Popboks - MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE – David Fincher - Na zmajevom putu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.01.2012. 11:08 · 3

MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE – David Fincher

Na zmajevom putu

Na planu rimejka i ekranizacija inostranih autora Hollywood katklad ume da pogodi u metu

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

  

Naziv originala: The Girl with the Dragon Tattoo
Scenario: Steve Zallian (po romanu Stiega Larssona)
Uloge: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgard, Christopher Plummer, Robin Wright, Steven Berkoff, Joely Richardson
Žanr:triler
Trajanje: 158 minuta
Proizvodnja: SAD/Švedska/UK/Nemačka, 2011.

 

Mada se u međuvremenu etablirao u sam vrh rediteljskog Hollywooda, David Fincher je pre dvanaeast godina isporučio poslednji neporecivo dobar film. Naravno, reč je o Borilačkom klubu. Prodefilovali su osrednja Soba panike, razočaravajući Zodiac, nesnosan i isprazan Bendžamin Baton, korektana, ali ne puno više od toga Društvena mreža. Sada je na repertoaru i ovdašnjih bioskopa njegovo, delimično amerikanizovano viđenje prvog naslova iz Larssonove trilogije Milenijum.

Narečena Larssonova knjiška trilogija je prvenstveno pop-kulturni fenomen, pa tek onda iole relevantna stavka u domenu književnosti, pa makar istu sveli na isključiva žanrovski zabat. Larssonu treba odati svaku počast na efektnoj i maštovitoj misteriji, ali istovremeno ne bi trebalo prenebregnuti manjkavosti zanatskog/književnog pakovanja. Ali kako je opšte poznato dobri filmovi počesto umeju da se izmetnu i iz ne preterano kvalitetne literature kao polazište, naravno, sve dok je prisutna uredna naracija i privlačan zaplet. A toga kod Larssona nimalo ne manjka.

Na ekranizacijama ove trilogije, naravno, prvi su se okušali Šveđani. Ako po strani ostavimo tek prihvatljiv prvi film iz serijala, tamošnji filmaši su dobacili tek do ne preterano umešne, intrigantne i celishodne ilustracije najvažnijih događaja iznetih u Larssonovom troknjižju. Stoga je posebna vera polagana u Finchera koji više ne može da se podiči titulom velikog vizionara i inovatora na polju filmskog izraza, ali barem slovi kao i dalje pouzdan, pa i superioran izvođač tehničkog dela filmskih poslova.

Srećom po poštovatelje knjiškog serijala, Fincher je sa ovim ostvarenjem pokazao da se vraća u formu. Mada to, praktično gledano, ne znači da se primakao prikazanom u filmovima Sedam i Borilački klub kao podvizima iz ponajboljih mu dana, vrlo brzo po početku Muškaraca koji mrze žene postaje jasno da je reč o delu autora koji zna šta mu je činiti i koji je u Larssonovoj hronici zločina i atipičnih naravi i sudbina iznašao dovoljno inspiracije. Njegova naracija je očigledno pregledna, ritam pripovedanja odmeren i ujednačen, glumci sigurno vođeni, a celokupno vizuelno pakovanje filma je, što naravno, nimalo ne iznenađuje, superiorno i ambiciozno. 

Za one upućene u Larssonovu povest ovde nema nimalo nepoznanica niti nenadanih naknadnih intervencija; Fincherovi Muškarci koji mrze žene su primer zdrave hollywoodizacije priče iz sveta van hollywoodskih zidina. Fincher i scenarista Steve Zallian (koga bismo mogli nazvati i oskarovskim rutinerom) ne odstupaju od izvornika, te tako, recimo, i u njihovom viđenju ostaje prisutna postavka lika Lisbeth Salander kao ekstremne otpadnice iz društva sa očiglednim duševnim poremećajima koja je samo čekala iole normalnog, nedevijantnog muškararca da je „uprizori“ što je nekima poslužilo kao dokaz u priloz tezi o prikrivenoj Larssonovoj mizoginiji.

Ovo je film u kome je gotovo sve na svom mestu; ipak, pomalo začuđuje činjenica da su autori (kanda zato što priču nisu izmestili iz matične Švedske) odlučili da većem delu glumačke podele dopuste da puste mašti na volju po pitanju navodnih švedskih izgovora sasvim tačnog i tečnog engleskog jezika. Takođe, donekle razočarava i činjenica da ni Fincher ni Zallian, poput samog Larssona i švedskih sineasta, nisu uspeli da iznađu načina da prebrode lako upadljivu manjakavost u literarnom predlošku kada je reč o samoj završnici. U njoj, naime, po razrešenju osnovne misterije nastaje grub šav, te preostali deo posrće pod teretom pada tonusa nakon te prirodne kulminacije u povesti, što čini da dvadest minuta koji uslede ostavljaju utisak manje-više neuspelog nakalamljenog repa.

Ipak, Muškarci koji mrze žene predstavlja pristojno ostvarenje koje pogađa u većinu meta koje su postavili autori ovog viđenja Larssonove misterije, a koje su piščevi zemljaci promašili tek tako. A sva je prilika da će i oni neupućeni u čitav ovaj fenomen moći da uživaju u ovom filmu kao primeru sasvim zadovoljavajućeg repertoarskog filma. 

 



Komentari

  • Gravatar for Lizbet Vuković
    Lizbet Vuković (gost) | 13.01.2012. 15.52.15
    Super film u kome je prikazana ženska emancipacija i suprostavljanje muškom režimu življenja. O ovom filmu će se studije pisati, zapamtite moje reči. Naročito u zapadnoje Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama u kojima su žene uspele da se nametnu kao oligarhija.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 18.01.2012. 20.11.10
    sjajan film i po meni jedan od filmova godine, ne toliko zbog price, koja je vec dobro poznata zahvaljujuci po solidnom ( i nista vise od toga, sta god ko tvrdio)romanu i odlicnom svedskom filmu, vec upravo po najacem Fincherovom oruzju koristenju vizuelnog jezika filma,(atmosfera, kamera, ton, fotografija, gluma) sa kojim pravi on odlican krimi triler, zanimljiv cak i onima koji znaju ko je ubica i sta je sa nestalom djevojkom, o probijanju stepena suberzivnosti sa kolicinom nasilja i seksa u filmu A produkcije i da ne govorimo, plus ubitacna spica i jos vise ubitacna muzika Trenta R. vise nego dovoljno za sam vrh prosle godine
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 17.02.2012. 21.37.53
    Bedan film. Ne moze ni prici originalnim svedskim filmovima. Smaranje koje traje vise od dva i po sata, na stranu sto je banalizovan do srzi, polazeci od scenarija pa do same rezije. Da ne spominjem glavne glumce koji su tuzni, posebno glavni lik, zenski lik koji je kod Fincera sporedan, usput se pojavi tu i tamo. Jako losa gluma gl. glumice, vazno je da ima bespotrebnih scena sexa, koje su ocigledno glavna preporuka filma i stvarno da "se ubijes" spica i muzika Trenta Reznora. U svakom slucaju promasen film, sa izgubljenom poentom, negde u snegu i vetru i blajhanim obrvama. Ali film mora da se voli, jer ga je rezirao D. Fincer, pa mora da valja.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi