Popboks - HITOMI KANEHARA - Zmijski jezik [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 17.01.2012. 22:09 · 5

HITOMI KANEHARA

Zmijski jezik

(Booka)

Hitomi Kanehara je imala svega 20 godina u trenutku kada je 2003. godine po prvi put objavljen Zmijski jezik. Žestoki debitantski roman je brzo skrenuo pažnju javnosti na mladu autorku i od nje napravio veliku literarnu zvezdu u Japanu

Đorđe Bajić

 

Hitomi Kanehara je imala svega 20 godina u trenutku kada je  2003. godine po prvi put objavljen Zmijski jezik. Žestoki debitantski roman je brzo skrenuo pažnju javnosti na mladu autorku i od nje napravio veliku literarnu zvezdu u Japanu. Roman (poznat i pod naslovom Zmije i naušnice) osvojio je nekoliko ključnih japanskih književnih nagrada i ostvario tiraž od preko milion primeraka. Usledili su prevodi (od kojih je najvažniji onaj na engleski, 2005; dok prevod na srpski potpisuje, eto jednog finog kurioziteta, Ognjenka Lakićević, članica beogradskog sastava Autopark) i filmska adaptacija (2008). Kahenera je danas jedno od najbitnijih imena na japanskom književnom nebu, a među njene poštovaoce ubraja se i čuveni pisac Rju Murakami (U miso supi, Audicija) sa kojim deli nacionalnost i neke stilske odlike.

Koristeći se svedenom formom kratkog romana, Kanehara ispreda priču o posesivnosti, nasilju i izdaji; Zmijski jezik brižljivo raspoređuje šokove, zavirujući u salone za tetoviranje i pirsing; otkrivajući čitavu jednu subkulturu koja je većini potpuno nepoznata. Modifikovanje tela je svakodnevnica junaka Zmijskog jezika, a jedna od najkomplikovanijih i najekstremnijih promena navedena je u srpskoj varijanti naslova. Neosporno, mladi Dejvid Kronenberg bi sasvim sigurno veoma uživao u ovom štivu…

Uz pomoć dugotrajnog i bolnog procesa, jedan od junaka, Ama, raseca jezik na dve polovine kako bi što više podsećao na zmijski. Devetnaestogodišnja Lui, iz čije vizure pratimo radnju, fascinirana je njegovim izgledom i dvoje mladih uskoro počinju da žive zajedno. Kada Lui upozna Šibu-sana, tatu majstora sa sklonošću ka seksualnom sadizmu, stvari postaju sve komplikovanije. Naime, ispostavlja se da posesivni Šiba-san želi Lui samo za sebe.   

Bez obzira što na prvi pogled izgleda da se ne mogu pronaći dva međusobno više različita dela, Zmijski jezik ima dosta sličnosti sa čuvenim Kamijevim Strancem; zbog forme (kratki roman ispričan u prvom licu), ali i zbog načina na koji su postavljeni glavni junaci. Poput Mersoa, Lui je stranac u svetu u kome živi, nepopravljivo neprilagođena, izgubljena devojčica u istetoviranom telu žene. Slično Kamiju, Kanehara se ne bavi uzrocima, ona samo istražuje posledice, pritom nimalo ne štedeći svoje junake. Anoreksična i slona alkoholizmu, Lui je fascinantna glavna junakinja, devojka koja se odriče života i pre nego što je počela da ga živi.

Kada se razgrnu brojne ekscentričnosti i uvrnutosti, Zmijski jezik je pre svega priča o ljubavnom trouglu. Atmosfera ovog po obimu i broju junaka izrazito kamernog romana je izvanredno ubedljiva i sugestivna. Roman se čita u jednom dahu, a Kanehara postepeno pojačava svoj stisak sve do završnice koja će za mnoge predstavljati iznenađenje. 

Pored Zmijskog jezika, Hitomi Kanehara je napisala još četiri uspešna romana (među kojima se izdvaja Autofikcija; autobiografski roman u kome književnica vivisecira svoj turbulentni odnos sa zgodnim ali bolesno ljubomornim suprugom Šinom). U zavisnosti od prijema Zmijskog jezika od strane srpske publike, beogradska Booka planira da nastavi sa objavljivanjem dela ove talentovane autorke.

 



Komentari

  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 18.01.2012. 07.11.59
    po meni prilicno slab roman. procitah ga jer sam video hvalospeve Ryu Murakamia, ali ne treba verovati svacijem ukusu...
  • Gravatar for Triton
    Triton (gost) | 18.01.2012. 13.50.11
    @pedja U pravu si. Ne treba verovati TVOM ukusu.
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 18.01.2012. 17.56.56
    slazem se.
  • Gravatar for Zoran
    Zoran (gost) | 21.07.2012. 19.13.33
    Saglasan sam sa Peđinim mišljenjem. Više deluje kao kratka priča, nego roman, čemu u prilog govori i format u kome je izdat (14 x 20 cm, 136 stranica, margine koje zauzimaju pola stranice). Po meni je mnogo bolja Asuka Fudžimori, i njen roman Mikrokosmos.
  • Gravatar for Perin
    Perin (gost) | 08.11.2012. 01.29.30
    Meni se roman svideo. Stil naročito. Svidelo mi se i to što junakinja maltene ne doživljava preobražaj, nego tapka u mestu i na kraju romana. Mnogo dobra stvar.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige