Popboks - JULIAN COPE - Citizen Cain'd + Dark Orgasm [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.01.2006. 00:00

JULIAN COPE

Citizen Cain'd + Dark Orgasm

Godine erozije i banalizacije, uz ogromnu pomoć mode, učinile su svoje: rock ‘n' roll kao način života danas je najčešće trivijalni anahronizam kojem nedostaje sadržine

Marko Artuković

Ocena:
8
8/10



Mimo uvreženih tokova današnje muzike deluje Julian Cope, koji je tokom svoje živopisne karijere činio mnoge stvari koje rock muzičari često rade, a obavio i neke za njih veoma neobične (npr. napisao dve knjige o praistorijskim spomenicima).
Kao već iskusan muzičar sa rasformiranim bendom (The Teardrop Explodes) i dugim nizom acid tripova iza sebe, otkrio je literarne bujice Lestera Bangsa i Johna Sinclaira, i kockice njegovih fascinacija Jimom Morrisonom, Scottom Walkerom, Iggyjem Popom, Slyem Stoneom... počele su da se slažu u njemu sasvim logičan mozaik kreativnog osveženja. Rock ‘n' roll je, zaključio je Cope, način života. Veliki rock muzičari su šamani. Rock muzika je prava stvar, sredstvo za mistično povez ivan je Pesnika sa Zemljom i publikom.
Racionalne ograde pop skeptika nemaju ozbiljnije šanse u susretu sa gnostičkim rock ‘n' rollom kakav donose njegova dva dupla (premda, što se same minutaže tiče, adekvatna za po jedan CD) albuma sa različitih krajeva 2005: razbarušena mešavina distorziranih rokačina i moćnih balada Citizen Cain'd (januar) i profeministička rock gozba Dark Orgasm(novembar).
U pogledu suve tehnike, Cope je na ovim albumima daleko od inovatora, naprotiv. The Doors, The Stooges, Patti Smith, Lou Reed, Neil Young, Nirvana... Uticaji su izvanredno transparentni i sam Cope rado govori o njima. Upliv Nirvane karakterističan je za Dark Orgasm (She's Got a Ring on Her Finger (& Another One through Her Nose), Nothing to Lose Except My Mind) i deluje osobito osvežavajuće, imajući u vidu manjak kvalitetnog kanalisanja uticaja tog velikog benda u današnjoj muzici. Neporeciva stilska derivativnost kod Copea nipošto nije mana: on estetiku ljudi koje doživljava kao velikane kanališe i modernizuje kroz sopstvenu prizmu kompetentno naslušanog (a i načitanog) autora koji ima šta da kaže.
U vreme kada „ozbiljnom“ rock ponudom žare i pale upicanjeni dance-rock i prepotentni starmali pop (mainstream) i jurodivi freak/art-folk (indie), u vreme atomizacije rocka i trivijalizacije coola, Julian Cope gromko pevuši „everything blows me away“ (Citizen Cain'dStomping Dionysus) i odlučno ponavlja „I will not represent the living dead“ (Citizen Cain'dThe Living Dead).
Mitsko-mistični upliv odavno je prisutan u muzici Juliana Copea i to je, bar za sada, karakteristika njegovog stvaralaštva koju valja uzeti u paketu sa neospornim kvalitetima njegovih albuma pa onda, ukoliko zasmeta, polemisati sa njom kao sa integralnim delom jednog originalnog i kompleksnog rockerskog senzibiliteta koji karakterišu nesvakidašnje doze zanesenjaštva.
Rock ‘n' roll Juliana Copea je u isti mah rock ‘n' roll o rock ‘n' rollu i rock ‘n' roll o autorovoj i globalnoj današnjici. Citizen Cain'd i Dark Orgasm su srčani, impresivno artikulisani naleti na silovitu inerciju licemerja i patrijarhalnosti koja pritiska planetu. Kao takvi, ovi albumi na današnjoj sceni predstavljaju bujne kuriozitete čija je snaga gusta, a usijanje blještavo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.