Popboks - NORAH JONES - Little Broken Hearts [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.05.2012. 07:49

NORAH JONES

Little Broken Hearts

Kad je nemoguća revolucija, dobra je i evolucija. To nam udruženim snagama poručuju Norah Jones i Danger Mouse

(Blue Note)  

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

 

Deset miliona prodatih primeraka prvog i potonjih albuma, tri godine nakon zadovoljavajućeg, upotrebljivog, ali ipak isuviše tipskog ostvarenja The Fall (2009) Norah Jones pokazuje spremnost da u datim okolnostima i uz puno poštovanje sledbenika donekle preoblikuje svoj muzički izraz.
I Little Broken Hearts je prvenstveno to – poigravanje datostima, elegantno zaobilaženje nužnog i suptilno rastakanje nametnutih granica. Kako uostalom i sam omot albuma jasno naglašava Norah Jones do tog cilja nije stigla sama; ovo jeste album Nore Jones koji će svakako zadovoljiti stare sledbenike, a možda i nanovo privući i odmetnute obožavaoce, ali istovremeno jeste i zbirka pesama koju u velikoj meri obeležava i doprinos novog producenta – glasovitog Danger Mousea. 

Norah Jones i Danger Mouse ovde mogu na ravne časti da podele zasluge na ovde prikazanom. Jonesova dodaje nove, dovoljno razaznatljive nijanse svojoj kombinaciji folka, popa i jazza, dok Danger Mouse pokazuje potencijale i značaj producentske sosvešćenosti pri baratanju već jasno definisanom muzičkom pojavu. To je najevidentnije i najzaokruženije prikazano u neodoljivim primerima zdravog devojačkog/damskog popa u numerama Say Goodbye (sa diskretnim, a efektnim rešenjima u vidu perkusija) i Happy Pills, dok se mračniji tonovi odlično prianjaju na ono što Jonesova predstavlja u odličnim numerama 4 Broken Hearts, emotivnoj i pažljivo gradiranoj Take it Back, efektnoj naslovnoj pesmi, blago sablasnoj After the Fall u kojoj Danger Mouse Jonesovu dovede do muzičkog sazvežđa kakvog znamo iz spaghetti western klasika ili Miriam u kojoj Jonesova zaronjena u eterične zvuke razmatra mogućnost ubistva suparnice.
Tako Little Broken Hearts stiže do sigurne luke – albuma koji u potpunosti poštuje baštinu velike zvezde, ali nagoveštava i nove pravce, možda i ponovo u sadejstvu izvanredne producentske pratnje Danger Mousea.
 


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.