Popboks - MAGNOLIA ELECTRIC COMPANY - Trials & Errors [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.02.2005. 00:00

MAGNOLIA ELECTRIC COMPANY

Trials & Errors

(Secretly Canadian)

Posle albuma iz 2003. godine, kojim je najavljivao novu muzičku viziju (čak je i ime tog LP-a Magnolia Electric Company), Jason Molina je odlučio da raskrsti sa svojim, ali ne i sa tuđim muzičkim nasleđem

Gaša Petrović

Ocena:
7

7/10
 

Raniji bend Songs: Ohia poslao je u prevremenu penziju. Šta god mislili o neilyoungovskim „ispadima“ i stihovima kao što su Tonight’s the night i She’s so fine, she is in my mind, talenti Peta Schreinera (na bubnjevima), Mika Kapinusa (bass & truba), Jasona Grotha (gitara) i naravno Moline (gitara & vokal) definitivno rade posao.
Ako ovo shvatite kao dobar živi album ili bootleg kojih je, kao u vreme Songs: Ohia bilo dosta (potražiti Mi sei apparso – 2001), a kojim se priprema teren za novi LP After the Blues (na proleće), Trials & Erorrs je veoma dobro čitanje živih rock tendencija koje su publici apostrofirali Neil Young & Crazy Horse (pogledati recenziju). I to još iz vremena „kada je piletina imala ukus piletine“.
Ali ako ovo belgijsko koncertno čedo tretirate kao situaciju u kojoj se trenutno nalazi kreativni super ego Jasona Moline, onda je to dosta razočaravajuće. Zato izaziva šizofrene reakcije.
Gaša Hejter smatra da je ovo gubljenje vremena i para, da je svako koga zanima mogao da nabavi neki bootleg ili su Jason & drugari jednostavno mogli još malo da sačekaju, da se lepo dogovore kuda dalje. I ostave nas da i dalje uživamo u njihovom izdanju iz 2003. očekujući After the Blues. A ne da nam prodaju par pesama koje smo uglavnom već čuli... (tome služe EP-jevi, ili remixi?!). Međutim, Gaša Fan kaže da je ovo vrhunsko delo koje dokazuje da veliki mogu i da citiraju velike (bez sramote) i da živa izvođenja i novi aranžmani nekih starijih pesama (pa čak i trubači?!) čine tišinu i melanholiju Songs: Ohia mnogo glasnijom i upečatljivijom.
Odgovor? Možda monumentalna Dark Don’t Hide it, po drugi put predivna Ring the Bell, iznenađujuća Last 3 Human Words ili naporne Such Pretty Eyes for a Snake i Big Beast na kraju koncerta.
Da li će vrh biti novi album, ti dugo očekivani remixi (ko će biti prvi: Will Oldham, Richard Buckner ili Jason Molina?) ili koncert u Beogradu? Ja se najviše radujem toj svirci u junu ove godine i čuo sam da dolazi solo :)...
Što bi rekli domaći fanovi Songsa – do jaja!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.