Popboks - AVATAR – James Cameron - Pandorina kutija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.12.2009. 12:10 · 52

AVATAR – James Cameron

Pandorina kutija

Povratak Jamesa Camerona u bioskop nije prošao bezbolno. Avatar ne odaje utisak montažno finalizovanog materijala

Marko Kostić

Ocena:
7


7/10

Naziv originala: Avatar
Scenario: James Cameron
Uloge: Sam Worhington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodrigez, Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver
Žanr: SF
Proizvodnja: SAD, 2009.
Trajanje: 161 min.

Konfuzan, aritmičan, predugačak, Avatar izgleda kao delo autora koji prolazi kroz krizu identiteta. Ali, kad bolje pogledamo, ova priča i jeste o tome - o krizi identiteta.

Istražujući mističnu prirodu Pandore, planete na kojoj se diše drugačiji vazduh, Zemljani kuju osvajački plan. U tu svrhu su im potrebni hibridni proizvodi - avatari, svojevrsne kombinacije ljudskih gena, sa telom stanovnika Pandore.

Ali, fokus ove priče ipak nije na domorodcima i zaštiti njihove ekologije, niti na zemljacima i kritici njihovog imperijalizma. Ovo je film o društvenim međustanjima, o grupi virtuelnih bića koja su prvo špijuni Zemljana, da bi potom postali pokret otpora domorodaca. Tretirani kao izdajnici i jednih i drugih, postaju ratnici protiv onih kojima su prvobitno pripadali. Na kraju, prvi među njima (poput Princa od Egipta u Crvenom moru) uspeva da promeni svoj disajni sistem i prilagodi ga Pandorinom vazduhu.

Ovaj film je Cameronov portret u trenutku izdaje sopstvene ideologije. Čovek koji je snimio najpoznatije filmove aktuelnog guvernera Kalifornije, zapravo je reditelj koji je uveo intelekt u mišiće, najavivši 21. vek u jeku Reaganovih osamdesetih.

Stvaralac koji je američku (i svetsku) fascinaciju telom doveo do samog apokaliptičnog kraja, danas nije siguran kojoj strani pripada. Da li je cvikeraš u teretani ili je dizelaš u biblioteci? Da li je demokrata među republikancima ili republikanac među demokratama?

Ova dilema predstavlja i samu sudbinu Avatara, filma koji se ne bavi sukobljenim stranama, već usamljenošću insajdera, koji, pošto su se pravila igre izmenila, više ne zna da li pripada strani koja ga je platila, ili strani koju je špijunirao. Odgovor Avatara na to pitanje, ipak nije dvosmislen - svako od nas će se, po Cameronu, pre ili kasnije, integrisati sa tajnom neistraženih svetova i tako preći dozvoljenu rampu svog istraživanja. (Taj fenomen se, inače, neprofesionalnim rečnikom, zove ljubav)

Zato Cameron, počev od Titanika, snima bukvalno najskuplje filmove na svetu, jer samo na produkcionom vrhu planine (na dnu okeana), može da opravda svoju usamljenost. Visok budžet ovde ne služi političkom eksponiranju, već kamuflaži autora koji je Terminatorom najavio smrt svoje pozlaćene epohe, predvidevši, te 1984-e, poput kletve, srebrnu oluju, kako kod nas Jevreja tako i kod njih, Egipćana.

Danas, posle oluje, ovaj bogati, ali zaboravljeni prorok nema više sa kim da se druži. Da li da ga primimo u našu malu biblioteku? Može, ali da nas stavi u sledeći film. A Vuk Drašković u svoju novu knjigu.



Komentari

  • Gravatar for Majković
    Majković (gost) | 24.12.2009. 11.53.32
    Veoma loš tekst. Jedan u nizu promašenih. Zar Avatara nije mogao da recenzira neko verziranjiji?
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 24.12.2009. 12.07.30
    A jer je ovo recenzija filma ili portret Jamesa Camerona? Sta je dobilo 7/10? "Danas, posle oluje, ovaj bogati, ali zaboravljeni prorok nema više sa kim da se druži. Da li da ga primimo u našu malu biblioteku? Može, ali da nas stavi u sledeći film. A Vuk Drašković u svoju novu knjigu." Ja ovo ubacio u Google Translate, izabrao srpski i nista...
  • Gravatar for Kaya Mar
    Kaya Mar (gost) | 24.12.2009. 12.30.09
    Ja ne shvatam šta je pisac hteo da kaže.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 24.12.2009. 12.33.16
    "A jer" U napomeni dole bi trebalo da stoji da se uz komentar ocekuje barem elementarni nivo pismenosti. Ta stavka bi bila dosta bitnija od nekih navedenih.
  • Gravatar for Srecko
    Srecko (gost) | 24.12.2009. 13.10.55
    Apsolutno nejasna recenzija jednog od najbitnijeg filma godine. 7/10? Ekstremno cudna ocjena, sto bez problema moze da se podnese, sa veoma nejasnim i konfuznim objasnjenjem, sto vec nikako ne moze. Steta sto je ovakav film dobio ovako nemustu recenziju. Za mene je to 10/10 kao bioskopska zabava, odnosno 8/10 kao sve ostalo. Kako je pravljen prije svega da zabavi, to je 10/10.
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 24.12.2009. 13.40.14
    Za razliku od Bajica, Jankovica ili Ognjanovica (vidite njegov review na sopstvenom blogu) Marko Kostic je prevazisao formu recenzije i dospeo u sferu visoke filmologije i promisljanja medijskih fenomena. Nadam se skorasnjoj njegovoj knjizi eseja, posto se stvarno radi o sve znacajnije misliocu. U tom smislu, slazem se da ovi redovi deluju pomalo zbunjujuce, jer Kosticu naprosto treba prostora za vise slajfni.
  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 24.12.2009. 13.46.15
    Cisto pros... zaista. No, slazem se sa Sreckom. 10/10 za zabavu, 8/10 za film uzimajuci u obzir dijaloge. Znaci, 9/10. :D
  • Gravatar for Kaya Mar
    Kaya Mar (gost) | 24.12.2009. 13.56.39
    Neka čovek onda lepo piše te svoje eseje i objavljuje knjige. Recenzija treba da bude recenzija a ne apstrakcija.
  • Gravatar for micko
    micko (gost) | 24.12.2009. 15.27.32
    @pexa: kul komentar koji apsolutno pogadja sustinu
  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 24.12.2009. 16.44.56
    ok, vidim da ste svi vec napisali ono sto sam i sam hteo: ovo tesko da moze da bude recenzija nekog filma. portret autora, a posebno politicka analiza sjedinjenih drzava, nisu bili ni najmanje neophodni u tekstu o avataru. ipak, ako odbacimo sve drugo, ovaj film je izuzetno bitan za razvoj cele kinematografije u ovom veku. ko zna, ali vreme mozda pokaze da je ovo ostvarenje bilo prekretnica koliko i neka dela brace limijer.
  • Gravatar for marun
    marun (gost) | 24.12.2009. 17.06.05
    Stvarno štur i u startu agresivan tekst. Na primer, rodžer ebert (iako ga ne treba uzimati kao etalon bilo čega) je da bi napisao recenziju, za ovaj film, isti pogledao dva puta sa određenim vremenskim razmakom između gledanja i dao pozitivnu kritiku. treba se zapitati šta se očekuje od filma, šta se očekuje od kamerona i šta zapravo gledamo. ovo je blokbaster, zabava za mase i kao takav ne verujem da je u bliskoj budućnosti snimljen bolji. Film sam otišao da gledam sa dosta neverice ne očekujući ne znam ja šta, ali sam iz bioskopske sale izašao prezadovoljan. da ne dužim, slažem se sa ocenama u ostalim komentarima...
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 24.12.2009. 18.17.20
    Naslov ove rubrike nije "Popboks - recenzije" vec "Popboks - film". Marko, jasno je sve, samo napred :)
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 24.12.2009. 18.55.59
    @Pexa. U sred srede. Kul komentar.
  • Gravatar for AnDr@X
    AnDr@X (gost) | 24.12.2009. 19.00.49
    Nadam se da je Dosada Božija bio/bila ironičan/na... Ne pomenuti u recenziji za Avatar to da je Cameron s ekipom napravio pravu malu revoluciju na polju CGI i motion capture tehnologija je neoprostivo. To je, u ostalom, glavni razlog da svi zainteresovani odu u bioskop. Gledanje 3D verzije filma se podrazumeva, jer bi u suprotnom to bilo "kao gledanje mjuzikla bez muzike", da citiram jednog drugara... Pandora je predivno i detaljno kreiran svet, a kretanje kroz isti teško da nekog može da ne ostavi bez daha. Stoji, doduše, da priča i scenario žestoko škripe, a izbor glumaca nije savršen, pa onaj ko ode na projekciju da traži bilo kakvu dubokoumnost, vratiće se kući razočaran. Međutim, ono što je meni palo na pamet tokom gledanja filma, to je da ako grandiozni Avatar ne uspe da privuče publiku u bioskope, onda teško da išta hoće! A ovo je tek početak i usudiću se da "prognoziram" da će Avatar u odnosu na neke nove filmove u godinama pred nama izgledati mali i smešan kao što su recimo Star wars i TLOTR u odnosu na njega. (Naravno, posmatrano samo s aspekta zabave i uživanja u specijalnim efektima.) Tako da, neka bude 9/10 i ne propustite ovaj film dok igra u bioskopima.
  • Gravatar for Rispekt
    Rispekt (gost) | 25.12.2009. 09.15.28
    hej ljudi, svi koji ste popljuvali kritiku ste rekli da je film super zabavan. to je ok merilo. niko, medjutim nije osporio nijednu rec iz teksta. a film je snimio Kameron, i autor ima pravo da gleda film iz ugla koji je odabrao. Rispekt za Marka
  • Gravatar for Kaya Mar
    Kaya Mar (gost) | 25.12.2009. 10.21.08
    Ne može se osporiti nešto što je nemušto.
  • Gravatar for walter
    walter (gost) | 25.12.2009. 10.48.23
    Fokus ove priče jeste na domorocima i zaštiti njihove ekologije. Fokus Avatar je i na kritici imperijalizma. Kameron je snimio film koji unosi velike kreativne novine u estetiku filma i gura celu stvar napred. Daje nadu u dobro i na najbolji mogući način koristi Holivudkse kapacitete. Skrivene konotacije o krizi identiteta autora su isključivo u fokusu onoga koji hoće to da vidi pored svega ostalog što Avatar pruža. A pruža mnogo više i vodi mnogo dalje od teorije mišića, dizelaša u biblioteci i razmišljanjima o budžetu filma.
  • Gravatar for Prespavatar
    Prespavatar (gost) | 25.12.2009. 12.33.48
    @Andrax kako su to ovi navedeni filmovi (SW, TLOTR) smesni u odnosu na Avatar? Produkcijski? Gledano iz ugla studenta kamere? Zbog sjajnih specijalnih efekata? Ovi filmovi imaju Pricu. Avatar je napravljen da bi se isprobale nove tehnologije svo mudrovanje i filozofiranje na temu drustva novih civilizacija genocida itd.su komicne jasno se vidi da je Kameron reditelj i dalje dosta dobar (nije ritam toliko los koliko je Kostic naveo), Kameron inovator je sjajan kao i uvek ali Kameron scenarista je potpuno propao, ma koliko covek bio temeljan toliko je ovo jednostavno los scenario. Dijalozi komicni prica klise preko svake podnosljive mere a ceo koncept Navija koji su indijanci koji su crnci koji su okrenuti prirodi je presmesan da bi bio ozbiljno shvacen. Sto se tice zabave bez mozga koju sugerisu neki komentatori-da li su gledali Dark Night, Iron man, Indijanu 1-3 itd itd. Ovo je preslab film a to sto je spektakl i tzv.milestone to je potpuno druga stvar. Kameronov Ambis je bio sve to pa je opet imao pristojan scenario. O T2 da ne govorim.
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 25.12.2009. 14.21.10
    Evo ja nisam gledao film, ali @Andrax Ako ne valja scenario i prica, te glumci nisu bas najbolji, zasto da gledam film? Zbog specijalnih efekata? Mogu skinuti igru na torentu i uzivati u grafici
  • Gravatar for MIloshsh
    MIloshsh (gost) | 25.12.2009. 15.00.45
    @vasilevs Iskustvo gledanja u bioskopu u 3D, i gledanja budjave torent verzije filma ne moze da se poredi. Kad budes pogledao film shvatices zasto ga treba OBAVEZNO pogledati.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 25.12.2009. 19.00.15
    krajne konfuzna recenzija, jasno je sta je recezent pokusao reci nazalost to nije nije uspeo. Film na polju tenologije je cudo za razvaljivanje usta, kakvi torenti, kakav DVD, bioskop(3D) je zakon i gledati ovaj film bez toga je smesno. Sto se tice scenarija, ni blizu starog kamerona(pre titanika) rezija vrlo dobra drzi ritam i fino vozi pricu sa samo par usporavanja ali kad vec slupas 300-do 500 milona zelembaca nema zezanja sa kolicinom krvi i nasilja, vec pravis film koji mogu u kinu gledati i mala deca...treba vratiti novac ali bi nastavak ako ga bude radio cameron mogao biti dobro rokanje kao T2
  • Gravatar for FCS & mačor Obama
    FCS & mačor Obama (gost) | 25.12.2009. 19.02.11
    Sramota je da se nasjvažniji film-doživljaj godine proprati ovakvom "recenzijom". Avatar je najočekivaniji bioskopski naslov 2009., a Cameron valjda zaslužuje bolje od ove impresionističke salate od reči. Još je samo inače neizbežno pominjanje Zorana Đinđića falilo. Ipak, ogromna većina posetitelja Popboksa sebi ne priuštava izmenjena stanja svesti koja su neophodna da se ova papazjanija od nazovi filmskog prikaza "pojmi".
  • Gravatar for MAD MAX
    MAD MAX (gost) | 25.12.2009. 19.08.17
    Ocena filma: 1/10 (i to CISTA JEDINICA)! Svi oni koji su u ovom degenerisanom i promasenom svetu zadrzali bar malo dobrog ukusa i osecaja za prave i kvalitetne vrednosti, odnosno nisu ovisnici o preskupim specijalnim efektima (pa bili oni 2D, 3D ili 1000000D), shvatice zasto! THIS MOVIE SUCKS!!!
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 25.12.2009. 19.20.04
    Nisam bio ironican, ali se jesam direktno slozio da Kosticev tekst nije ispunio zadatak recenzije. A, Eberta tek ne treba uzimati za ozbiljno. Radi se recenzentu koji je tu da zadovolji "srednju pamet" najsire publike, da bi udovoljio "uzvisenoj tuposti" uskog kruga ljudi, koji manipulise Holivudom. Kostic je daleko slobodoumniji, posto pripada kulturi za koju Milena Markovic opravdano kaze da odrazava "superiornost inferiornih naroda"... Prava ironija jeste u tome da je Kameron sasvim dobro plivao medju svim tim birokratskim gmizavcima koji odobravaju kredite za zatvaranje budzeta najvecih blokbastera. Emerih, Majkl Bej ili Zek Snajder su "moralno posrnuli" mnogo ranije, mnogo jevtinije prodavsi dusu djavolu...
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 26.12.2009. 00.46.25
    jbt kompjuterska grafika mi je stvarno alarmantna.20 godina posle ambisa a nešto manje posle T2 ovde više vidim komp,hromu...jeste,bogato za oko al' siromašno finalizirano.nešto slično se desilo i sa filmom I AM LEGEND sa sve onim veštačkim zombijima.više sam očekivao,recenzija na mestu.
  • Gravatar for Neki plavušan iz Holivuda
    Neki plavušan iz Holivuda (gost) | 26.12.2009. 09.45.53
    Umesto ovog rada koji potpuno promašuje temu, ja bih radije pročitao kolumnu Marka Kostića o sumanutim zbivanjima na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije kojima je on doprineo u značajnoj meri. To je magija, ali pešadijska, bez CGI šminke. To je prava tema.
  • Gravatar for Ilija
    Ilija (gost) | 26.12.2009. 10.45.28
    Dopustam da svako ima svoje misljenje, ali definitivno smatram da oni koji ovakvom filmu daju 1/10 naprosto nisu iskreni, vec su optereceni nekim predrasudama, podelama unutar umetnosti na "autorske" filmove sa dusom (poput onih koje bi Mire od Mokre Gore voleo da snima) i ove "smrdljive" 'olivudske koje treba sahraniti i okaditi na istom mestu sa sve svestenicima... Tesko je da Avatar nikog ne ostavi bar na trenutak bez daha. Prisustvovao sam projekciji gde su ljudi sedeli zanemeli, ali kad bi krenula neka emotivna scena, mladjani momci s kapuljacama oko mene bi poceli da se cerakaju i ismevaju ceo film i posprdno komentarisu tupavost Holivuda. Zato je meni taj kriticizam potpuno promasen, jer je opterecen predrasudama. Avatar je velicanstveno iskustvo za sva cula, a prica se, kao i svi Kameronovi filmovi, obraca neopterecenim dusama koji veruju da pravda postoji i da borba na ovom svetu ipak ima smisla, uprkos kakofoniji ujedinjenih kritizera svih zemalja. Obavezno pogledati film u bioskopu.
  • Gravatar for Linda Hamilton
    Linda Hamilton (gost) | 26.12.2009. 21.12.24
    Ovo nije moj Džejmi. On nikada ne bi ovako nešto napisao.
  • Gravatar for ubpok
    ubpok (gost) | 26.12.2009. 23.48.09
    Kamerun, jel to neko licko prezime?
  • Gravatar for Džejms Kamerun
    Džejms Kamerun (gost) | 27.12.2009. 14.07.03
    Linda Hamilton nije avatar plavušana iz Holivuda, on nikad ne bi ispaljivao ćorke. A ovaj njegov drugar rizikuje ono čime preti autoru ovog zanimljivog teksta lažnim predstavljanjem i pretnjama u ime zvanične državne institucije čije ime uzurpira.
  • Gravatar for The Hurd Locker
    The Hurd Locker (gost) | 27.12.2009. 16.34.23
    Kamerune, kako se zove pesma Darkvud Dab za koju je urađen animirani spot sa glinenim figuricama??? Dve reči...
  • Gravatar for Džejms Kamerun
    Džejms Kamerun (gost) | 27.12.2009. 18.23.34
    Did you mean: The Hurt Locker? U svakom slučaju, provaljen sam, eh. Evo i za vas Hurde/Hurte, pitalica: kako se zove pesma Lou Reeda sa prvog VU albuma, Gile el.org. je nedavno obradio? Jedna reč...
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 01.01.2010. 16.14.22
    Tekst je odličan. Film je promašaj.
  • Gravatar for Zapravo...
    Zapravo... (gost) | 02.01.2010. 20.03.25
    Film je odlican.Tekst je ono sto je totalni promasaj ovde.
  • Gravatar for "Kriticar"
    "Kriticar" (gost) | 03.01.2010. 16.11.03
    Film je LOS! Tacka! I pornic u 3D-u bi izazvao uzbudjenje kod publike! (i to vece!) Pun je klisea,a prica ko da je uzeta iz neke pucacine (ne znas dal je film,il trejler za igricu! Mada mnoge igre imaju bolju pricu,a za par godina ce prevazici tehnologiju) Kako onda reci da je film dobar?
  • Gravatar for Eric Cartman
    Eric Cartman (gost) | 03.01.2010. 16.29.12
    Screw u Cameron,i'm going home!!!
  • Gravatar for Pro
    Pro (gost) | 04.01.2010. 12.34.27
    Ljudi film je revolucionaran, i u pogledu tehnicke izvedbe i sadrzajno i ideoloski. Prosto te protrese i zadivi. Western gdje pobjedjuju indijanci prosto ne moze biti los. Pa to sam sanjao kao klinac. Po komentarima vidim i da je protresao americke konzervativce, a i nase kvazi-frlmske-znalce. U najmanju ruku, film te drzi prikovanog za fotelju skoro 3 sata, malo li je? Zadnji kojem je to uspjelo je Gospodar prstenova. Cak i silni efekti su u popunosti u sluzbi radnje filma. Zato CUT THE CRAP vise ili otidjite pogledajte film jos koji put, pa se vratite da porazgovaramo.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 06.01.2010. 11.33.58
    Samo me zanima da li je isti covek potpisao i hvalospeve prema ''Bad liuetenanta 2'', posto se na ovom sajtu izgubilo ono zbog cega sam poceo da ga pratim, kriticko novinarstvo i zamenilo mesta sa licnim dozivljajima i preferencijama ka odredjenim glumcima i reziserima... ''Avatar'' je film koji menja filmsku industriju ''Avatar'' je film koji ce postati najgledaniji film svih vremena ''Avatar'' je vizuelno najspektatkularniji film do ovog trenutka ''Avatar'' je najobimniji dizajnerski poduhvat u istoriji filma, veci cak i od originalne trilogije ''Star Warsa'' i ''Gospodara prstenova'', koji se ipak temeljio na knjizi ''Avatar'' nije najoriginalniji scenario svih vremena, i zestoko se oslanja na ''Ples sa vukovima'', ''Poslednjeg samuraja'', ''Poslednjeg Mohikanca'', ''Matriks''... ''Avatar'' je zestoko ispolitizaran, na momente patetican i deciji, ali je odlican film, koji morate pogledati I pogledacete ga... I nece vas ostaviti ravnodusnim A ovo je bio kriticki osvrt na taj film, koji je mene odusevio, pa sam i pored toga nasao mnogo zamerki. A to je nesto sto bi mogao i potpisnik PopBoksa da pokusa da radi, bez da preterano ''urbano lamentira'' bez neke velike poente
  • Gravatar for Ivanka R.
    Ivanka R. (gost) | 08.01.2010. 14.35.19
    Nisam gledala pomenuti film ali mi se cini da Kosticevi neprijatelji cekaju (ili stvaraju) svaku sansu da ga omalovaze. Zanimljivo je kako su ti ´kreativni heroji´uvek anonimni...a verujem i malobrojni. Srecom, samo na internetu oni mogu da mnoze svoje fiktivne e-mail identitete i fingiraju 'kriticku javnost´. Ali, da li je moguce da oni zaista misle da ista time postizu?
  • Gravatar for "Kriticar"
    "Kriticar" (gost) | 09.01.2010. 19.29.07
    "''Avatar'' je zestoko ispolitizaran, na momente patetican i deciji, ali je odlican film" Hahahhaahahhaha,kako moze da bude odlican film onda?
  • Gravatar for Velja
    Velja (gost) | 11.01.2010. 09.49.51
    Primećujem ovde u komentarima, kao i na mnoštvu drugih sajtova, jedan sloj prilično ojađenih, nikad zadovoljnih i uvek arogantnih komentara. Kao film nije originalan. Ej, pa filmovi se snimaju već sto godina, snimljeno je na milione filmova, pa ja stvarno ne znam kako neko još može da snimi originalan film. Zajedljive komentatore vidim kao nestabilne likove kojima je špricanje svog otrova po onome što je za većinu normalnih ljudi kvalitetno i lepo, neka vrsta terapije ili nadomeštavanje sopstvene estetske insuficijentnosti. Ovde se ljudi ostrvili na film kao da im život zavisi od toga da li će ga dovoljno ispljuvati. Ljudi opustite se malo, isključite kompjuter, izađite iz kuće, otiđite u prirodu, udahnite čist vazduh. Prijaće vam a i mozak će biti manje zatrovan mržnjom. @Mad Max Ej, degenerisan i promašen svet.... cccc... strašno...
  • Gravatar for Anna
    Anna (gost) | 13.01.2010. 11.41.42
    O,ne opet neko americko djubre! Ovi Ameri misle da je za remek delo potrebno brdo para!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.01.2010. 12.56.37
    @ ''Kriticar'': Kao sto ti i potpis kaze, nijedan film nije savrsen, pa ni ovaj, ali to bi znao da si isti odgledao. Ovo je blokbaster, zabava, razlog da se ode u kvalitetan bioskop i dozivi novo iskustvo, ali i to bi shvatio da si pazljivo procitao komentar Jos jednom cu ponoviti, ovo je RAZLOG da se ode u KVALITETAN bioskop
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 14.01.2010. 11.41.12
    imam utisak da ce sto se tice "ulazenja u istoriju" ovo biti jedan od onih u sopstveno vreme precenjenih, a kasnije potpuno zaboravljenih filmova. nije da nije zabavan za gledanje, though.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 16.01.2010. 01.58.40
    tražio sam 6d ali tek sam sad, kad sam odgledao film, shvatio šta je ovde sve urađeno sa 3d. čarobno. možemo da pričamo o kojem god problemu scenarija ali se osećam počastvovanim što sam kameronov savremenik i savremenik ovog filma. :A
  • Gravatar for "Kriticar"
    "Kriticar" (gost) | 16.01.2010. 15.36.42
    Videcemo za 10 godina kad holivud krene da stancuje lose filmove u ovoj tehnologiji (ako ne i ranije,cas izuzecima) Neko je vec napomenuo da je i Batman takozvani blokbaster a opet je kvalitetan film...
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 19.01.2010. 07.04.46
    izuzimajuci par njih, stvarno smjesni komentari... rodžer ebert je sinonim za američko intelektualni medikritet, to što je cjenjen preko bare mu nije nikakav plus, s obzirom kakve sve filmove oni cjene tamo i koliko je pomenuti u zivotu recenzirao ne americkih klasika. Kakva kriza identiteta recezentu dragi? Avatar jeste vrlo moralna i topla priča o imperijalizmu i mogućim ekologoškim sranjima. Avatar jeste i 3d film koji gura filmsku produkciju par koraka naprijed. Ali tu se pozitivna priča oko filma završava... Avatar je holivudsko smece sa aspekta filmskih dijaloga a i scenarija uopšte. Banalnosti filmskih fraza imate na svakom djelu filma, čak i vise od Titanika, toliko da je film iritatno predvidljiv. Uostalom ovakvih moralisanja imali smo dosta na relaciji bledoliki - crvenokosci. I to sto je film 3d ne opravdava mnogo - vec sledece godine imacete 30% takve produkcije. Kazu to je jedini nacin zastite od piraterije... Dosta promasena kritika, ali ocjena je dobro odmjerena...
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 25.01.2010. 12.29.14
    Film je extra!
  • Gravatar for mayana
    mayana (gost) | 26.01.2010. 11.52.55
    @ najgorost "Banalnosti filmskih fraza imate na svakom djelu filma" : -"to je bilo u vreme Prvih Pesama" -" "da, to je bilo bas davno." HAHAHAHAHA!
  • Gravatar for morisarbus
    morisarbus (gost) | 10.02.2010. 12.57.33
    Ubijate veru, pozitivne emocije, i kako jedna Ljilja gore rece, imate previse predrasuda..kao sto su oni likovi sa Pandore ubili njihovo drvo i kad su se smejali njihovoj veri u sveto drvo, cini mi se da ga zovu Ejva. :))
  • Gravatar for Tomislav
    Tomislav (gost) | 11.02.2010. 23.01.42
    Film...He he :) Lep je, saren je, boja je predivna, muzika odlicna, BILJKE savrsene. Ali gde mu je ostalo?! Gluma prolazi, scenario i dijalozi katastrofa, mada za ovakav film nije moglo verovatno bolje, prica klise, fraze klise, Holivud puca po savovima. Film je kao Politikin zabavnik, bar po onome od 7 do 107! Prvenstveno namenjen zabavi i gledanju i kinu, inace nema poente. Iz razloga sto nije prosipana velika mudrost oko ovog filma, znalo se da ce da zaradi velike pare i zato je pravljen kao lep, preporucujem gledanje. Lepa zabava. Ipak je Pandora prelepa planeta.
  • Gravatar for Leni Rif
    Leni Rif (gost) | 23.04.2010. 09.04.22
    Komentar najgorost-a je jedini pravi vezano i za sam film kao i za tekst o njemu. Kriza identiteta - notorna glupost, kako najgorost kaže ''Avatar jeste vrlo moralna i topla priča o imperijalizmu i mogućim ekologoškim sranjima. Avatar jeste i 3d film koji gura filmsku produkciju par koraka naprijed. Ali tu se pozitivna priča oko filma završava...'' Da li se pozitivna priča oko filma završava? Da li je moguće da smo podsećanje na kolonijalizam, na imperijalizam i prateće elemente kao što su užasni genocidi i uništavanje eko sistema proglasili stereotipom?! Pa.. baš smo kul, jel'? Pametni smo i provalili smo da je to topla priča o imperijalizmu i to je to! Kakva tola priča, dragi najgoroste? Iza imperijalizma stoji otimanje, uništavanje, ubijanje, strašni genocidi.. Kolonijalizacija Amerike je ubila skoro 100 miliona ljudi (izvor: David Stannard, 'American Holocaust'), robovi iz rudnika i sa plantaža nisu bili 'održavani', već 'zamenjivani' jer je tako bilo isplativije, što znači da su živeli 3-4 meseca i umirali od gladi i iscrpljenost!!!Kolonijalizacija Indije je ubila na milione Indijaca, Irska, Alžir.. i da ne nabrajam dalje! Avatar VAS dragi moji, podseća na to i to je najveća snaga ovog filma! Naravno da je zaplet stereotip i da su dijalozi beskrajno glupi, ali to je jedini način da film vidi na milione ljudi. Ukoliko je 1% njih, ma 0.001% ukapiralo i otvorilo svoje umove film je GENIJALAN!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi