Popboks - ŽIVOT U JEDNOM DANU - Kevin Macdonald - Društveni eksperiment [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.07.2011. 18:04 · 1

ŽIVOT U JEDNOM DANU - Kevin Macdonald

Društveni eksperiment

Za razliku od ostalih amaterskih klipova sa you tube-a, ovi snimci iskazuju zvaničnu ambiciju njihovih autora za participacijom u vrhunskoj filmskoj produkciji

Marko Kostić

Ocena:
5


5/10

Režija: Kevin Macdonald
Naslov originala: Life in a day
Trajanje: 95 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.


 
Reč je o visokobudžetnom dokumentarcu, u produkciji Ridlija Skota, u režiji Kevina Mekdonalda i mnogobrojnih vlasnika kamere iz celog sveta, koji su putem konkursa raspisanog na you tube-u, poslali svoje snimljene i režirane odgovore na pitanje - kako za njih izgleda jedan dan njihovog života?

Odgovori na ovo pitanje se brzom smenom inserata, ređaju jedan za drugim: ponosni vozač Lambordžinija, majka koja budi tinejdžersku decu, azijski biciklista koji sanja o ujedinjenju Severne i Južne Koreje, afganistanske karatiskinje na treningu, manufakturni proces afričkih žena, irsko penzionersko venčanje, srčani bolesnik posle operacije, slobodno vreme radnice u američkom restoranu, pijani slavljenik u parku...

Gomila običnih i neobičnih situacija nije dovoljna da ukaže na neku konkretnu ideju koja objedinjuje ove inserte. Ipak, oni nam precizno govore koliki su dometi ovih entuzijasta, pozvanih od strane vrhunskih profesionalaca na „ulični“ izazov. Jer, za razliku od ostalih amaterskih klipova sa you tube-a, ovi snimci iskazuju zvaničnu ambiciju njihovih autora za participacijom u vrhunskoj filmskoj produkciji. Baš zato ovde za nekvalitet nema mnogo opravdanja. Ali, ako je film loš, to ne znači da kao eksperiment nije uspeo. Zato što on možda govori predvidljivu, ali korisnu misao - da amateri nemaju pojma!? 

I zato, ako ovaj film podcenimo kao umetničko delo, automatski ga vrednujemo kao društveni eksperiment. Šta amateri praktično znaju o filmu? To možemo videti kada ih pozovemo da javno nastupe kao autori, pod svojom odgovornošću. Šta se dešava kada se publici uskrati opravdanje da su „samo obični posmatrači“, izgovor koji koriste svaki put kada ih uhvatimo u nepoznavanju materije.


Upravo se o tome radi kada govorimo o globalnim masovnim medijima, sve bliži konceptu dokumentarnosti i reality show-a. To je budućnost u kojoj i publika i umetnici učestvuju u javnom nastupu, deleći zajednički scenski prostor. A trenutak kada auditorijum izađe iz anonimnosti takođe je trenutak u kojem umetnici sa scene stupaju u otvorenu komparaciju svog talenta sa talentom publike. Baš to je problem onih kultura kojima nedostaje afirmacija tržišta, kakve su npr. balkanske umetničke sredine. To su prostori u kojim preovlađuju crne teme, dežurna kritika i repetativna žalopojka, na čelu sa filmovima u kojima autori, podcenjući simbolički značaj svojih profesija, ne dozvoljaju publici da se sa njima uporedi. Na taj način zadržavaju mogućnost da i sami pobegnu na sedišta u slučaju neuspeha.

Zanimljivo je da „Life in a day“ počinje i završava sa noćnim sekvencama, koje su ujedno i najupečatljivije u celom filmu. Da li producenti žele da nam poruče da je dan ametersko, a noć profesionalno umetničko vreme? Mislim da o ovoj tezi vredi razmišljati. Sturm und Drang?!

 

 



Komentari

  • Gravatar for doroti
    doroti (gost) | 17.07.2011. 16.01.53
    O čemu je ovaj tekst, ako može neko da mi objasni?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi