Popboks - ODLASCI – Yojiro Takita - Onaj koji je odsutan još više je prisutan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.04.2009. 23:07 · 2

ODLASCI – Yojiro Takita

Onaj koji je odsutan još više je prisutan

Ove godine kao pobednik iz trke za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja, iz klinča sa konkurentima kakvi su Valcer sa Baširom i Slučaj Bader Majnhof, izašao je japanski predstavnik Odlasci. Gotovo potpuna nepoznanica čak i upućenima, Odlasci su se okitili najprestižnijim priznanjem. Ali važnije je da se radi o sasvim uspelom filmu

Zoran Janković

Ocena:
9


9/10
 

Originalni naziv: Okuribito (Departures)
Scenario: Kondo Koyama
Uloge: Masahiro Motoki, Tsutornu Yamazaki, Ryoko Hirosue, Kimiko Yo
Žanr: drama sa smehom
Trajanje: 130 minuta
Proizvodnja: Japan, 2008.

Odlasci su snažna, gorkohumorna drama o potrebi da se unutar nametnutih granica opcrta i onaj značajniji, lični krug. Tridesetogodišnji čelista Diago dobija otkaz u orkestru, što ga navodi da proda instrument, batali muziku kojoj se istrajno predavao i u pratnji privržene supruge vrati u rodno mesto i kuću pokojne majke.

Tamo pokušava da pobegne od senki prošlosti i sećanja na oca koji je davno napustio porodicu zbog druge žene. Diago uhlebljenje pronalazi u neobičnoj agenciji koja pruža usluge ulepšavanja i opremanja pokojnika pred kremaciju (poput Almodovarove Kike, recimo).

Reditelj Yojiro Takita znalački prepliće prizore Daigovih intimnih posrtanja sa bizarnim i smešnim vinjetama na njegovom novom poslu. Poslu koga se plaši, stidi i koji krije od supruge, a koji ga istovremeno opčinjava i mami. Tim izborom reditelj uspeva da pobegne iz stupice srceparajuće drame i da svoje delo izmesti u pravcu nesvakidašnje komedije o naizgled nesmešnim stvarima.

Takito balansira između drame na poznate teme i komedije zasnovane na krajnje osetljivim temeljima, baš kao što i njegov junak održava ravnotežu između starog sveta iz koga i bi i ne bi da pobegne i novog koji ga i straši i privlači.

Hazarderski, ali u krajnjem zbiru ispravno, Takito čitavu priču oslanja isključivo na drhtava pleća svog glavnog junaka. Daigo tako postaje jedini vizir kroz koji sagledavamo mogućnost samospoznaje i samokorekcije. Drugi nam i nije potreban – Daigo (u poletnom  a odmerenom tumačenju Masahira Motokija) je dovoljno pouzdan vodič kroz priču o povratku kući kao neminovnosti.

U svetu apsurda, a na kraju istorije, sa civilizacijom na očiglednom zalasku, čvorište se da razmrsiti upravo i samo povratkom na mesto gde je čvorište i nastalo, tamo gde je prvi put i zabolelo. Dalje, punoća i ipak neporeciva lepota života mogu se spoznati baš u okruženju smrti, milenijumima tabuizrane u gotovo svim kulturama, pa, naravno, i u strogo kodiranom japanskom društvu.

Po pitanju formativnih uticaja, Odlasci ukazuju na mnogo značajnijih izvorišta – počev od pretpostavljene bezizlaznosti koja ipak dovede do katarze kakvu zatičemo kod Egoyana, preko bentonovske melanholije koja nekako tera na delanje, do setne kontemplativnosti u likovno naglašenom okruženju kao karakteristike Erica Rohmera. Tome treba pridodati i pitkost i potenciran pop sentiment kao bitnu odliku novijeg japanskog (žanrovski profilisanog) filma, ali i književnosti.

I mimo priče o Oskaru, ovo ostvarenje pleni iskrenom emocijom na čijoj osnovi je iznikao, ali i lakoćom sa kojom se nosi sa brojnim opterećenjima žanra, teme i njenog opsega, delo koje jednako posvećuje pažnju onome o kome govori i onima kojima se obraća. Prava filmski origami.



Komentari

  • Gravatar for Lassez-passer
    Lassez-passer (gost) | 23.04.2009. 07.43.28
    Remek-delo, zaslužen Oskar.Fascinantno je koliko je azijska kinematogafija na visokoj razini. Treba da se na njih ugledamo i snimamo potresne životne priče sa stilom.
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 05.06.2009. 17.42.40
    divan, divan film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi