Popboks - PACIFIC - Steven Spielberg, Tom Hanks, Gary Goetzman - Semper Fi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.05.2010. 12:50 · 11

PACIFIC - Steven Spielberg, Tom Hanks, Gary Goetzman

Semper Fi

Verovatno najskuplja miniserija u istoriji televizije, donosi pred gledaoca surovu i potresnu priču o ratu, humanosti i prijateljstvu i ide dalje od svog prethodnika, sada već antologijske Band of Brothers

Dejan Stojiljković

Uloge: James Badge Dale, Jon Seda, Joseph Mazzelo...
Žanr: ratni, drama
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 10
Trajanje epizode: 54 min
Originalni kanal: HBO
Proizvodnja: SAD, 2009.

Za početak je dovoljno reći da je serija Pacific koštala oko 250 miliona dolara i da je njena realizacija bila maltene herojski poduhvat. Pacific je na neki način produžetak serije Band of Brothers iz 2001. za koju su Spielberg i Hanks dobili silne nagrade, s tim što je priča ovoga puta fokusirana na rat protiv Japana, i gledalac ima prilike da prati pripadnike američkih marinaca od bitke na Gvadalcanalu pa sve do oslobođenja Okinawe i samog kraja rata.

Glavni protagonosti su Eugene Sledge, Robert Leckie (prema čijim memoarima je i zasnovan dobar deo scenarija), te najveći heroj pacifičkog rata - John Basilone, koji je u to vreme u SAD bio popularniji od filmskih zvezda.

Poređenja sa Band of Brothers se sama nameću i na tom nivou Pacific je imao nezahvalnu dužnost da opravda očekivanja fanova i vaskolike američke javnosti koja po pravilu od ovakvih projekata traži solidnu injekciju patriotizma. S druge strane, svojevrsni rivajvl interesovanja za II svestski rat doneo je poslednjih godina odlična ostvarenja poput Eastwoodovih Pisma sa Ivo Džime i Zastave naših očeva tako da su producenti i scenaristi bili u opasnosti da ponove neke već dobro ispričane priče.

Ovo je veoma mudro rešeno fokusiranjem na neke manje poznate ali itekako krvave bitke poput one na Peleliu, dok je, recimo, legendarna Iwo Jima prikazana samo kroz momente pogibije Johna Basilonea. Za razliku od Band of Brothers, gde se najveći deo radnje događao na bojnom polju, ovde je fokus delimično pomeren ka mirnodopskom životu, kako onom pre i posle rata, tako i onom u pauzi između dve bitke, tako da imamo uvid u lični i emotivni život glavnih junaka... Bez zašećerene patetike ili usiljenog patriotizma, uostalom, u priči kao što je ova, nema mnogo mesta za vatromete emotivnosti, kome je do toga, neka odgleda finale Losta.

Ono što se svakako treba imati u vidu jeste da je pacifički rat bio drastično različit od evropskog. Džungla, vrućina, žeđ, bolesti, leševi koji trule na suncu, fanatični i nemilosrdni neprijatelj, daleko gori od Nemaca ili Italijana u Evropi... Sve to je prikazano ubedljivo i sa osećajem za detalj i atmosferu - užasi rata smenjuju se brutalnim tempom, a opet, ostaje dovoljno prostora za ono malo ljudskosti koju glavni likovi podele u kratkim periodima primirja.
Eksplozivnost i dinamika besprekorno snimljenih scena bitaka stvara utisak da se nalazite u samom srcu vatre. Posebno iznenađenje jeste način na koji su autori preneli duh vremena, tako da se, u tim scenama, vidi slika jedne potpuno drugačije Amerike - patrijarhalne, hrišćanske, zaljubljene u džez, stripove i bejzbol, Amerike koja je nestala upravo nakon pobede u II svetskom ratu.

Jon Seda je odlično izneo nezahvalnu rolu američkog heroja Basilonea, i sasvim je moguće da za nju bude ovenčan nekom od prestižnih nagrada. Joseph Mazzelo i James Badge Dale kao Eugene "Sledgehammeer" Sledge i Robert Leckie su dali upečatljiva ostvarenja a svakako treba istaći veterana Williama Sadlera koji je briljantno odigrao legendarnog generala Chesty Pullera.

Pacific je ona vrsta serije koja slikovito pokazuje da televizija može da se nosi sa Holivudom i da neretko u kreativnom i produkcijskom smislu odnosi prevagu nad izvikanim blokbasterima. Opet, u pitanju je projekat sa jasno uočljivim i moćnim umetničkim integritetom kroz koji, naravno, provejava duh Stevena Spielberga. Ipak, ono što je svakako njena najveća vrednost jeste izbalansirano i objektivno prikazivanje rata i svih njegovih užasa, sa jasnom porukom koja u vreme američke okupacije Iraka i Avganistana, te pretnje od terorizma, ima značajnu težinu.Komentari

 • Gravatar for Рале
  Рале (gost) | 01.06.2010. 12.08.33
  Серија је брутална(у сваком смислу) али је сценарио ужасан. Главни ликови су јако лоше одрађени, види се шта је писац хтео да каже али је то неуверљиво приказано. И итекако има усиљеног патриотизма. Band od Brothers је много бољи...
 • Gravatar for 1.5v
  1.5v (gost) | 01.06.2010. 12.46.34
  dno je probijeno. samo ne mogu da odredim dal ovim prikazom ili samom serijom. ali ipak reci ne pomazu, ovo pateticno boys just wanna have fun dramusanje sa najjadnijim psiholoskim momentima treba doziveti...puke bucket should be included.
 • Gravatar for quickspace
  quickspace (gost) | 01.06.2010. 16.54.53
  dobar prikaz serije. znatan napredak u realisticcnosti u odnosu na band of bros. i borbe i psihologije. suv, detaljan kvalitet.
 • Gravatar for Ilke
  Ilke (gost) | 01.06.2010. 19.44.14
  Uzas od serije: prazno, prazno, prazno...
 • Gravatar for Amerikanac
  Amerikanac (gost) | 01.06.2010. 22.47.47
  "Posebno iznenađenje jeste način na koji su autori preneli duh vremena, tako da se, u tim scenama, vidi slika jedne potpuno drugačije Amerike - patrijarhalne, hrišćanske, zaljubljene u džez, stripove i bejzbol, Amerike koja je nestala upravo nakon pobede u II svetskom ratu." Ne zna se šta je u ovoj rečenici problematičnije: priča o "jednoj sasvim drugačijoj Americi" (drugačijoj od čega?), ili pak tvrdnja da je ta "drugačija" Amerika, nestala posle II svetskog rata. Gde je nestala? Šta joj se desilo? Hrišćanska Amerika ne samo da nije nestala, nego odavno nije bila društveno i politički uticajnija nego u poslednjih dvadesetak godina (a da li je to dobro ili loše, drugo je pitanje). Patrijarhalna Amerika, njen verni pratilac, takodje je živa i zdrava, mada srećom slabija nego ranije (ali to valjda nije povod za lamentiranje, patrijarhat je bio i ostao društvena forma zasnovana na potčinjavanju slabijih, žena i dece). Konačno, Amerika zaljubljena u džez, bejzbol i stripove, nikada nigde nije ni odlazila - puni stadioni, Iron Man 2 i Vudi Alen valjda o tome dovoljno rečito govore...
 • Gravatar for starac foca
  starac foca (gost) | 01.06.2010. 23.46.36
  Ovo je prva serija koju sam odlgedao od pocetka do kraja. Da stvar bude smesnija, jedva sam cekao sledecu epizodu. Mogao bih da prigovorim par sitnica, ali je serija izvanredna. Okrutna i realna, bez trunke patetike. Cist devetka.
 • Gravatar for Arf
  Arf (gost) | 02.06.2010. 09.18.14
  Serija je odlicna. Dijelove sa borbama treba shvatiti kao dokumentarac.
 • Gravatar for Orvel
  Orvel (gost) | 02.06.2010. 12.33.45
  Dzabe sve: svet je ipak oslobodio redov Sergej, a ne redov Rajan. Ni milion filmova to ne moze promeniti.
 • Gravatar for mija
  mija (gost) | 02.06.2010. 13.25.48
  ocekujem nastavak - kako smo oslobadjali vijetnam
 • Gravatar for turbo ljaner
  turbo ljaner (gost) | 02.06.2010. 15.15.14
  natoagresori
 • Gravatar for elpaso
  elpaso (gost) | 16.07.2010. 14.22.10
  odlicna serija, bolja od, sjajnih "Band of" za klasu, brutalno i realno do kosti,odlicna rezija i jos bolji scenario, jednako ubjedljive epizode na ratistu i kod "kuce", realnije je valjda samo moguce prikazati da se snimalo na licu mjesta, svaka cast HBO.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi