio:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.