Popboks - KAPETAN AMERIKA: PRVI OSVETNIK - Joe Johnston - Supeherojski retro cool [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.08.2011. 12:14 · 2

KAPETAN AMERIKA: PRVI OSVETNIK - Joe Johnston

Supeherojski retro cool

Pomama za superherojskim filmovima ne jenjava, pa ne čudi što je Kapetan Amerika obrisao prašinu sa svog čuvenog štita i vratio se u ring

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10


Naslov originala: Captain America: The First Avenger
Scenario: Christopher Markus, Stephen McFeely
Uloge: Chris Evans, Hugo Weaving, Hayley Atwell, Sebastian Stan
Žanr: superherojski
Trajanje: 124 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

Za razliku od nekih kolega, poput Betmena ili Supermena, najameričkiji od svih superheroja, Kapetan Amerika, nije bio previše inspirativan filmskim stvaraocima. A počelo je veoma obećavajuće – upravo je Kapetan Amerika bio prvi Marvelov junak koji se pojavio na velikom platnu, još davne 1944. godine. Onda je nasledila ogromna pauza. Tokom sedamdesetih Turci su sukobili Kapetana Ameriku sa Spajdermenom u bizarnom niskobudžetnom filmu Tri moćna čoveka (3 Dev Adam, 1973), ostvarenju koje nije marilo za autorska prava i dobar ukus. B udarnik Albert Pyun je 1990. godine u Hrvatskoj i Sloveniji snimio zvaničnu adaptaciju, ali je njegov Kapetan Amerika, bez obzira na prvobitne planove o bioskopskoj distribuciji, završio na VHS tržištu i izgubio se u opskurnosti.

Dve decenije posle Pyunove verzije, filmska publika širom sveta je ovog leta počašćena 140 miliona dolara vrednom novom adaptacijom, u režiji Joea Johnstona i sa Chrisom Evansom u naslovnoj ulozi. Nema sumnje, autori su želeli da naprave letnji blokbaster za čitavu porodicu i u tom svom naumu su dobrim delom i uspeli. Iako nije reč o inovativnom ili umetnički bitnom filmu, Kapetan Amerika: Prvi osvetnik je dobrodošao dodatak ovogodišnjoj filmskoj ponudi. Iskusni rutiner Johnston, poznat o filmovima Draga, smanjio sam decu i Park iz doba Jure 3, pokazao se na visni zadatka. Za razliku od prošlogodišnjeg razočaranja, tunjavog Vukodlaka, Johnston je ovoga puta snimio film kojim može i treba da se ponosi.

Radnja novog Kapetana Amerike počinje 1942. godine. Drugi svetski rat besni. Pošto mrzi siledžije, mladi Steve Rogers (Chris Evans) žarko želi da bude među Amerikancima koji će se boriti protiv Hitlera i nacista, ali ga u tome sprečavaju njegovi fizički nedostaci. Doktor Abrahanm Eskine (Stanley Tucci) uspeva da hrabrog Rogersa ubaci u tajni vojni projekat koji će od njega načiniti super-vojnika. Eksperiment uspeva, Rogersovo žgoljavo telo se raskrupnjava, ali dolazi do izvesnih komplikacija. Umesto da se bori na frontu, Rogers postaje nacionalni simbol otpora: kostimirani Kapetan Amerika podiže moral bez i jednog ispaljenog metka. Rogersu smeta što je postao marioneta političara i odlučuje da krene u akciju – sukobivši se sa nacističkim jurišnikom Johannom Schmidtom (Hugo Weaving), za koga će se ipostaviti da je takođe prošao kroz laboratoriju doktora Erskinea...

Kapetan Amerika: Prvi osvetnik je u svojoj biti veoma retro film, ali u tome i leži jedan od glavnih kvaliteta ovog ostvarenja. Priča je jednostavna, a motivacija glavnog lika obojena jakim patriotskim nabojem. Rogers je predstavljen kao hrabri idealista koji uspeva da prevaziđe sve prepreke koje mu se nameću – uključujući i one telesne. Chris Evans je izvanredan u glavnoj ulozi. Ovoga puta, specijalni efekti su sjajno i sa merom iskorišćeni i pomažu u karakterizaciji lika. U prvom delu filma Rogersovo telo je sitno i zakržljalo, ta iluzija je gotovo perfektna i u kombinaciji sa Evansovom iznenađujuće izbalansiranom glumom, dobijamo glavnog junka koji pleni svojim idealizmom, ali uspeva da ne bude karikatura.

Johnston i Evans su i ranije imali iskustva sa superherojskim filmovima (prvi je režirao Raketaša, drugi tumačio lik Johnnyja Storma/Ljudske Baklje u dva dela Fantastične četvorke), ali je Kapetan Amerika: Prvi osvetnik film zahvaljujući kome će najviše profitirati. Evans ovde pokazuje sposobnost da se nosi i sa teretom  glavne uloge i zamašne minutaže, a Johnston svojim revizionističkim pristupom  čini dobro i stripovskom predlošku koje dobija prikladno i dostojanstveno filmsko ruho, istovremeno praveći jasnu korelaciju sa pokušajima savremene Amerike da se resetuje i posezanjem za  idealima iz istorijskog nasleđa pronađe novi/stari identitet.

Imajući sve to u vidu, Kapetan Amerika je zgodan repertoarski naslov i dovoljno primamljiva najava za skup udarnih Marvelovih junaka bez straha i mane koji nam u Osvetnicima stižu narednog leta, a čiju najavu, skupa sa skrivenom scenom, možete pogledati po isteku poduže odjavne špice ovog Johnstonovog dela.



Komentari

  • Gravatar for VB!
    VB! (gost) | 18.08.2011. 10.34.56
    Što više gledam ekranizacije "Marvelovih" junaka,sve više cenim Nolanovog "Betmena".
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 22.08.2011. 06.11.27
    @VB: Betmen je paralelni univerzum 7u odnosu na ''Marvelove'' stripove...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi