Popboks - KRALJEV GOVOR - Tom Hooper (FEST 2011) - Efektna postavka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.03.2011. 14:41 · 4

KRALJEV GOVOR - Tom Hooper (FEST 2011)

Efektna postavka

Kraljev govor je priča o ličnoj borbi, prevazilaženju sopstvenih strahova i dostizanju potpunog potencijala. Ovaj ustoličeni narativni obrazac, kao ideološka formacija, uspostavlja principe individualizma kao ideale naše civilizacije

Sima Kokotović

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: The King's Speech
Scenario: David Seidler
Žanr: drama
Uloge: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Trajanje: 118 min
Proizvodnja: Velika Britanija, Australija, SAD, 2010.

Ideja prevazilaženje svih prepreka, fizičkih i psihičkih, potom i društvenih, omogućuje nam da se borimo za ono što sanjamo i želimo. U zavisnosti od načina na koji se suočimo sa svojim problemima i preprekama, shodno sopstvenim mogućnostima i zaslugama pozicioniraćemo se u društvu. Na taj način uspostavlja se ideje pravednog društva, sa motivisanim članovima koji imaju želju da napreduju.

Izmeštanje koje film čini zanimljivim, jeste da ličnu borbu vodi prestolonaslednik, kasniji kralj Engleske (Colin Firth). Izmenjena perspektiva pruža nam uvid u kraljevsku ličnost, sa prizemnim, ljudskim manama i problemima. Kao mlađi kraljev sin, glavni junak je povučeniji, poslušniji i skromniji od svog starijeg brata, prestolonaslednika i neskriveno iskazuje poštovanje i razumevanje i za svog oca i za starijeg brata. Prisni ali istovremeno nerazjašnjeni odnos sa obojicom, uzrok su nesigurnosti i nedostatka samopoštovanja kod junaka, što ga čini bližim običnom čoveku sa problematičnim porodičnim odnosima, i samim tim dopadaljivim. Jer ko ne želi da gleda kraljeve, uz mogućnost da ih posmatra kao obične ljude.

Logoped (Geoffrey Rush) kom se obraća budući kralj, čovek je iz naroda, ali dovoljno ponosan i čudan da ne prihavati podanički položaj. Nepokolebljivi profesionalac, siguran u svoje neuobičajene metode, on insistira na neprimerenoj bliskosti, suprotstavljajući se uvaženom pacijentu. S druge strane, budući simpatičan i skroman, on uspeva da olabavi nametnutu formalnost koju sobom nosi terapija uvaženog posetioca sa govornom manom i sa njim uspostavlja blizak odnos.

Tako uz inicijalnu temu - ostvarenje sopstvenih potencijala, preko odnosa ova dva lika, priča se obogaćuje kroz dinamiku kraljevskog i narodskog. Familijarizacija sa kraljevima često je neodoljiva upravo zbog nemogućnosti ostvarivanja familijarnosti sa figurama koje po rođenju imaju pravo na vlast, kao posledica i najočigledniji primer društvenih formacija i klasne razdvojenosti. Otuda konstrukcija filma poput Kraljevog govora nudi prevazilaženje tih ograničenja kroz ispunjenje želje za bliskošću sa kraljevima.

Kao izuzetno skromna produkcija, Kraljev govor, istorijske događaje reprezentuje kroz perspektivu intimnog.

Stvaraoci filma jasno slede i sprovode ovu prizmu ličnog koja figurira u scenama javnog nastupa novog kralja - od uvodne scene na stadionu do velikog ratnog govora.  Scena prvog susreta sa zvaničnicima, pošto stariji brat abdicira, postavljena je preko jednostavne šeme plan/kontraplan. U krupnom planu vidimo preplašenog kralja, a kontraplan nudi izvor njegovog straha - ogromnu prostoriju ispunjenu zvaničnicima i funkcionerima i slikama prethodnika koje treba dostojanstveno naslediti, dekorum i tradicija u okviru koje se treba pozicionirati kao figura apsolutnog autoriteta.

Brojne druge scene funkcionišu po sličnom prinicipu, sa minimalnim brojem širokih planova, izbegavajući pompeznu koreografiju, karakterističnu za priče o monarsima i zvaničnicima. Uz principe svedenog i initmnog, efektnost je postignuta u skladu sa pričom i produkcijom.

U finalnom govoru kralja, ujedno  vrhuncu filma, gledalac se identifikuje sa kraljem, želi da on uspe i da govor dobije svoju snagu i pompeznost, efektnu retoričnost. U nekom sasvim drugom, ozbiljnijem kontekstu, koji bi podrazumevao prepozanavanje mehanizama ideologije, poželeli bismo možda da taj govor razlažemo, razotkrivamo i osporavamo.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Joxa
    Joxa (gost) | 20.03.2011. 23.21.04
    bravo,bravo!samo, sto je goeffry rush cudan?
  • Gravatar for Ljiljana
    Ljiljana (gost) | 27.03.2011. 13.10.39
    Nepogresivo oko g. Kokotovica.
  • Gravatar for suppa saki
    suppa saki (gost) | 10.04.2011. 10.26.07
    dobro, jel ovo recenzija ili prepricavanje filma????? Film prema mom sudu zasluzuje barem 8. Preporuka
  • Gravatar for savri
    savri (gost) | 03.08.2011. 13.24.06
    Unknown dobio 8 a King's speech 6?!?! zaista mi nije jasan kriterijum...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi