Popboks - BACHELORETTE – Leslye Headland - Sumanuto devojačko veče [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.09.2012. 12:22 · 3

BACHELORETTE – Leslye Headland

Sumanuto devojačko veče

Bachelorette se zapravo poigrava ustaljenim predstavama situiranih gradskih devojaka nudeći višeslojne i kompleksne likove. Junakinje ovog filma ne prezaju ni od čega kako bi se dobro provele, fino napile i nadrogilale, makar i ismejavale svoje prijateljice, pocepale haljinu mlade, ili joj upopastile devojačko veče

Sima Kokotović

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Bachelorette
Scenario:  Leslye Headland
Uloge: Kristen Dunst, Isla Fisher, Lizzy Caplan, Rebel Wilson, Adam Scott
Žanr: Komedija
Trajanje: 96 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

U elegantnom modernom restoranu, fina, samozadovoljna plavuša, dok priča o svom radu sa decom koja boluju od raka, poručuje salatu naglašavajući da joj izvade sir, piletinu, slaninu i avokado. Odmah potom, kamera prelazi na njenu prijateljicu: ona je punačka i poručuje čizburger sa dodatkom svih stvari koje je ova izbacila iz svoje salate. Dijaloška veza preko poručivanja hrane komično i neočekivano uspostavlja opoziciju između dve junakinje, vizuelno propraćenu razlikom u njihovim figurama. Još jedno iznenadno, komično suprotstavljanje nastaje kada se otkriva povod njihovog susreta – na potpuno zaprepašćenje gospođice savršene, deblja prijateljica objavljuje svoju veridbu, što se izgleda smatra vrhunskim pokazateljem uspeha i dostignute sreće jedne žene. Dve junakinje i njihov odnos su postavljeni brzo i efektno, na šarmantno komičan način. Takav tempo se nastavalja uvođenjem nove dve prijateljice. Opet, situacije kroz koje su predstavljene su upečatljive, i vizuelno i dijaloški, te za vrlo kratko vreme imamo četri izuzetno zanimljivo postavljena lika sa jasno naznačenim međusobnim odnosima. I sve je to dinamično i zabavno.

Upravo to je krucijalna karakteristika filmskog postupka primenjenog u ovom filmu. Vrcavi dijalozi se stalno smenjuju, kratki su i ubojiti, poseduju specifičnu dozu ogorčenog i prepliću se sa brojnim komičnim situacijama. Ono što je značajno jeste da se kroz njih ocrtavaju i formiraju sami likovi, kao i njihovi međusobni odnosi. Kroz brze komentare, međusobna prepucavanja, prozivanja i doskočice, te kroz postavljanje samih likova prema situacijama koje im se dešavaju dobijamo osnovne informacije na osnovu kojih stvaramo utiske o njima. 

Bachelorette se, kroz priču o sumanutoj devojačkoj večeri, zapravo poigrava ustaljenim predstavama situiranih gradskih devojaka nudeći višeslojne i kompleksne likove. U pitanju su nešto siroviji prikazi tih mladih žena koji obuhvataju brojne momente gde su one predstavljene kao ozlojađene, nezadovoljne i neispunjene osobe. Junakinje ovog filma ne prezaju ni od čega kako bi se dobro provele, fino napile i nadrogilale, makar i ismejavale svoje prijateljice, pocepale haljinu mlade, ili joj upopastile devojačko veče. Naravno sve je to prikazano u komičnom ključu, tako da ne bode oči. Posle uspeha filma Bridesmaids, u američkoj komediji je očigledno stvoren prostor koji omogućava preispitivanje, poigravanje ili prosto zabavljanje odomoćenim predstavama žena. Takva izmenjena klima omogućila je autorki pozorišnog komada priliku da svoju predstavu pretvori u Bachelorette, film koji istinski stvara interesantne ženske likove u vrlo zanimljivim situacijama.

 



Komentari

  • Gravatar for Ljiljana
    Ljiljana (gost) | 28.09.2012. 01.22.23
    Kritike g. Kokotovica, krucijalni faktor izbora mojih buducih bioskopskih pohoda.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 30.09.2012. 19.29.53
    Olupina od filma. Poštedite svoje nerve.
  • Gravatar for mushlja
    mushlja (gost) | 07.10.2012. 09.51.15
    extra je film!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi