Popboks - NADZIRAČI – Zack Snyder - A ko nadzire Nadzirače? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.04.2009. 10:53 · 4

NADZIRAČI – Zack Snyder

A ko nadzire Nadzirače?

Posle dve decenije priprema i brojnih kandidata za režisersku stolicu (Terry Gilliam, Darren Aronofsky, Paul Greengrass), Zack Snyder (rimejk Zore mrtvih, 300) pretočio je Nadzirače u pokretne slike. Obim izvornika (preko 400 stranica) i razgranata i višeslojna priča znatno su otežali sabijanje Mooreove vizije u film prihvatljivog trajanja. Snyder se zdušno prihvatio posla, a rezultat istovremeno oduševljava i razočarava

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: Watchmen
Scenario: David Hayter i Alex Tse
Uloge: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson, Carla Gugino
Žanr: antiherojski
Trajanje: 162 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009.

Nezadovoljan adaptacijama Lige izuzetnih džentlmena i Iz pakla, Alan Moore je povukao svoje ime sa filmova zasnovanih na grafičkim novelama za koje je pisao scenario. Kao i u slučaju filma V kao vendeta, Nadzirači nisu dobili njegov blagoslov. Ironično, Snyderov film iznenađujuće dosledno sledi put koji je Moore, uz pomoć crtača Davea Gibbonsa, zacrtao 1986/87. godine i uspeva da očuva narativnu raskoš stripa.

Ako se izuzme završnica (koja je zbog razmahane melodramatičnosti najproblematičniji deo filma), priča o alternativnoj istoriji SAD i životima dve genracije kostimiranih junaka preneta je verno. Snyder, uglavnom poštujući prvobitna rešenja, pažljivo oživljava junake i brojne scene iz stripa. Varijacija ima, ali su najčešće neophodne kako bi se premostio jaz između dva medija. Vizuelno bogati i ispolirani do punog sjaja, Nadzirači su film koji valja pogledati u bioskopu.

Nažalost, Snyder propušta priliku za pun pogodak. Dok se predugačkim scenama borbi može progledati kroz prste zbog atraktivnosti, izbor arhivske muzike krajnje je problematičan. Kada tokom razmenjivanja nežnosti Svilene Utvare i Noćne Sove, na primer, Leonard Cohen zapeva Hallelujah (sve to upotpunjeno jeftinom, u stripu mnogo suptilnije izvedenom aluzijom na ejakulaciju), gledalac ostaje zapitan da li prisustvuje iznenadnom i neveštom pokušaju parodiranju. (Slično važi i za scenu sahrane Komedijaša, tokom koje se čuje izraubovani The Sound Of Silence Simona & Garfunkela, itd.)

Dalje, predimenzionirani plavi penis doktora Menhetna izaziva salve smeha. Dok je sličan potez odlično prošao u komediji Forgetting Sarah Marshall, u Nadziračima insistiranje na najintimnijem delu muške anatomije (pa makar i kompjuterski generisanom) samo odvlači pažnju od dramskih sukoba. Ostaje nepoznato zašto je dopušteno da ove lako promenljive stvari naruše ozbiljan ton neophodan kako bi ova mračna priča u potpunosti funkcionisala.

Paradoksalno, razlog za (relativni) neuspeh Nadzirača na svetskim blagajnama leži u tome što su se njegovi tvorci s jedne strane previše pridržavali izvornog materijala, a s druge pokušavali da koketiraju s najširim gledalačkim masama. Mooreovi Nadzirači nisu vesela kostimirana razbibriga za čitavu porodicu, već dekonstrukcija sveta superjunaka i krajnje pesimistički osvrt na ljudsku prirodu zasnovan na hipertrofiji svakojakih legendi. Načinjene izmene su ublažile gorčinu i rasrdile fanove originala, ali nisu bile dovoljne kako bi ovaj skupi eksperiment bio prijemčljiv prosečnom bioskopskom posetiocu.

Niz pogrešnih izbora torpedovao je pokušaj da se čuvena grafička novela Alana Moorea u potpunosti uspešno prenese na film. No bez obzira na potopljeno potpalublje, Snyderov brod ipak uspeva da se održi na površini.



Komentari

  • Gravatar for AnDr@X
    AnDr@X (gost) | 27.04.2009. 14.23.03
    Veoma dobra recenzija, sve je bash tako. Film je dobra adaptacija stripa, ali ne puno vishe od toga. Chemu onakva bespotrebna izmena kraja, meni nije jasno... Nishta se posebno nije dobilo time, Pirova pobeda iskompleksiranog filmskog Ozyja, koji je uzasna verzija tog strip-junaka. Ozy, Laurie i Owl - katastrofalan, grozan izbor glumaca! Meni se soundtrack svideo, mada jeste - Hallelujah deluje kao sprdnja... Najvece mane filma su sledece: ne nudi nishta novo i nema filmskog aspekta priche, pa "Watchmen" znatno zaostaje za recimo "Sin Cityjem", dok je osecaj nakon gledanja isti kao posle "300". Previshe agresije, umesto sjajnih filozofskih momenata iz stripa udaljavaju film josh vishe od izvornog dela. Zatim, bez dodataka "Under the Hood" i "Tales of the Black Freighter", posebno ovog drugog, koji je (kao strip u stripu) podloga koja objashnjava postupke likova, film je nedovrshen. I uz to predugachak, bar pola sata je vishak, i to jezivo dosadan, dok s druge strane fali brdo toga... Stoga, dok se ne pojavi director's cut, koji bi ispravio propuste, bice puno nezadovoljnih... Film nose Rorschach i Dr. Manhattan, i oni su pun pogodak!
  • Gravatar for grant
    grant (gost) | 28.04.2009. 16.13.48
    ja sam prvo mislio da pise "ko nadzire, nadzirace" slicno onoj ghoul-ovoj "ko zna, znace, a ko ne zna, neznace"
  • Gravatar for Junior
    Junior (gost) | 02.05.2009. 09.30.09
    citao strip gledao film i mogu reci da sam zadovoljan... izbor glumaca i muzike nije bash bajan... sto se tice kraja, to sta da se radi, ameicki je film i jednostavno nije mogao da se zavrsi kao i u stripu. sto se tice recnzije, ne slazem se posto je jedina zamerka filma polni organ, (koji ja nisam, pravo da kazem, ni video:)).. da je film mogao da bude bolji mogao je, ali ja sam zadovoljan sa onim sto sam dobio :)
  • Gravatar for Lotus
    Lotus (gost) | 01.07.2011. 03.43.43
    Jao ljudi, sa koje li ste vi planete jbt... svi hardcore fanovi kazu da je savrseno prenesen a vi tu nesto filozofirate.Ma opasni ste
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi