Popboks - PETAK TRINAESTI - Marcus Nispel - Metak za Petak [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.04.2009. 16:55 · 3

PETAK TRINAESTI - Marcus Nispel

Metak za Petak

Nije problem ovog rimejka to što je sâm koncept ograničen koliko to što ni u okvirima tih ograničenja on ne zna šta će ni kako će

Dejan Ognjanović

Ocena:
5


5/10
 

Originalni naslov: Friday The 13th
Scenario: Damian Shannon, Mark Swift
Uloge: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Derek Mears
Žanr: horor
Trajanje: 97 min.
Proizvodnja: SAD, 2009.

Niko ne ide da gleda nastavak (ili u ovom slučaju rimejk) Petka 13-og očekujući originalan scenario, duboke teme, slojevite likove ili nadahnute žanrovske egzibicije. Najdugovečniji (bioskopski) horor serijal ne bi bio to što jeste da je previše menjao krajnje jednostavnu formulu: nestašna omladina na izolovanom mestu (najčešće kraj famoznog Kristalnog jezera) postaje žrtva maskiranog manijaka.

Jedine varijacije sastoje se u metodama: sekire, satare, otvarači za konzerve, koplja, harpuni, strele, ručne testere, itd. U pauzama između dva krvoliptanja publika očekuje da se razgolićeni momci i cure bave teorijom i praksom svog seksualnog života. I to je sve.

Serijal Petak 13 sa svojih 10 i po nastavaka (ako računamo i Fredi protiv Džejsona) je dete 80-ih, i današnjeg gledaoca može čuditi kako je taj niz retardiranih filmova (manji izuzeci su I i IV deo) uspeo da požnje toliki uspeh. Odgovor je: nešto sisa, malo infantilnih fazona, i onoliko krvi koliko cenzori dopuste bilo je dovoljno za stvaranje brenda klinačke zabave – jednodimenzionalne i predvidljive koliko i priča oko logorske vatre.

Međutim, ako je Reganova Amerika bila sklona cenzorskim makazama, danas, u vreme popularnosti tzv. torture porna, postavlja se pitanje šta to Džejson može da uradi zlosrećnim kamperima što im nadahnuti sadisti iz Slagalice strave ili Hostela već nisu radili? Kako izvršiti reimaginaciju kultnog serijala za omladinu 21. veka? To je pitanje na kome pada Markus Nispel, inače autor nešto uspešnijeg rimejka filma Teksaški masakr motornom testerom (original 1974, rimejk 2003).

Bar što se tiče metoda za istrebljivanje bludne mladeži Džejsonu mašte nikad nije manjkalo! Danas, kada je i tehnologija efekata uznapredovala a cenzura dopušta mnogo više, činilo se da je nebo granica! Nažalost, granica je u mašti scenarista i ambicijama reditelja.

Iako su nam obećavali ultimativni Petak 13 – ta titula i dalje pripada IV delu. Najveći zločin ovog rimejka je njegova mlakonjavost po pitanju nasilja jer, da se ne lažemo, to je jedini razlog zbog koga te Petkove iko gleda. Sisa ovde još i ima, uglavnom plastičnih, ali klanje je neshvatljivo nemaštovito. Što se tiče ubijanja – ovaj F13 samo što nije PG-13.  

Nispel kreće stranputicom Roba Zombija, koji je u svom promašenom rimejku Noći veštica manijaka Majkla Majersa učinio običnim psihopatom opterećenim traumama iz detinjstva. Tako i Džejson ovde: umesto natprirodne zombi-grdosije, on je samo psiho-rvač pod maskom kome su potrebni podzemni tuneli, sa sve sijalicama (!), da bi se primakao svojim žrtvama.

A dok ne krenu ta beskrvna ubistva, Petak nudi previše drame. Avaj, koga je briga za te „likove“ i njihove „priče“? Kao, hajde da upoznamo topovsko meso! Hajde da prema njima razvijemo „simpatije“, da nas kao bude „briga“ kad ih potom Džejson prikolje!

Narod hoće što antipatičniju omladinu i što moćnijeg (i maštovitijeg) Džejsona, i to je sve!

Koga je briga za beskrajne trzavice i rasprave između kartonskih „likova“? Umesto slasher rollercoastera, Petak 13 kao od bede protrčava kroz ta ubistvanca, ne dodajući režijskim inscenacijama nimalo intenziteta, šoka ili groze koje danas imaju i filmići bez takvog brend-imena. Mnogi Džejsonovi „sinovi“ danas su žešći od svog neuspešno podmlađenog „tate“.

Od stvari koje nisu loše vredi pomenuti da je Džejsonov izgled i način kako je slikan u prvoj polovini filma sasvim solidan, mada se pred kraj i on pretvara u pozera. Ubistva, iako su pretežno zbrzana i nenadahnuta, lepa su za gledanje. Bar neka od njih. Sa svojih sat i po, sve je to dovoljno kratko i dinamično da se ne rasteže bez potrebe i može se pogledati.

Ovaj mediokritetizam je zaista ispod onoga što smo danas, od ove ekipe, imali pravo da očekujemo. Što je najzabavnije, rulja je pohrlila u krdima na ovaj beskrvni produkt, i po svemu sudeći, stvorena je podloga za novi niz bezveznih F13 nastavaka.

Petak 13-ti je oduvek bio savršen serijal za one koji ne vole horor, a ova neimaginacija će im i u novom milenijumu pružiti željeno sintetičko meso.



Komentari

  • Gravatar for zarko
    zarko (gost) | 09.04.2009. 02.47.02
    najgori film (posle sex and the city, naravno) koji sam pogledao u poslednje bar dve godine.. dajem mu 2, mada ne znam odakle mu i tolko.
  • Gravatar for Kun@c
    Kun@c (gost) | 09.04.2009. 12.47.07
    Ja bih mu dao * više i za toliko ublažio sud, ali to je otprilike to. F13 rimejk je i pre nego što je počelo snimanje već bio osuđen na lošu ocenu. Svi F13 filmovi su dočekani na nož - uglavnom sa razlogom. Smanjivanje ocene na dvojku-četvorku bi bilo zaista preoštro, naročito imajući u vidu sjane produkcione vrednosti. Kada se pojavi pošten DVD rip (i to premontirana, "alternativna" verzija) biće prilike za još jedno gledanje i konačni sud...
  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 07.07.2011. 08.04.03
    extra malo jezivo:PpPp
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi