Popboks - TRIJAŽA - Danis Tanović - Weltschmerz [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.04.2010. 12:05 · 4

TRIJAŽA - Danis Tanović

Weltschmerz

Ovo je film sa tezom da upravo pesimizam, žalost i tuga označavaju psihičko zdravlje

Marko Kostić

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: Triage
Scenario: Scott Anderson, Danis Tanović
Uloge: Collin Farrel, Christopher Lee, Paz Vega, Branko Đurić
Žanr: drama
Trajanje: 99 min
Proizvodnja: Irska, Španija, Belgija, Francuska 2009.

Psihijatar (Chrestopher Lee): Posmatrao sam vas dok spavate, spavali ste kao beba.
Pacijent (Collin Farrel): To je dobar znak, zar ne?
Psihijatar: Ne, to je loš znak. Zašto bi odrastao čovek spavao kao beba.

 (dijalog iz filma)

Ako se uzme u obzir da je Trijaža delo južnoslovenskog autora, u pitanju je vrlo netipičan film - psihijatrijska drama, van balkanskih žarišta, snimljena po knjizi američkog ratnog izveštača Skotta Andersona i posvećena Sidneyu Pollaku i Anthonyju Minghelli koji su učestvovali u početku realizacije ovog filma.

Ovo je priča o irskom ratnom fotografu koji u Iraku 1988. godine, snima reportažu o genocidu nad Kurdima. Vraća se sa dragocenim fotografijama, ali i sa amnezijom i bez kolege sa kojim je otišao. Šta se sa kolegom desilo, ostaje tajna, sačuvana u podsvesti fotografa.

Trijaža je izrazito nekomunikatavan film. Niti ima akcije (i pored Collina Farrela/Aleksandra Makedonskog), niti horora (i pored Cristophera Leeja/ Drakule), vrlo malo seksa ( i pored Paz Vega/ Lucija i seks) i nimalo humora (i pored Branka Đurića/Mujo i Haso). Ima puno psihoanalize i klaustrofobičnih slika osamdesetih kao mračne decenije dvadesetog veka (ni traga od Olimpijade u Sarajevu). Tanović odudara od profila umetnika jugonostalgičara kritikujući baš ono „zlatno“ vreme pre rušenja Berlinskog zida i Jugoslavije.

Film navodi na interpretaciju širu od ratne ikonografije koju nameću distributeri - Tanović donosi novi kontekst kolektivnom sećanju na ratnu prošlost. Redefinišući pojam političke korektnosti, on poručuje da svi nosimo deo krivice za svaki genocid kojeg smo savremenici. Otuda je Trijaža film koji koristi jezik tolerancije sa porukom da je svako od tolerantnih takođe saučesnik u ratnim zločinima.

Povezujući tajnu glavnog junaka sa emotivnim interesom ostalih likova, Tanović zapravo govori o odbrambenom mehanizmu potiskivanja kao o opštem društvenom fenomenu. Drugim rečima, svi potiskujemo neželjeno sećanje. I zato, ako ovaj film gledamo kroz južnoslovensku metaforu, možemo zaključiti da je jugoslovenski san bio čin sakrivanja mnogo različitih vrsta krivice, čuvanih u kolektivnoj amneziji.

Civilizovana svest se, po Tanoviću uspostavlja u lamentu nad žrtvama, a oplakivanje naših i tuđih nesreća jedino je stanje svesti koje nas čini normalnim. Psihičko ozdravljenje ne znači sreću za koju se zalažu relaksirajuće teorije u trivijalnoj štampi i nedeljnim tv popodnevima, već upravo suprotno.

Problem ovog filma je što se publici ne otkriva potisnuta tajna glavnog junaka sve dok je on i ostali junaci ne otkriju. U nameri da iznese svoju tezu, Tanović je zaboravio Hitchcockovo uputstvo da publika uvek treba da bude informisana korak ispred junaka da bi se postavila kao učesnik i svedok u angažovanoj napetosti.

Ali, da bi se uspostavila ovako složena psiho - socijalna teza, možda ponekad treba zaboraviti na dramaturgiju. To kaže dobitnik oskara za Ničiju zemlju, učesnik u omnibusu 11. 09. 01 i reditelj filma Hell po scenariju Kieslowskog.

Zašto mu ne bismo verovali. Nisu svi političari isti.



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 22.04.2010. 11.41.40
    aktivno potiskujem uzas gledanja ovog filma 0/10
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 22.04.2010. 13.47.19
    taj je colin jedan od gorih glumaca danashnjice...
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 23.04.2010. 14.34.02
    "Trijaža je izrazito nekomunikatavan film." bolje receno usiljen dijalog i zastarjela rezija. Da ga je snimio prije dvadeset godina, mozda bi pokupio jos koji oskar. 5/10
  • Gravatar for fra brne
    fra brne (gost) | 23.04.2010. 23.14.37
    jedini vredan delic filma je ona stvar new ordera
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi