Popboks - FIERY FURNACES - EP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.01.2005. 00:00 · 1

FIERY FURNACES

EP

(Rough Trade)

Svetlana Lazić

Ocena:
9

9/10
 


Oni koji, kao ja, nikad pre ovog izdanja nisu slušali ovaj ekscentrični američki dvojac, koji čine (pravi) brat i sestra Matt i Eleanor Friedberger, uopšte ne treba da se opterećuju njihovom bujnom i slikovitom prošlošću, koju kao i uvek napumpaju urednici “in” muzičkih publikacija u želji da im daju dodatnu težinu i značaj.
Jedno je izvesno – njihova muzika je nepredvidiva, s vremena na vreme nepodnošljiva, tu i tamo neodoljiva i u svakom slučaju intrigantna, vredna slušanja i istraživanja. Posle pravih albuma Gallowsbird's Bark (2003) i prošlogodišnjeg zapaženog Blueberry Boat, nedavno su objavili dugosvirajuće zbirno izdanje nazvano zbunjujuće – EP. Među tih deset pesama nalaze se raniji singlovi koji nisu na prethodna dva albuma, te (ne)objavljene B-strane i ostalo što se među muzičkim puritancima uveliko smatra nemilosrdnom reciklažom. Već samo to kakvo su ime sebi dali (Vatrene Pećnice) govori o njihovoj vedroj napaljenosti.
Žanrovski, ovu kolekciju bih kritičarski očajno mogla najpre da odredim kao “uvrnuti futuretro pop”, sa posebnim akcentom na kombinovanje uticaja iz najrazličitijih epoha – new wave, folk, Breht-Weil, psihodelija, garažni rock, mjuzikl – sve to porodilo je ovaj uzbudljivi histerično-melanholični, pre svega, pop.
EP drži pažnju od prve do poslednje pesme, ne samo zato što su one smiksane bez pauze, već i zato što je to zbirka jako dobrih pesama, od kojih svaka ima svoj identitet i zaista nijedna ne zvuči kao filler. Fascinantno je kako je postignuta celina izdanja, s obzirom na različito poreklo i vreme nastanka pesama. Iako je nepravda izdvajati favorite, ukazala bih, ipak, na odma’-hit Here Comes The Summer, zatim sanjivu Evergreen, teatralno-maestralnu Sing For Me, burlesknu Tropical Island, koje možda i znate od ranije, ali samo da napomenem.
Ovim izdanjem najzadovoljniji će biti iskreno zainteresovani ljubitelji muzike bez predrasuda, zaljubljeni u otkačene i odvažne pop melodije i blesave tekstove, u bizarno-autentični spoj prošlog i budućeg, oni koji veruju da je pop muzika vrhunac svih žanrova - od uličnih songova do operete, sve je podjednako inspirativno za talentovane i smele umetnike kakve su ove dve Vatrene Pećnice.


Komentari

  • Gravatar for Novak Grozni
    Novak Grozni (gost) | 19.08.2009. 11.46.56
    Vrhinski tekst, vrhunski tekst...Na momenete najbolji bend na planeti, s vremena na vrijeme smarajući, umarajući, pretenciozan duo koji se zagubi u sopstevnoj inventivnosti...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.