Popboks - Marko Milošević - MKDSL [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 20.03.2010. 12:45 · 7

Marko Milošević - MKDSL

Beogradski producent i DJ, polovina tima Idemo na Mars, za Popboks između ostalog govori o Aphex Twinu, Tuxedomoonu, Hivesima, kuvanju, kilaži i škembićima pod stare dane

Popboks

Omiljeni album i pesma? 

Najlakše mi je da to podelim u par segmenata. Najbolji album u poslednje vreme mi je definitivno When A Banana Was Just A Banana Josha Winka , s tim što to nije album koji "radi" na prvo slušanje. Savršen primer modernog dizajna zvuka.

Što se tiče albuma uz koje sam odrastao, tu je ravnopravna borba između Classics i Selected Ambiental Works, Vol II od istog autora - Aphex Twina. Oba albuma su podosta uticali na moj muzički razvoj. Zatim tu dolazi za mene jedna od najvećih umetnica, Laurie Anderson, sa albumom Bright Red And The Tightrope. A sa njega dolazi numera Beautiful Pea Green Boat.

Zatim je tu i Philip Glass sa Aguas Da Amazonia, sa kog je i Japura River, numera koja će svirati u trenutku kada se budem ženio. Dalje od pesama je tu numera On, od već pomenutog Richard D. Jamesa (pravo ime Aphex Twina).

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Koncert Tuxedomoona u SKC-u, neka sreda je bila, početkom dvehiljaditih, ali i pored odličnog koncerta, ono po čemu ću ga pamtiti je nezaboravni after party sa DJ Hellom u Industriji. Tu je i nastup grupe LCD Soundsystem na festivalu Sonar u Barseloni. Divan spoj živog nastupa i elektronike, uz sjajan scenski nastup i izuzetnu uigranost članova benda. Ah, i The Hives sa nekog festivala u Ljubljani (ne sećam se više koji je u pitanju). Odlični su na sceni i toga su svesni. Sjajan bend.

Film?

Story Of Ricky zbog njegovih neverovatnih scena i količina prolivene krvi.

Hulk (ali onaj koji je režirao Ang Lee, a ne Nortonov promašaj). Lee je napravio čudan spoj, umetnička publika ga je ignorisala, a blokbaster publika ga nije shvatala. Prođu je imala kod ljudi koji vole po malo od oba, gde i ja spadam. Takođe, to je i najbolja ekranizacija nekog strip junaka, izuztak je možda The Dark Knight. Aliens Versus Predator: Requiem, više iz neke interne priče. A skoro sam gledao film na koji sam potpuno zaboravio, Sam Raimijev Evil Dead 2, film koji je i po današnjim standardima dobrano ispred vremena. Moram da spomenem i dva dragulja, Pineapple Express komediju koja se genijalno poigrava sa klišeima žanra, i hibrid drame/komedije/avanture Everything Is Illuminated sa Elijah Woodom.

Knjiga?

Prva knjiga koja mi pada na pamet je Stilske Vežbe Raymonda Queneaua. Ne vidim da će ta knjiga ikad zastariti. Hronike Ambera od Roger Zelazny je meni draga epska fantastika, a sviđa mi se i šta Boris Akunjin radi sa svojom sagom o Erastu Petroviču Fandorinu. Charles Seife je napisao knjigu Nula, o nastanku i istorijatu tog broja, zanimljivo štivo, a knjiga koja mi je puno pomogla je i Dr. Oetker Velika Škola Kuvanja, pogodite na kom frontu.

TV/radio emisija? (omiljena u ovom trenutku, uz objašnjenje)

Uf, ovo je već problem probrati. Serijama u poslednje vreme poklanjam mnogo više pažnje nego filmovima. Tu postoji mnogo više za razradu likova i priče nego čak i u tri sata, kolika je postala norma za film u poslednje vreme. Lost, 24, Office, Naruto, Bleach, Burn Notice, House M. D., Dexter su serije koje pomno pratim i željno isčekujem svaki nastavak, ali ako bih morao da izdvojim jednu, to je Supernatural. Standardno dobra iz epizode u epizodu, postala je moja "go - to" serija.

Sajt?

Soundcloud.com i Dropbox.com su dva servisa koji pružaju sjajne usluge, do nekle slične, ali i bitno različite. Prvi je odličan za promociju, a drugi za generalnu razmenu fajlova preko neta, obe poprilično korisne stvari. Konstantinmarko.com jer je moj i tek je otvoren, a ne treba zaobići ni Google.com i sve njegove dodatne usluge poput Gmaila i Google Docsa.

Hobi?

Krenuo sam sa drugarom da snimam filmove, i za sad nam lepo ide. Volim da kuvam, ali kad ne radim to samo za sebe. Tad me jezivo mrzi. A i bacam frizbi kao car. Nikako kuglanje, doduše, osim ako nije na Wii-u. Spidminton je isto jako lep sport, a kupio sam i one džampere, nagovorivši i druga na to. Obukli smo ih dva ili tri puta..

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Put u Rumuniju 1999. na ilegalni parti povodom pomračenja sunca na nekoj planini. Samo bih izbacio deo gde gubim sve pare, ličnu kartu i pasoš. Mada je to svakako ostavilo ličnu notu na celokupnom doživljaju. Ma, u stvari, ne bih ništa izbacio.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

Hm, kao mali sam se dosta dvoumio na standardnoj relaciji, Zvezda ili Partizan.. Onda me je otac odveo na utakmicu Galenika - Zvezda, gde je Galenika slavila sa 3:0. Od tada se vodim kao navijač Partizana, ali mi je u stvari svejedno. Apsolutno svejedno.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Charlesa Mansona, Genghis Khana, Toffanu i Adolfa Hitlera u jednu sobu, a Tita u drugu. Iz te druge bi se videla ova prva, te bih tu sedeo sa Titom i gledao performans. A i mimo toga verujem da bi bio zanimljiv sagovornik.

Ko je tvoj alter-ego?

Ivan. Ne znam puno o njemu. Nadam se ni on o meni. Ali se nadam da se bori protiv kriminala.

Šta voliš da misliš o sebi?

Kako ću smršati. Imam blizu 100 kila, što je nekih 20 više u odnosu na neku idealnu težinu. Počeo sam da nosim majce uz telo da bi mi drugi utrljavali na nos kako sam se ugojio, al nije puno pomoglo. Baciću se sad malo na Wii Fit. Da budem šlank za leto, ceo fazon. Uspeo sam i da povredim koleno, najviše zbog kilaže. I telo mi je dalo strogi ukor pred isključenje, red je da ga poslušam.

Šta bi probao, a još nisi?

Heng glajding, znači ne ono sa padobranom nego sa zmajem. Ali bez motora.To mi je uvek izgledalo mega gotivno. Zatrčiš se sa litice i letiš. Mada ima sad onih careva sa veverica odelima što skaču sa planina i lete tik uz njih sumanutom brzinom. To mi deluje kul. A sa nekog gastronomskog gledišta, voleo bih da idem svetom i jedem neka neobična jela. Skakavce bih voleo da probam. Čuo sam i da su bubašvabe specijalitet u Meksiku, voleo bih da vidim da li mogu preko toga da pređem. Voleo bih i da se igram šugice u bestežinskom okruženju, moglo bi da bude zabavno.

Psuješ li? Zašto? Kako?

Da. Ne znam zašto, ali mi se čini da je to deo naše kulture. A nekako je i greota propustiti jednu od čari srpskog jezika. A što se tiče načina, tu nemam jasno određena pravila, već shodno situaciji i raspoloženju, od veoma blagih, srodno povezanih sa sastojcima jučerašnje čorbe, do onih koji bi zavredile jednu lepu cenzuru. Sećam se da je neko opisivao jezik budućnosti i bilo je delova nemačkog u njemu, za tehničku stranu, francuski ili italijanski za ljubavne fraze, a iz slovenskih jezika, šta drugo no psovke. Čak ima neke draži u sklapanju nekih novih složenica, pogotovu kada se to radi na licu mesta. Dođe mu kao neki svetovni fristajl.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Sve volim, i sve bih promenio. Proširio bih ulice, ne moraju one na Novom Beogradu. Metro, mostovi, parking. Kafićima skratio radno vreme do ponoći. Stavio bih nekoliko ogromnih poligona, što betonskih, što travnatih, za razonodu. Ali u isto vreme mi trenutno stanje stvari odgovara. Izuzev ako treba da idem iz blokova do grada preko dana.

Da li si zlopamtilo?

I te kako. Ali umem i da pređem preko toga. Vežbam to, zapravo. Mada to i ne vidim kao lošu osobinu. Ako mi neko učini nešto nažao, naravno da ću to pamtiti. Ako ništa, barem da onemogućim da se nešto slično dogodi dvaput. Kao ona izreka, "fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me."

U koga ili šta veruješ?

Verujem u cikličnost energije. Da ako činiš dobro, da će ti se dobro i vratiti. Skraćena verzija bi tako nekako glasila.

Ko je prava žena?

Za mene samo jedna postoji, moja devojka, Lepa Jela. Inteligenta, lepa, osoba koja ima svoje stavove i ne boji se da se bori za njih. Dovoljno slobodna da se uklapa u modernu definiciju žene, a dovoljno zavisna da bude ženstvena. Prosto me tera da se iznova i iznova zaljubljujem u nju.

Zbog čega se kaješ?

Spavam dnevno oko pet-šest sati. Iako to nije puno, sa mojih 30 godina, to mu izađe na skoro sedam godina provedenih u nesvesti. Kajem se što to ne mogu da promenim, i što će se ta količina samo uvećavati. I ta što ću, gurman kakav jesam, sigurno voleti škembiće kad budem mator. Prosto fuj.

Ko je genije?

Genije je onaj car koji je izmislio WC šolju. Koliko bi nam svima život bio komplikovaniji da nema tog izuma koji možda i previše olako uzimamo zdravo za gotovo. Moje poštovanje ide tebi, nepoznati pronalazaču. Suvi si genije u mojoj knjizi.

MKDSL je…

Pomalo od svega gore navedenog. Nemam stvarno šta na sve to da dodam.



Komentari

  • Gravatar for Akro
    Akro (gost) | 20.03.2010. 12.11.17
    Sasvim korektan Ukus poznatih. Lepo je pročitati da tako nešto. Baš ste me raznežili. Super je. Intervju je totalno na mestu, Nula je baš onako super knjiga. Samo je trebalo da bude duži, Intervju, mislim. :) Nastavite samo ovako.
  • Gravatar for kinez
    kinez (gost) | 20.03.2010. 14.02.48
    car
  • Gravatar for ajaj
    ajaj (gost) | 21.03.2010. 11.58.52
    ne bih da teram mak na konac ali "dovoljno zavisna da bude zenstvena" ?!! adervajz, skroz simpatican mkdsl
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 21.03.2010. 18.36.15
    Nisam imao nikakav stav o njemu, ali sad kapiram da je totalno ok lik. Opusteni, iskreni odgovori i na kraju, ako je vec elektronicar, dobru je elektroniku izabrao. Richard D. James jeste genijalac.
  • Gravatar for whitemonkey
    whitemonkey (gost) | 23.03.2010. 21.25.25
    pametan je marko
  • Gravatar for prijateljski savet
    prijateljski savet (gost) | 24.03.2010. 13.59.53
    ako budes spavo vise, mozda prespavas dorucak
  • Gravatar for Ivan Milke
    Ivan Milke (gost) | 24.03.2010. 15.02.18
    a filmove koje radi sa prijateljima su extra kratki zabavni bizarni: MKDSL u dva kratka filma "vii" - serbian subtitle http://vimeo.com/6961716 je teshko opisivi bizar al jako zabavan i drugi "Cuperak" http://vimeo.com/4430550 simpatichan realistichan solidno snimljen... keep rocking boyz!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.