Popboks - TECHNOTISE - EDIT I JA - Aleksa Gajić - VS. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.08.2009. 10:32 · 13

TECHNOTISE - EDIT I JA - Aleksa Gajić

VS.

Ako ne i prvi, onda najbolji srpski dugometražni animirani film, u debitantskoj režiji Alekse Gajića, smešten je u Beograd, u budućnost koja se ne razlikuje mnogo od sadašnjice

Marko Kostić

Ocena:
7


7/10

Scenario: Aleksa Gajić
Uloge: Sanda Knežević, Igor Bugarski, Nebojša Glogovac
Žanr: naučna fantastika, animirani
Trajanje: 100 min.
Proizvodnja: Srbija, 2009.

Višegodišnji rad Alekse Gajića i njegove filmske ekipe na filmu Technotise - Edit i ja predstavlja pravi proleterski podvig, pošto je utabao put modernizaciji naše kinematografije, koja sad može mirno da spava.

Šalu na stranu, hrabro je biti moderan u konzervativnom sistemu, ali to nužno donosi i kompromise. Gajić upada u najčešću zamku srpskog scenarija poznatu kao - prosečan glavni lik. Budući bez inteligencije i harizme, protagonistkinja Edit ne uspeva da opravda sebe ni kao glavni, ni kao naslovni lik.

Izjednačavajući Edit, već na samom početku, sa njenim okruženjem unutar kog junakinja nemoćno pristaje na bezličnost svakodnevne komunikacije, Gajić (ne)svesno najavljuje da ne želi mnogo da reskira. On će reskirati, kao i sama Edit, ne kad mu to nalažu kreativni ili moralni principi, već samo kad bude morao!

Zato se može reći da Aleksa Gajić mudro i oprezno ulazi u kinematografiju, ali ne i trijumfalno. Posledično svom liku, uz puno truda i dobre namere, ali bez ofanzivne želje za društvenom promenom, on snima tipičan srpski film! Ostaje pitanje - čemu onda animacija, čemu budućnost, zašto 3D i Manga rukopis..?

Deluje da je po sredi licenciranje moderne estetike i tehnologije, sa motivom da i mi dobijemo nešto što liči na inostranstvo.Takav stav, umesto da animira budućnost u Srbiji, animira Srbiju u budućnosti, crtajući uputstvo svim gazdama - kako da održe istu društvenu hijerarhiju i pored tehnoloških promena koje neizbežno dolaze.

Ali, kao SF film, film dvosmernog vremena, Edit i ja uspeva da bude iznad tog stava - dalekosežni ideal autora može se videti iznad trenutnog interesa većine njegovih kolega, unutar ili van njegovog tima.

Nesklad između Gajićevih umetničkih nastojanja i radnih motiva sistema u kom ih ovaj autor (ne) ostvaruje, postaje bojno polje suprotnih ciljeva - patrijahalnog i emancipovanog, virtualnog i realnog, seljačkog i gradskog.

Jednu od bitaka, na polju jezika je izgubio – preovlađujuće vulgarne replike navodno bi trebalo da situiraju film u gradski milje. Ovaj princip, čest u našem filmu - da psovke u kombinaciji sa intoksinacijom lažiraju doživljaj urbanog dizajna, podesan je za sve prosečne narkofile kao i za prosečne Balkance. Ne zato što oni čine većinu publike, već zato što čine većinu filmskih ekipa u Srbiji.

Činjenica da je, na kraju, u ovoj neravnopravnoj borbi protiv domaćeg Golijata postignut remi, čini Aleksu Gajića stvarnim herojem, a njegovu junakinju lažnom žrtvom. A zajedno se greškom, nalaze u naslovu filma.



Komentari

  • Gravatar for medjutim
    medjutim (gost) | 31.08.2009. 11.15.13
    Ovaj princip, čest u našem filmu - da psovke u kombinaciji sa intoksinacijom lažiraju doživljaj urbanog dizajna, podesan je za sve prosečne narkofile kao i za prosečne Balkance. Ne zato što oni čine većinu publike, već zato što čine većinu filmskih ekipa u Srbiji Word!
  • Gravatar for Cojka
    Cojka (gost) | 31.08.2009. 11.57.17
    odlican ! kao sto se i ocekivalo svih ovih godina !
  • Gravatar for i ja se potpisujem
    i ja se potpisujem (gost) | 31.08.2009. 14.57.58
    na citat vrlo dobra recenzija
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 31.08.2009. 21.56.58
    Aleksa je talentovan. Valja mu ovo. Mozda malo i da se baci na zapostavljeno slikanje koje nema veze sa stripom. Zanimalo bi me...Strip svakako otkida.
  • Gravatar for Moi
    Moi (gost) | 01.09.2009. 17.30.56
    Ne znam kakav je film, ali trejler rastura. Kapa dole!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.09.2009. 12.31.21
    trejler je jak zbog muzike, tj. teme koja se ponovi u ovom klipu 2 puta od 0:15-0:26 a koja je iz čuvenog hita tap 011 "zbog tebe" u narodu poznatije kao "gaće" (ovo je tap 011 - https://www.youtube.com/watch?v=3_SQotupAw0 - tema isto kreće na 0:15) muzika beograda 90ih, muzika beograda 2047!!! :bearwithit: poštovanje za onoga ko je iskoristio tu temu!!!
  • Gravatar for Michelle Farinell
    Michelle Farinell (gost) | 24.09.2009. 04.10.41
    Gledao sam film u Novom Sadu na Cinema City-ju i nevidim potrebu da se glavni lik opravdava i dokazuje po bilo kom sablonu ("pa ce onda biti vredan paznje"). Edit deluje na razumevanje kome ce ovakve asocijacije podstaci zalju za korak napred i u idejnom i kreativnom smislu, a jedini kompromis je tehnicki - a meni se to dopada jer nije klasican izraz kroz formu, vidi se fuzija i trud. Rekao bih da je psovki dosta, ali se nebih slozio da je publika ikako drugacija od toga. Psujem kad je na mestu i prvi iskreni komentar na ovaj tekst koji velikim delom pokusava da pretvori teoriju u praksu (sto nikako nije moguce) bi bio psovka :)... sigurno bi bio obrisan, pa onda menjam tih par reci za ovaj tekst. A poslednje 2 recenice su takvi besmisleni "deciji dodaci" - verovatno da se spektakularno zavrsi. Pozdrav!
  • Gravatar for sad gledao
    sad gledao (gost) | 28.09.2009. 23.25.26
    recenzija je bezveze. filmić ima iznenađujuće dosta stila i šarma(i nekih tehničkih mana) a možda otvara i neko novo poglavlje u srpskoj kinematografiji. u svakom slučaju zavređuje pažnju i hvalu.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 29.09.2009. 00.15.33
    Malo podeca na one kineske, japanske crtace, narutoe, gokue i sl.
  • Gravatar for Aesthetic
    Aesthetic (gost) | 29.09.2009. 19.52.53
    Film je dobar uglavnom, a pogotovo za nashe uslove, mada ja u ovome ne vidim nishta "pionirski" osim shto nije radjeno kod nas, al nije Gajic juche izashao sa akademije, kao ni vecina ljudi koja je radila sa njim, chovek je debelo radio u inostranstvu,ima veze,poznanstva, sigurno je uchio tamo kako se pravi i animirani film a ne samo strip, elem da se vratim na film. Pricha je zanimljiva, mada u principu vrlo plitko razradjena(pogotovo likovi) i to je jedna od najvecih zamerki koju imam na ovaj film i samog Gajica, a to je zashto nije uzeo scenaristu,ok smislio je zanimljivu prichu, i verovatno bi je savrsheno uklopio u strip, ali ovo nije strip vec film i smatram da je trebao da uzme nekog ko zna kako da prichu pretochi u filmski scenario,poshto on to ochigledno ne zna, shto se ogleda u plitkoci priche,i negde se malo stvari nekako bezveze slazhu jedna na drugu, npr. vidimo da je novi dan po tome shto je Edit drugachije obuchena i shto joj dechko kazhe "danas si bolje raspolozhena" i josh slichnih delova. Sinhronizacija je nekako chudna, nekako ostavlja utisak odvojensoti glasa od slike. I josh jedna stvar koja me je izuzetno iziritirala je ona prostachka srbizacija,koja je bila totalno nepotrebna u ovom filmu, ok hteo je da predstavi u principu danashnje drushtvo u nekoj buducnosti, ali recimo ona scena sa seljakom mi je totalno kretenska i u trenutku potseca na one jeftine fazone da se pokazhe da je to neshto ipak srpsko... A tu dolazimo i do krajnje maloumnih dijaloga, to je mozhda ono shto me je najvishe iritiralo kroz ceo film, i ovde ne mislim na prostakluke, psovke su vrlo prisutne u nashem drushtvu a pogotovo u mladjim generacijama, ali i tu se nije ishlo do kraja npr. vrlo veshto su izbegavali rechi kao shto su kurac i pichka, shto mi je bash zapalo za oko, jer uz sve te psovke chemu izbegavanje tih rechi. Ali nije stvar u psovkama, najgore su one fore tipa "duki uvalim ti tuki" i "ma mama ti ..." ja stvarno ne poznajem, niti sam chuo ikoga ko je stariji od 15 godina da tako pricha,vrlo apstraktno :):) Animacija mi se jako svidela, odnosno to kombinovanje razlichitih vidova crtezha i animacija, jedino imam zamerku na neke delove 3D animacije koji deluju nedovrsheno, ne znam da li su tako hteli, ali u nekim delovima pogotovo na onim letecim skejtovima, deluje kao da su dizajneri jako dobro napravili formu i onda samo navukli prvu teksturu koja im je pala pod misha i izrenderovali na low quality. Muzika je odlichna, generalno zvuk je dobar. Elem sad posle sve ove pljuvachine da se razumemo, film mi se dopao i definitivno bih ga progledao ponovo i pored svih navedenih mana je i dalje vrlo dobar i vredan gledanja. Nije remek delo(osim za nashe prostore:)) ali i u globalnim razmerama dobar animirani film,a od vecine se ako nichim drugim razlikuje vrlo zanimljivom kombinacijom tehnika animacije.
  • Gravatar for marun
    marun (gost) | 02.10.2009. 22.48.53
    Da, film ima mana i rupa. Meni je najviše smetala sekvenca sa 5. oktobrom i onom nekakvom životinjom što izlazi iz čela(ČEMU SVE TO TU? kakve metafore koji moj..) Iako je Edit kao edit manje više dosadna i priča iako solidna nedovoljno dobro adaptirana za film, ovo ostvarenje pleni humorom. Film kao da u talasima pruža snobovski humor posle koga sledi prave, neočekivane fazone koji će verovatno ostati neko vreme u upotrebi. potpuno otkačeno i u duhu vremena. Mlaka radnja, super humor i celokupna prosečnost su po meni odlična preporuka za jedan srpski film, koji je konacno u mnogome uspeo da se oslobodi tipicne balkanizacije koju srecemo na svakom cosku.
  • Gravatar for Aesthetic
    Aesthetic (gost) | 03.10.2009. 20.21.46
    Nazhalost nije uspeo da se oslobodi te balkanizacije (ako prichu i formu stavimo na stranu) upravo taj 5. oktobar, seljak koji upada u kafic, besomuchno psovanje i gde mu je mestu i gde mu nije mesto, seka sabljic koja i u filmu reklamira merix (ne izgovara taj tekst, ali govori na apsolutno isti nachin, kad sam je chuo prvo mi je merix pao na pamet) ubacivanje Kesica i Bugarskog, jer su sad u fazonu pa ce da privuku tu i tamo josh kojeg morona koji u zhivotu ne bi doshao da gleda ovo... itd itd Da se oslobodio upravo te Balkanizacije bio bi savrshen, ovako na svetskom nivou prosek, na nashem iznad proseka opet zbog forme i priche. Shto se tiche humora slazhem se, mada je i on na nivou Shotrinih serija, a fazone koji ce se preprichavati iskreno nisam primetio, ali pogledacu sigurno film josh koji put mozhda se neshto zapati :))
  • Gravatar for Wire
    Wire (gost) | 07.10.2009. 10.36.37
    ma nek' se neshto deshava . sa iskustvom ide i sve chega nije bilo ranije...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi