Popboks - BUILT TO SPILL - You In Reverse [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.06.2006. 00:00

BUILT TO SPILL

You In Reverse

Glavni protagonista južnjačke rock opere Drive-By Truckersa iz 2002. „želi da ponovo sanja snove iz prošlosti, vremena kada je bilo u redu... odvrnuti tri gitare do 10 i jednostavno, svirati ROCK“. Izraz Built to Spilla je udaljen od onoga koji gaje DBT isto onoliko koliko su geografski udaljeni njihovi rodni Ajdaho i Alabama. Ipak, novi album podseća da lider BTS-a Doug Martsch, isto kao i Patterson Hood iz DBT, pre svega veruje u transcedentalnu moć gitare svojstvenu starim vremenima

Mirko Mandić

Ocena:
8
8/10





Evidentan proboj „nezavisne“ muzike na Billboard listu i relativni komercijalni uspeh koji su u poslednjih nekoliko godina ostvarili njihovi indie saborci (neki će tvrditi, sledbenici) sa severozapada, Modest Mouse i Death Cab For Cutie, učinili su da se u isčekivanju novog albuma Built To Spill potajno nadam da će on predstavljati njihov više nego zasluženi komercijalni trijumf.
U deceniji koja je iza nas, BTS su proizveli jedno remek-delo (Perfect From Now On, Warner, ’96), jedan album koji je blizu remek-dela (Keep It Like a Secret, Warner, ’99) i još jedno odlično izdanje (There Is Nothing Wrong With Love, Up, ’94). Ipak, BTS u tom periodu nisu uspeli da zasluže ništa više od kultnog statusa i neopozivog renomea jednog od kritički najbolje prihvećenih bendova decenije. Novi milenijum je iznedrio njihovo najlošije izdanje (Ancient Melodies Of The Future, Warner, 2001), a pauza do danas je nagovestila da bi You In Reverse mogao doneti promene.
BUILT TO SPILL
Odsustvo dugogodišnjeg saradnika, producenta Phila Eka, demokratičniji i opušteniji kreativni proces i stabilnost postave benda (jedna od ranijih ideja Martscha je bila da svaki novi album snimi sa drugim muzičarima) su verovatno prouzrokovali da do promene zaista i dođe.
You In Reverse ne zvuči kao bilo koji prethodni album BTS. Iščašeni pop senzibilitet i snažni, visceralni pesimizam koji su karakterisali Perfect From Now On, kao i ingeniozni spoj ekonomičnosti i sonične kompleksnosti koji je obeležio Keep It Like a Secret ovde se, nažalost, prepoznaju samo u naznakama.
Ipak, You In Reverse (skoro da potpuno) to nadoknađuje čistom, neiskalkulisanom energijom i gitarskim deonicama koje kao da me teraju da ponovo pritiskam play. Ovaj album poseduje spontanost i svežinu kojima slušaoce obično grabe samo retko dobri debitantski albumi.
Klinci koji su pre 10-ak godina nosili majice na kojima je rukom bilo napisano „Doug Martsch is god“ (moderni odgovor na stari londonski grafit „Clapton is god“) mogu ponovo da obuku te iznošene relikvije iz sada već nekog drugog vremena, a kritičari koji su Martscha zvali „gitarskim herojem“ sada imaju pravo na to više nego ikada ranije.
Ipak, Martsch je napisao i odsvirao samo deo glavnih gitarskih deonica na You In Reverse, deleći te dužnosti sa Jimom Rothom i Bretom Nettsonom. To nesumnjivo doprinosi melodičnosti i nepredvidivosti dugačkih solaža (koje su direktno zaslužne za dugačke pesme - samo je Saturday kraća od tri minuta, a ukupno sedam od deset pesama je duže od pet minuta), čuvajući ih od izlišnosti i izdužući ih iznad „već viđeno“ statusa.
BUILT TO SPILL
Martschov nazalni vokal često porede sa glasom Neila Younga, a njegovi amorfni tekstovi su na prethodnim izdanjima na nežan način crtali skice ličnih emotivnih iskustava.
You In Reverse ne menja tu formulu značajno. Ipak, dualitet stihova kao što su „ We're all raised on conventional wisdom / In a world that's just so unconventional”, „No one ever sleeps / No one is ever awake“ i „ They don't know they're wrong / … That's what makes them strong” nosi pečat komunalne melanholije karakteristične za sve „ protestne” albume izdate ove godine.
You In Reverse nije savršen kao Perfect From Now On i nije tajnovit kao Keep It Like a Secret. Ipak, on je tik iza ova dva albuma, najviše zahvaljujući emotivnoj direktnosti kojom njegovi gitarski zvuci komuniciraju.
Što se mojih nadanja tiče, konačno mi je jasno da je suptilnu ekscentričnost BTSa teže reklamirati nego agresivnu idiosinkratičnost Modest Mousea i da ovo ipak nije muzika za sve one srednjoškolce koji su kupili Plans prošle godine. Ali, Martsch kao da ne mari za to, poručujući „ patience, darling, patience, patience, it will come”.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.