Popboks - SRPSKA MUZIČKA MAFIJA (1) – Zabrane ulaska u Hrvatsku - Kupi licencu ili sedi kod kuće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 18.06.2009. 22:23 · 19

SRPSKA MUZIČKA MAFIJA (1) – Zabrane ulaska u Hrvatsku

Kupi licencu ili sedi kod kuće

Za poslednjih godinu dana više srpskih grupa je vraćeno s graničnih prelaza s Hrvatskom. Neki su uz brojne peripetije ipak uspeli da prođu. Probleme na granici su samo ovog proleća imali KKN, Partibrejkers, Darkwood Dub, Six Pack, Atheist Rap, Consecration…

Goran Tarlać

Razlog zatvorenih vrata za srpske bendove nije prvenstveno nacionalni i ne dolazi iz Zagreba. Problem je uredba po kojoj je srpskim muzičarima za ulazak u Hrvatsku potrebna tzv. estradna viza, odnosno radna licenca Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Na čelu (tj. formalno odnedavno kao potpredsednik) tog udruženja je poznati harmonikaš Branimir Đokić, takođe i visoki funkcioner SRS-a, član više odbora u Narodnoj skupštini, od čega jednim (za odnose sa Srbima izvan Srbije) i predsedava. Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) je 1993. po Zakonu o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture dobio monopol zastupanja „samostalnih umetnika koji se bave mjuziklom, komponovanjem i izvođenjem zabavne, džez i narodne muzike“.

SRPSKA MUZIČKA MAFIJA (1)

To, između ostalog, znači da samo ovo udruženje srpskim muzičarima može da izdaje potvrde o tome da su srpski muzičari, što im je potrebno za dobijanje poslovnih viza i prelazak granice. Ta potvrda se dobija nakon polaganja ispita muzikalnosti pred posebnom SEMUS-ovom komisijom (osim za DJ-eve, elektronske i avangarde muzičare) i plaćanja godišnje članarine tom savezu.

U nekoliko e-tekstova koji se bave ovim skandalom navodi se kako je sve počelo od „zakona za muzičare“ iz februaru 2009, po kome niko od muzičara ne može da pređe granicu bez „muzičarske vize“. tj. SEMUS-ove licence. Netačno. Nije važno otkuda ova zbunjujuća informacija, ali istina je da nikakav zakon o kulturni nije izglasan u februaru.

Pred našim parlamentom se, naime, tek od 18. maja nalazi Predlog novog zakona o kulturi. Protiv koga je, inače, Đokićev savez već digao glas („Novi zakon o kulturi donosi se bez konsultacije sa estradnim radnicima“). Stvarni razlozi su brojni i apsurdni (poput zahteva da Karleuši, Ceci, Seki… kao samostalnim umetnicima država treba da plaća socijalno osiguranje), ali nama je najzanimljivija je stavka koja kaže da „u jednoj kulturnoj delatnosti status reprezenativnog udruženja u kulturi mogu imati najviše dva udruženja“.

Iskustvo grupe Consecration:

Consecration je pozvao jedan hrvatski bend u goste u Rijeku. Raspitali smo se šta nam treba od dokumenata i sve smo uredno izvadili, poneli pasoše, podneli zahtev za ata karnet, platili i dobili ata karnet na koji smo stavili spisak opreme koju nosimo, dobili pozivno pismo od tog benda iz Rijeke i krenuli put granice.
Na našoj granici smo se zadržali pet minuta, a problem je nastao na hrvatskoj. Policajac Ivan Antolović nam je odmah tražio legitimaciju, tj. licencu Udruženja estradnih umetnika Srbije, i rekao da bez toga ne možemo da uđemo u Hrvatsku, čak ni sa ata karnetom. Kratko smo se ubeđivali s njim, nakon čega je on otišao, doneo kopije naših pasoša, upisao imena naših roditelja i onda smo čekali dva sata na granici, nakon čega se taj vratio s rešenjima (1 i 2) o zabrani ulaska u Republiku Hrvatsku svima koji su bili u kombiju. To je, naravno, zavedeno pečatom u pasošu i u njihovim kompjuterima.

Sve ovo se desilo 27. marta 2009. oko 13 časova. Nakon potpisivanja tih rešenja i vraćanja na našu granicu, pitali smo naše carinike da li se to traži hrvatskim muzičarima kada ulaze u Srbiju, na šta su odgovorili da se, naravno, ne traži.

To znači da estradni savez gubi monopol nad svakim ko u ovoj zemlji drži instrument (a ne pripada klasici), te da to pravo (verovatno) dobija i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike (UMJRZ). Ipak, ono što većina naših muzičara izgleda ne zna jeste činjenica da je Đokićevom savezu ta ekskluzivnost već oduzeta, i to jednim posebnim Uverenjem Ministarstva kulture iz 2004. godine.

Zašto onda bendovi ne mogu u Hrvatsku?! Čak i kad su članovi UMJRZ-a?

Zbog zbunjenosti hrvatske policije! Naime, portparol Ravnateljstva policije MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec rekao je za Popboks da su u njihovu kancelariju u više navrata od 2002. godine iz Beogada dolazili zahtevi Saveza estradno-muzičkih umetnika da se srpski muzičari ne puštaju u Hrvatsku bez upravo njihove licence. Shodno tome (a i shodno činjenici da estradni savez de fakto predstavlja zemlju Srbiju), MUP Hrvatske (koji ne zna da je estradnom savezu ta ekskluzivnost oduzeta) je pograničnim ispostavama naložio poštovanje zakona – zahtev za famoznom estradnom vizom.

Zašto je to parče papira važno?

Zato što, npr., članarina estradnog udruženja iznosi oko 70 EUR godišnje, što je znatan prihod na godišnjem nivou. Jasno, glavni cilj nisu rok muzičari: 1993, kad se ovaj monopol uspostavlja, dolazi do najvećeg uspona estradnih gostovanja u našoj dijaspori, u čemu su apsolutni prioritet imali folk pevači (kao i danas). Svako ko se nedeljom popodne zadesio u dolaznim prostorijama surčinskog aerodroma zna koliko tada sve liči na folk paradu, kad se umorne i punim džepovima zadovoljne zvezde Granda vraćaju od gazda Mitketa iz Hamburga. Takođe, zašto pod šapom ne držati sve muzičare – plen će biti unosniji.

Na ovaj problem je reagovao i srpski ministar kulture Nebojša Bradić, koji je 15. aprila hrvatskom kolegi Boži Biškupiću uputio dopis da Ministarstvo kulture Hrvatske srpskim muzičairma izađe u susret uvažavanjem licence džez/rok udruženja. „Sa tim u vezi je kontaktirana i Ambasada Rebublike Hrvatske u Beogradu, pa se nadamo da će ovaj problem, do donošenja novog Zakona o kulturi, biti prevaziđen“, rekla nam je portparol Ministarstva kulture Srbije Bojana Belčević.

Ali, problem nije prevaziđen: pre dve nedelje su na graničnom prelazu Batrovci kod Šida hrvatski carinici iz autobusa skinuli članovi grupe Nežni Dalibor koji su krenuli na koncert u Zagreb.

Kupi licencu ili sedi kod kuce

Zbunjeno je i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, koje bi trebalo da zastupa sve pomenute bendove. Zbunjen je i ministar kulture Bradić, kad su ga iz tog Udruženja ovim povodom posetili pre dva meseca. Generalni sekretar Dragan Mirković nam je rekao da su ljudi iz tog udruženja nedavno posetili ministra kulture Bradića, koji se, kaže Mirković, „hvala za glavu, jer nikome ništa nije jasno“. I Mirković je, a kaže da mu je to i Bradić rekao, čuo da Đokićev savez pismima, mailovima i telefonskim pozivima pritiska hrvatsku policiju, ubeđujući je da su samo oni legitimni zastupnici srpskih muzičara.

Dok su oni zbunjeni, i svoje akcije ograničavaju na slanje faksova, Đokićev SEMUS aktivno agituje i širi članstvo. Slučaj se, dakle, ne svodi na loše (narodnjaci) i dobre (ostali) momke, već na aktivnost predstavljajućeg udruženja jednih i letargiju predstavljajućeg udruženja drugih. Jer, ako je beneficija od članstva u UMJRZ-u (50 EUR godišnje + 10 za svaku viznu potvrdu) „olakšano dobijanje viza za gostovanja u inostranstvu“, zašto onda (Žika Jelić, Miša Aleksić i ostali iz vrha UMJRZ-a) dopuštaju da se njihovom članstvu zabranjuju gostovanja u inostranstvu i zašto mirno gledaju kako njihovi članovi prelaze u Đokićev savez?

Tako se ispostavlja da oba udruženje (a naročito džez/rok) deluju po isprobanom receptu: tamo gde se sa parama ne može mnogo, a gde se zakon doživljava kao ljubav s maloletnicom (lepo je, ali daj da sačekamo), zarad fotelja žrtvuju se muzičari. U prevodu: svako malo obrazložiti postojanje saopštenjem u kome se izražava zabrinutost zbog piraterije, srozavanja tradicije ili TV kiča, ali ne baviti se previše osinjim gnezdima (u rasponu od ličnih ne/sposobnosti do gotovinskih/neoporezovanih Cecinih/Sekinih... honorara) kad već upravo ona pune kasu. Za to vreme ispaštaju oni zbog kojih, navodno, te organizacije i postoje, primajući platu od njihove članarine.

PS: Ovaj tekst, jasno, uspeva tek da zagrebe po površini problema srpske muzičke mafije. U narednim nedeljama pokušaćemo da odgonetnemo još neke spletke.



Komentari

  • Gravatar for Haha
    Haha (gost) | 18.06.2009. 21.45.23
    Krenuo Insajder i ovde!
  • Gravatar for Car
    Car (gost) | 18.06.2009. 22.38.24
    Brejkersi su presli kod Djokica iz tog razloga.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 18.06.2009. 23.43.36
    svaka cast za tekst. nadamo se da je ovo pocetak konancnog raskrinkavanja
  • Gravatar for bravo
    bravo (gost) | 19.06.2009. 00.15.56
    dosta ozbiljan tekst. brankica bi se naradila i kod muzickog mulja.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 19.06.2009. 00.49.54
    Odlican tekst! Mi se svidja.
  • Gravatar for deran
    deran (gost) | 19.06.2009. 07.21.50
    treba vrsiti pritisak na ministra kulture iznova i iznova. To je njihov posao da uspostave komunikaciju sa hrvatskom, a da ne govorimo o tome da utvrde koje je udruzenje relevantno da izdaje isprave te vrste, tj. da ukaze na one i sankcionise one koje KRSE ZAKON. Dakle, muzicka mafija je prava rec za to.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 19.06.2009. 08.40.43
    Brankica za predsednika!
  • Gravatar for Cookie
    Cookie (gost) | 19.06.2009. 11.47.42
    Meni se cini da su pomenuti Djokic & njegovo udruzenje(...ciji sam clan vec 7 godina)poprilicno zasluzili zatvaranje istog ili u najmanju ruku oduzimanje prava na licenciranje jer su, ukoliko ne gresim, ovaj put bas preterali. Udruzenje Jazz & Rock muzicara vec preko deceniju ne radi svoj posao kako treba, izmedju ostalog, tako sam i zavrsio u narodnjackom udruzenju. Zakljucak: Ukinuti pravo na licenciranje i jednom i drugom udruzenju i oformiti novo sa jasnim standardom sta je muzicko stvaralastvo i sta znaci biti radnik u oblasti kulture ;)
  • Gravatar for bardoon
    bardoon (gost) | 19.06.2009. 12.15.20
    Vojvodjanski muzičari okupljeni u udruženju "Vojvodinaton" čine po broju članova drugo po veličini udruženje muzičara.
  • Gravatar for @bardoon
    @bardoon (gost) | 19.06.2009. 14.39.51
    ali opet je drugo.
  • Gravatar for smundjer
    smundjer (gost) | 19.06.2009. 18.30.21
    Zbunjeno je i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, koje bi trebalo da zastupa sve pomenute bendove. Zbunjen je i ministar kulture Bradić..." I tako dalje po principu "lud zbunjenog"...A onome ko je imao kontakt sa zaposlenima u UMJRZ-u, ne može da ne bude jasno da nisu sposobni ni za mnogo manje od onoga što se od njih u ovom slučaju očekuje. Verujem da ni sami nisu baš sigurni zašto još uvek postoje kao udruženje... Ko onda da izvrši pritisak? Logično bi bilo da se oglasi neka od "jačih" medijskih kuća, ali oni brigu i interesovanje za domaću muziku tako očigledno pokazuju u (ne)zastupljenosti iste u svojoj programskoj šemi.I šta onda od tih i takvih da očekujemo... Možda bi trebalo da neko pravno pismen iskustva svih ovih bendova i sam problem uobliči i stavi na papir pa da priča krene tim putem. Koliko god se i ja smejala samoj sebi dok ovo pišem u "državi pravnoj", možda bi to ipak mogao da bude jedan od načina...
  • Gravatar for a VI, kako te?
    a VI, kako te? (gost) | 20.06.2009. 01.38.34
    Ljudi, pa to vam je demokratija., to je DS, to ste zeleli... sta sad?
  • Gravatar for Ivan't
    Ivan't (gost) | 20.06.2009. 14.03.02
    beskompromisno! kakva bre udruženja, ova ili ona, kakve granice, ministarstva, insajderi, kakve to ima veze s r'n'r-om?
  • Gravatar for @Ivan't
    @Ivan't (gost) | 20.06.2009. 16.00.35
    a kako bi ti preko granice? preplivao bi dunav kod Bogojeva?
  • Gravatar for Milica
    Milica (gost) | 21.06.2009. 12.26.34
    Ne razumem zasto bi se finansirala kvazi udruzenja, Srbistan...
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 15.09.2009. 15.55.37
    kada u evropi hvataju najvece kriminalce i narkomane sa muzickim papirima u policiju zovu predsednika Saveza ma ko to bio.Zakon je zakon bilo ko drugi da ima ista ovlascenja morace da radi zakonski.No nama smeta primena bilo kog zakona.Uskoro ce se primenjivati novi zakon pravila donosi ministarstvo kulture.Mislite da ce biti bolja pravila,varate se bice pet puta gore.Stara izreka je zavadi pa vladaj to je geslo ove drzave.Sada se gloze medjusobno muzicari sutra drugi i u nedogled.Ko ce dobiti ovlascenja koja sada ima Savez? lojalni vlastima sto je normalno.Cenjene kolege moramo se pomiriti sa jednom cinjenicom da moramo uci i mi u brazdu, hocemo Evropu imamo je.Moramo biti svi registrovani(kodirani)tako da se znamo ko je ko i za koga.Ko nam vodi kulturu diplomirani biolozi i socijolozi.Udjite na sajt ministarstva kulture pa vidite ko je ko.Ako se ne udruzimo propascemo a to je cilj stranih lobija unistiti Srpsku muziku.Hvala na saradnji.
  • Gravatar for milemos
    milemos (gost) | 01.03.2010. 19.51.13
    Juce vracen Sweeper sa granice info na: http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150122409690385&1&index=0
  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 15.07.2011. 05.42.52
    da bi ste svirali u hrvatskoj potrebno je sledeće: 1.potpisati ugovor sa organizatorom slavlja i overiti ga kod javnog beležnika, 2.overen ugovor sa napisanom sumom koliko dobija svaki član za sviranje odneti u poresku upravu u mestu u kome svirate da vam razrežu oko 20% poreza koji morate platiti da bi svirali, 3.overen ugovor,papir sa plaćenim porezom,kopije pasoša svih članova,kopije da ste članovi estrade,kopije prevoda na hrvatski da ste članovi srpske estrade i popunjeni zahtevi za izdavanje dozvole za rad za svakog člana predaju se u MUP u mestu gde svirate i tu se plaća taksa 20 kuna po čoveku. 4.tek posle svega ovoga dobijate potvrde za rad bez radne dozvole za svakog člana za taj i taj dan kod xx organizatora i bez problema prelazite preko granice. Ovako stalno prelazimo od septembra 2010. jer su i nas vratili i udarili nam zabranu na jedan dan jer nismo imali papir da smo članovi estrade.Jeste malo komplikovano ali drugčije se ne može legalno ući i svirati .
  • Gravatar for Skoric Dragan
    Skoric Dragan (gost) | 13.12.2011. 10.07.20
    Pozdrav svi muzicarima bilo kog profila.Imam problem sa upisom staza od 6 god i 9 meseci uredan sam clan semusa i PIO fond u mom gradu nece da mi prizna potvrdu iz SEMUSa jer je pomenuti sevez izgubio reprezentativnost po novoj uredbi ministarstva kulture od 04 11 2011 tako da nemogu da upisem staz .Ospravaju mi se sva prava kao slobodnom umetniku .tako da i mi obicni muzikanti nismo u nikakvoj povlascenoj grupi hteo sam da budem legalan jedini iz mog grada i prosao sam najgore gde je tu pravda poz.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike