Popboks - Gorica Nešović [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 13.11.2009. 12:30 · 19

Gorica Nešović

Direktorka radija B92 i koautorka knjige Priči nikad kraja, o Best of... kompilacijama, ruskim piscima, originalnom dresu Miodraga Belodedića, snalaženju u Beogradu...

Popboks

Omiljeni album i pesma?

U poslednje vreme volim  Best of… kompilacije. Tako su mi uvek, i na prvom mestu, Rolling Stones, ali i RHCP, Stranglers naravno. Odavno imam Janis Joplin, Kinks, EKV…da ne nabrajam više. Super je, jer svaka sledeća pesma me tera da poskočim. I ko na svadbi, ruke same idu gore.

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Lenny Kravitz u Areni – imam super dvogled, pa sam mnogo toga videla, a i srela sam razne aveti iz prošlosti. The Cult na Tašu – toliko sam se palila kad sam bila mlađa, a napokon sam ih i dočekala po sparnom letnjem danu. Bili su tako blizu i tako dobri, i ništa mi nije smetalo. Leonard Cohen nedavno – divno je sto je društvo bilo mešano, dosta starijih od mene, ali i mlađih, samo da sediš i uživaš i pustiš da te neke emocije obuzimaju; Rolling.Stones na Ušću – kad je počelo, moja drugarica Ljubica Gojgić je pitala: “Je l' ovo kod nas?”. Neverica i radost u istom trenutku. Bože hvala ti što postoje i dalje; Madona u Parizu, na prošloj turneji - imali smo divna mesta sve sam lepo videla - spektakl bez obzira da li je neko voli ili ne. I baš odavno “koncert za devojčice” - Električni orgazam u maloj Sali SKC-a. Neki dečaci su našminkani i sa kapama probali da se prošvercuju. A napolju veje.

Film?

Caramel (režirala i glavnu ulogu igrala Nadine Labaki). Film mi je otkrio Velja Pavlović, kaže “to je sve što ti voliš, to tako obično”. Divan film o sazrevanju, svakodnevnim dilemama, ljubavi, starosti, zaboravnosti, pretvaranju i iskrenosti. Volim veoma italijanski Hleb i lale. Naslov je dosta neinspirativan, ali film je tako lep, sa posebnim smislom za humor. Burn After Reading – sve se dešava zbog gluposti koja uvek ispadne najveći pobednik. Spy Game sa Robertom Redfordom i Bradom Pittom. Sve vreme stiskam pesnice u nemiru “Šta li će se desiti”.

Knjiga?

Nemam omiljenu, uvek to ide u fazama, ali volim Chekhova i Turgeneva, oni mi raspaljuju dušu. Ja sam vizuelan tip i u glavi mi se pravi čitav film kad čitam. Volim Seobe, iako neki kažu da je to dosadno. Gde dosadno.. .Volim i Pekićevu Odbranu…Kad ne znam šta bih nosila na more, to mi je siguracija.

TV/radio emisija?

Ne mogu da budem objektivna. Naravno da slušam 92-ojku, ali povremeno okrenem i neku drugu radio stanicu, samo da bude nešto o čemu ništa ne znam, pa i ne gledam koja je. Na TV-u gledam po neku seriju i filmove. Uglavnom menjam kanale i nerviram se što “nema ništa na TV-u”.

Sajt?

You Tube.

Hobi?

Moje cveće. Nemam čak ni terasu pa ga guram na prozor, u hodnik, na svako iole svetlo mesto u stanu. Imaću i ja jednog dana staklenu baštu, nije bitno gde. Može i na krovu neke zgrade, kao u filmu Green Card. Orhideje mi četvrti put cvetaju. Čeznem da na kuhinjskom prozoru imam malu fensi poljoprivredu, tj. začinsko bilje. Biće valjda.

Putovanje koje bi volela da se ponovi?

Rim i London. U stvari san mi je da jednom sednem u auto i obiđem Italiju odozgo do Rima. U Londonu sam bila “pod stare dane” i ukapirala magiju niskih zgrada, pošto uvek vidiš celo nebo; sva ona zdanja sa razglednica su vidljiva golim okom, u stvari i Big ben je mali, ne treba ti dvogled da mu vidiš vrh, uz svaku zgradu možeš da se očešeš, sve je nekako tu. U gay barovima može da se puši. Volim što su svi tamo.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

Pa, kao za Zvezdu. Nemam nikakvu više emociju. Bila sam jednom na utakmici i bilo mi je neobično u stvari to što nema komentatora, a ja ništa ne razumem. Ali u vreme kad je Zvezda bila prvak planete, ulazila sam na stadion i razgovarala sa svim fudbalerima U jednoj epizodi Videodroma na TV Studio B, nosila sam dres Belodedića. Original. Odvratna sintetika, ali su mi objasnili da ako bi dres bio pamučni, pocepao bi se još u prvom poluvremenu.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvala na večeru?

Nikola Tesla, Rahela Ferari, Andy Warhol, Brian Jones, Marija Kalas.

Ko je tvoj alter-ego?

Nisam o tome nikada razmišljala…Nemam pojma.

Šta voliš da misliš o sebi?

Uvek može bolje.

Šta bi probala, a još nisi?

Da vozim Jeep Wrangler.

Psuješ li? Zašto? Kako?

Previše, u kolima zbog bahatih vozača koji me seku, obilaze, uleću i skreću bez žmigavca. Psujem zbog lopova i kriminalaca koji slobodno šetaju jer “nema dovoljno dokaza” da bi se hapsili. Psujem zbog ljudske pohlepe i alavosti, psujem zbog kosmičke nepravde. Dosta psujem u sebi.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenila?

Volim što se u beogradskim parkovima više ne krade cveće kao nekada, volim što je otvoren…Promenila bih odmah mnoge saobraćajne znake, dodala gomilu putokaza, jer kad recimo krenem u Braće Jerković, ja već na pola puta ne znam gde sam. O blokovima da ne pričam. U rođenom gradu ne mogu da se snađem.

Da li si zlopamtilo?

Opraštam ali pamtim da me ne bi opet povredili. Ne svetim se nikada.

U koga ili šta veruješ?

Verujem da posle kiše dolazi duga u svakom smislu. Verujem da ljudi mogu da budu bolji samo kada bi ih neko ohrabrio. Verujem da svakog dana možemo da pobedimo neko malo zlo. Verujem da će snovi da mi se ostvare samo ako budem verovala i ja. Verujem u fatalnu ljubav.

Ko je pravi muškarac?

Jao, kakvo pitanje. Onaj koji može da me nečim fascinira, koji zna nešto sto ja ne znam, i na koga mogu da se naslonim.

Zbog čega se kaješ?

Ne kajem se. U stvari, kajem se što nisam rodila više dece.

Ko je genije?

Nikola Tesla.

Gorica Nešović je…

Samohrana majka pubertetlije, sa stambenim kreditom.



Komentari

  • Gravatar for zaja
    zaja (gost) | 13.11.2009. 13.43.21
    ova slika je stara bar 15 godina...
  • Gravatar for Hugh
    Hugh (gost) | 13.11.2009. 13.58.34
    Stranglers - naravno, Gorica ih kao i svi fajteri voli. Bili i ostali veliki i neshvaceni.
  • Gravatar for Pera
    Pera (gost) | 13.11.2009. 16.07.01
    Ko je odgovoran za sve losi program / muziku na Radiju B92 (narocito preko dana)? Konsultanti BBC-a? Ekonomska kriza? Gorica?
  • Gravatar for weljko
    weljko (gost) | 13.11.2009. 16.42.07
    Je l' poetičan luster?
  • Gravatar for Homer J.
    Homer J. (gost) | 13.11.2009. 18.00.18
    Pero, rado bih ti iz prve ruke odgovorio na to pitanje, ali bi se odgovor kosio sa dobrim običajem ove rubrike da prvenstveno hvalimo osobu čiji je Ukus na tapetu.
  • Gravatar for bogami
    bogami (gost) | 13.11.2009. 20.14.04
    mora se reci da je na ovoj slici lepa.
  • Gravatar for ali volim off
    ali volim off (gost) | 13.11.2009. 21.59.47
    Direktorka, zbog Vas vise ne slusam b92!
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 14.11.2009. 02.11.26
    Prava DOMAĆICA...
  • Gravatar for tuljan
    tuljan (gost) | 14.11.2009. 11.11.29
    pravi ukus poznatih, detaljno, iskreno, zanimljivo
  • Gravatar for Paz ovo...
    Paz ovo... (gost) | 16.11.2009. 10.39.27
    Sve je to u redu, kul je ona, ali brate, kako su oni ostarili tako im je ostario i program! Djake u klupe :)
  • Gravatar for klinka al' zamalo
    klinka al' zamalo (gost) | 16.11.2009. 14.57.20
    Pera je u skroz pravu. Program radija B92 je postao dosadan prirucnik za roditelje i penzose zalutale na radijskoj skali. Nekad sam slusala sve, od jutra do sutra, a saD samo probrane velikane: 2 Dusana, Udjua i Brakusa. Dizanje je definitivno ostalo zarobljeno u vremenu i prostoru prohujalog milenijuma s gomilom napornih reklamnih blokova i muzickog mejnstrima. Ako Goricu i Dragana pod hitno ne podmladite, odosmo svi u domacice i papucare. Mokija za preCednika!
  • Gravatar for pozovite92
    pozovite92 (gost) | 17.11.2009. 00.27.08
    Vranjkovic skoro rece u intervju .."To je bila jedna od tih emisija devedesetdvojkaških na kojima se, eto, kao pokušavalo ljudima objašnjavati koji su bendovi u Beogradu kao seljački a koji su jezivo urbani- to oni i danas rade. Šta ja znam, mene to nikada nije ni zanimalo- to što je neko ko je čitao tu recenziju to nije pisao- to je pisala neka studentkinja, koja je bila jezivo obrazovana u to vreme, i naslušana.." pa ako gledate koncerte u areni sa dvogledom, bicete na istoj talasnoj duzini....a posto mi to lici na konjicke trke, bar ja ne spadam tu.
  • Gravatar for marc
    marc (gost) | 17.11.2009. 21.12.06
    vranjkovic je izuzetno bitan lik...bas kao i pomenuti velikani udju, brakus itd.sve go folirant do foliranta...gorica bar nikad nije krila da je strejtashica... dok i ovi to jesu, a strasno se trude da ne budu....but you won't fool the children of the revolution!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 18.11.2009. 10.41.11
    nerealni ste s tim zahtevima. ko može od roditelja uronjenih u otplatu kredita s pravom da očekuje preuzimanje kreativnih rizika koje prate veliki finansijski rizici? ko ste vi da sudite? :D
  • Gravatar for selebriti
    selebriti (gost) | 18.11.2009. 16.39.08
    cuj, djape, ne kuzis poentu - u procesu mejnstrimizacije koji predvodi postovana gorica b92 je izgubio (pre par godina dosta cvrst) primat najslusanijeg radija u beogradu, pa i srbiji. trenutno ga dobrano oru i radio s i radio beograd prvi program, sem u slucaju narucenih i sponzorisanih sondaza javnog mnjenja koje za cilj imaju pimpovanje cene reklamnih minuta. i dalje ih, koliko-toliko, vadi informativni program, pa za vreme prokazanog pescanika, morgen dnevnika ili kaziprsta dobacuju do respektabilnih cifara.
  • Gravatar for @selebriti
    @selebriti (gost) | 19.11.2009. 14.34.58
    u procesu mejnstrimizacije, u segmentu muzičko-zabavnog programa, radio b92, čini mi se, pokušava da pomoću neke "pitke" alternative ZADRŽI ILI MINIMALNO UMANJI svoj udeo u tržištu. drugi je problem što je ta alternativa - mislim i na muziku i na zabavni program - uz časne izuzetke, prilično sterilna i za staru ekipu slušalaca i za ekipu koja preferira radio s, top fm i sl. (neko će dodati "sterilna iz različitih razloga" ali poenta je da je sterilna) kad to kažem, svestan sam i činjenice da bi povlađivanje staroj ekipi još više smanjilo udeo radija b92 u tržištu što bi se automatski odrazilo na kvalitet programa jer bi autori muzičkih i zabavnih emisija bili manje plaćeni, samim tim manje motivisani. (često se prenebregava da su kreativci koji su 90ih radili taj deo programa na radiju b92, bili lepo plaćeni s tim što je čitav radio mnogo manje zavisio od tržišta) s druge strane, povlađivanje ekipi slušalaca radio s i sl. stanica bi b92 pretvorilo u "još jedan radio s" pa bi i to, ako ne kratkoročno onda na duže staze sigurno, umanjilo rejtinge b92. jasno je kao dan da bilo ko ko je zadužen za koncepciju programa radija b92 mora da kormilari između scile i haribde, da biva između čekića i nakovnja i sl. koncept radija b92 iz 90ih je, prosto, nastao neopterećen tržišnim uslovima a danas su očekivanja zasnovana na toj ideji iz 90ih u teškom neskladu sa tržišnom realnošću koja je jedina relevantna realnost. (sem ako radio b92 ne počne da zarađuje mnogo više kao internet radio gde nisu ograničeni na stanovništvo srbije, ali to onda zahteva komplikovanije marketing strategije za kompanije koje bi eventualno kupovale reklamni prostor na radiju b92 kao internet radiju) što se tiče određenog dela autora emisija na radiju b92 kao i ekipe koja se ložila na b92 tokom 90ih baš zbog muzike i zabavnih emisija, oni mogu da lamentiraju uz stihove taliba kwelija "we survivalists, turned to consumers to get by, just to get by...", ali bi možda mogli da budu manje smoreni i ogorčeni kad bi skapirali da su, iako neuspešni u realizaciji svoje ideje, jednostavno dali sve od sebe da naprave mejnstrim od nečega što je realno ljuta alternativa.
  • Gravatar for selebriti
    selebriti (gost) | 19.11.2009. 16.23.49
    da, ali bojim se da ne slusas radio s u dovoljnoj meri, pa ne mozes na najbolji nacin da pojmis da razlika izmedju ta dva radija jeste jedino u muzickom segmentu. i radio s ima tako neki vickasti jutarnji program - gospodjica-gospodja, uz nju neki smekerski sifonjer. guzve na gazeli, trebljenje zivotnih sitnica i drustvenih pitanja (nista manje ili vise politicki korektno ili duhovito nego dizanje, s' oprostenjem). kad se to zavrsi - i oni imaju neki infoblok-kaziprst fazon, pa onda startuje prepopodneni radijski mish-mash - identican kao na b92. vesti na svaki sahat, izmedju toga muzika presecena reklamnim blokovima u slicnom intervalu kao 92-ojka i spiker koji nesto muti vodu i pomene po 5 sponzora posle svake 3-4 pesme. u tom periodu ova dva medija imaju ikakvu primetnu dihotomiju jedino na linijama zeljko samardzic-nick cave, natasa bekvalac-rihanna, crvena jabuka-aha. samim tim - razlika pocinje i zavrsava se na informativi i vecernjem muzickom programu. ovo drugo umnogome rade volonteri. ne znam da li sam sada uspeo da docaram zasto je nacin na koji se b92 menja los prevashodno po njegove finansijske interese i slusanost (jer ovo stelovano saper-djilas stanje u marketingu nece trajati bas toliko vecno), a tek onda po one koji su vezani za njega iz prvoborackih i nostalgicarskih razloga. naravno, ja sam veranu predlagao da draftuje izvestaj o vodostanju sa radio beograda i time potuce konkurenciju, ali me nije poslusao. sada lecim frustracije nepravedno pljujuci b92 po internetima.
  • Gravatar for dea
    dea (gost) | 10.02.2010. 23.19.00
    Ne znam zasto , ali je sve to u vezi b92 postalo nekako...hajde da kazemo neinventivno...a za nove ideje nije potreban novac.potrebni su pametni ljudi....gorica je izabrala par voditeljki koje su cinile podmladak radija.tu je bila i ona nesrecna devojka iz vb show...bilo je dovoljno.nije trebalo nista vise.
  • Gravatar for marina
    marina (gost) | 16.01.2012. 21.08.30
    Divna osoba u svakom pogledu.Divim joj se.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.