Popboks - FELL: SNJEŽNI GRAD – Warren Ellis i Ben Templesmith - Padajući kroz maglu i sneg [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 31.03.2009. 14:48 · 2

FELL: SNJEŽNI GRAD – Warren Ellis i Ben Templesmith

Padajući kroz maglu i sneg

Najbolji aktuelni engleski strip scenarista i najbolji aktuelni australijski crtač u najboljem američkom detektivskom serijalu u poslednjih tri godine, kakva vam još preporuka treba?

Uroš Smiljanić

Kada je Warren Ellis pre tri godine započeo detektivski serijal Fell, bio je to svojevrsni eksperiment sa formom. Kao jedan od dva serijala u slim ediciji Image Comics, Fell je zamišljen kao jeftin, svima dostupan strip udoban za čitanje i ujedno bekstvo od beskonačnih metaserijala i krosovera savremenog američkog stripa. Ne samo što svaka epizoda ovog stripa ima zaokruženu priču sa sve zapletom, razradom, preokretom i raspletom, već i Ellis, škrgućući zubima od napora, sve uspeva da ugura ne u standardne dvadeset i dve strane, koliko obično ima u jednoj svesci, već u svega šesnaest.

Ovo znači i da je Fell čitav dolar jeftiniji od sledeće najjeftinije sveske u prodaji, a da njegov umetnički integritet ničim nije narušen. Izvrstan odziv publike pokazao je i da su Ellis i Image nabasali na dobru ideju, pa je i početna odluka da se ove epizode ne sakupljaju u kolekcije kasnije promenjena i Fell, koji je do sada izbacio devet epizoda, sada ima i jednu meko koričenu kolekciju u kojoj se nalazi prvih osam.

Dubrovački izdavač Danijel Obrovac ipak se nije usudio da izađe na tržište sa knjigom od preko 120 strana, pa njegov Fell: Snježni grad (Izdavanje knjiga Dani) sadrži samo prve četiri epizode ovog serijala. Razočaravajuće? Svakako. Problematično? Ne toliko. Kako već rekosmo, iako ovaj strip ima neprekinut kontinuitet između epizoda, svaka od njih je zasebna priča i čitanje samo prve četiri u okviru ove kolekcije neće vam naneti nikakvu permanentnu emotivnu štetu, osim gladi da što pre dobijete još ovog dobrog štiva.

Jer Fell je neka vrsta Ellisovog projekta iz ljubavi, i to se vidi iz svake epizode. Ellis, kao i veliki broj ostrvskih scenarista koji za život zarađuju u američkom stripu, najviše piše superherojske serijale, iako je po senzibilitetu mnogo bliži detektivskim/ palp stripovima i prozi. Fell je stoga uređen baš tako da pritisne svu kreativnu dugmad u umu svog tvorca.

Detektiv Richard Fell je iskusni ali još ne i cinično razočarani policijski inspektor koji je upravo prebačen u jedva funkcionalnu policijsku stanicu u ozloglašenoj četvrti Snežni grad. Šef stanice ga dočekuje rečima: „Izaberi koji hoćeš sto. Hoćeš da radiš iz kafane? Briga me. I znaš šta? Baš me briga kako radiš svoj posao“. Kolege su mu nezainteresovane, komšije u najboljem slučaju ekscentrične, u najgorem uznemirujuće bizarne (opatica sa maskom Richarda Nixona, na primer), azijatska vlasnica bara preko puta ulice ga neuvijeno pozove na sastanak na kome ga prvo napije a zatim žigoše simbolom koji inače u vidu grafita prekriva zidove Snežnog grada... Sve ovo umotano u stalnu maglu i nelagodu grada koji je prepun prljavih tajni i prljavih ljudi sa zluradim osmehom.

A to su tek kulise ispred koje se odvijaju Fellovi slučajevi, neprijatni, brutalni primeri ljudske izvitoperenosti, perverzni incidenti oštećenih umova, sociopatske epizode običnih građana i psihotičke epizode duboko poremećenih... Ellis Fella piše britko, efikasno, dijalozi su mu brzi i nabijeni ironijom, scene ispitivanja urnebesne a scene akcije spektakularne. I sve to u samo šesnaest strana po epizodi.

Da bi ovo uopšte bilo moguće, australijski crtač Ben Templesmith je pružio jednu od najboljih partija u životu. Dejvidlinčovski bolesna, opresivna atmosfera Snežnog grada čitaoca prosto natapa nelagodom dok roni kroz jako stilizovane fizionomije i u izmaglicu umotane ulice, ali ovo je nešto što smo od Templesmitha navikli da očekujemo (videti 30 Days of Night ili Silent Hill). Međutim, Templesmith ovde odlazi korak dalje nego inače i sledeći Ellisovu ideju o organizaciji svake strane u devet panela (uz povremene izuzetke), demonstrira takvu pripovedačku efikasnost da bi ovaj strip trebalo koristiti kao nastavno sredstvo u školama.

Odlična štampa i vrlo solidan prevod znače da domaća publika ima priliku da Fell iskusi na najbolji moguć način, bez kompromisa. Sem što ostaje da se nadamo da ćemo i ostale epizode videti u izdanju Izdavanja Knjiga Dani. Velika pohvala za, nadamo se, tek početak ovog sjajnog projekta.

Preview: http://izdavanje-knjiga-dani.hr/upload_r/fell.pdf



Komentari

  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 31.03.2009. 18.26.30
    jedva cekam drugu knjigu!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 12.04.2009. 12.40.17
    hvala uroshu na preporuci. nabasah davno na ovaj strip na netu i tu me raspametio crtez. jos waren ellis radi scenario...uf uf uf..idem jos danas u striparnicu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi