Popboks - BOJNI BROD – Peter Berg - Puče puška... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.05.2012. 12:10 · 2

BOJNI BROD – Peter Berg

Puče puška...

Život nas svako malo stavlja na probu, pa zašto ne bi i Hollywood? Pa sve i da je reč o još jednoj bučnoj, hipertrofiranoj akciji sa smislom u tek bledim tragovima

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: Battleship
Scenario: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Uloge: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgard, Rihanna
Žanr: sf akcija sve u šesnaest
Trajanje: 131 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Hollywood vazda dokazuje svoju vitalnost (i dobro je da je tako!), a značajan deo te vitalnosti, osim u stalnim infuzijama sveže krvi dođoša u fabriku snova, počiva i u odvažnosti da, dok preispituje krajnje granice svojih tehnološko-produkcionih moći, na probu stavi i trpilo pretpostavljene publike. A upravo to na prvom mestu čini najnoviji primerak hiperhipertrofirane hollywoodske akcije Bojni brod u režiji nepogrešivo pouzdanog Petera Berga.
Bojni brod jeste krupan repertoarski naslov i očekivani hit planetarnih razmera, ali u isto vreme jeste i zgodan, ako ne povod, a ono barem izgovor da se porazmisli na temu stalnih tranformacija unutar vrhuške u glavnotokovskom američkom filmu. Gotovo je nemoguće naći reči hvale, a kranje napornom leksičkom gimnastikom bi se došlo i do reči opravdanja za besmislenost sadržaja Bojnog broda. Zaplet i osnovna narativna premisa naprosto vređa zdravu pamet, ali, srećom, ne utiče previše na opšti povoljan utisak o filmu. Naime, priča o napadu razgnevljenih vanzemaljskih vojnih formacija na združene američko-japanske snage u okruženju Havaja ovde je poslužila Peteru Bergu tek kao pokrivalica za geekovski nadahnuto poigravanje mogućnostima najsavremenije filmske tehnologije i za ogled u rediteljskom zauzdavanju i uprizoravanju polazne beslovesnosti.
 

Peter Berg, osrednje popularni epizodista iz druge polovine osamdesetih i prve polovine devedesetih, kasnije se izrodio u prvoklasnog i prvoligaškog hollywoodskog reditelja sa opusom respekta vrednim (Very Bad Things, Friday Night Lights, The Rundown, KingdomHancock) ovde testira i sebe i Hollywood i bioskopsku publiku koja (iz ovog ili onog razloga) prihvati ovaj izazov. Bojni brod je filmska akcija hipertrofirana u skoro svakom svom segmentu i, brzpotezne konstektualizacije radi, najlakše bi mogla biti smeštena uz Transformers Michaela Baya. Međutim, za razliku od Baya, Berg, ne odustajući pritom od ambiciozne i suptilne orkestracije sveopšteg ludila i lepote preterivanja koju ekstremno tehnologizovani hollywoodski hardware omogućava, u Bojnom brodu ipak upeva da uspostavi kontrolu nad uznemirujućom prazninom na kojoj počiva priča Bojnog broda
Berg, naime, ovde pokazuje značaj rediteljske figure i u ostvarenjima koja dragovoljno svoje izvorište pronalaze u neumerenosti i suštinske gluposti, istovremeno pokazujući spremnost matičnog mu Hollywooda da zavisnost o CGI ruhu prevede i na viši i kvalitetniji nivo, baš kao što još jednom opravdava svoj status rediteljske zvezde koji je na putu, naravno, ako mu dopadne iole zaumniji/razumniji scenario od ovoga, da postane i inovator unutar studijskog poimanja zabavnog i filma za one varljive „široke narodne mase“.
Kada gledalac prelomi i kao kakvu-takvu uporišnu tačku prihvati zaplet i događanja unutar Bojnog broda, a i kada reditelj više ne mora da se rve sa  uvredljivo zatupastim paranaučnim pojašnjenjima fenomena pred kojim se nađu neustrašivi junaci ovog filma, Bojni brod (tačno negde pri polovini) postaje dosta kvalitetniji i sasvim zabavan film. Tu se možemo vratiti na tačku priče o trpeljivosti publike; Berg znalački koreografisanim i tempiranim akcionim sekvencama zaista preispituje moći publike da prihvati i istrpi toliko bučnih i napadnih viizuelnih sadržaja. I upravo je to tačka na kojoj Bojni brod postaje film-fenomen, lakmus-papir koji će ukazati na krajnje granice recepcije ovako agresivnog, a ikakvog smisla lišenog sadržaja. Na toj tački u senku padaju i iritantan militarističko-patriotski duh koji prožima gotovo svaki minut ovog ostvarenja, baš kao i što i kao manje važna biva doživljavana činjenica da reditelj i kreativna vrhuška gledateljsko zadovoljstvo pretpostavlja vlastitoj zaigranosti potencijalima kojima ih je ovako ustrojen Bojni brod darovao. Potpuno drugo pitanje je što je sam Berg na uzorku prethodnih mu rediteljskih radova pokazao da može, pa i mora daleko bolje od Bojnog broda
Tu se stiže i do krajnjeg suda – Bojni brod Petera Berga, po svoj prilici, je i naveštije izveden i najilustrativniji dosadašnji primer ondašnje formule somnabulna premisa + vrhunska, pa i majstorska egzekucija, a svaki od posetilaca bioskopa će morati da sam izvede krajnji zbir, naravno, u skladu sa svojim aršinima i svojom tolerancijom prema sadržajima ovog kova. 
 


Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 09.05.2012. 18.49.39
    Ovo je jedan vrhunski kvalitetan tresh, pocev od rpice, preko glume, pa do samih efekata. Ko trazi smislen film, neka zaboidje bioskope. Ko zeli da slatko nasmeje i iskljuci mozak na dva sata, ''Bojni brod'' je film za njega. U potpunosti u skladu sa ocekivanjima
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 07.06.2012. 20.33.37
    Neverujem da ti je bolji od Osvetnika? Efekti su jedino vredno paznje, prica je blago retardirana,dijalozi apsolutno retardirani, pogodio si ocenu (ja bi dao 4 zbog efekata) ,ali da bude veca od Osvetnika....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi