Popboks - TOM VERLAINE - Songs and Other Things + Around [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.06.2006. 00:00

TOM VERLAINE

Songs and Other Things + Around

Dva nova Verlaineova LP-ja, „obični“ Songs and Other Things i instrumentalni Around, ne uspevaju značajnije da nadvise njegova dosadašnja solo izdanja i usamljeni povratnički album Televisiona Television (’92). Ove ploče nisu loše, ali izbegavaju – ili promašuju? – kako mračnu usredsređenost koja je usijala Television klasik Marquee Moon, tako i melodično, sanjivo nadahnuće kojim odiše potcenjeni Adventure (’78)

Marko Artuković

Ocena:
5
Songs and Other Things
5/10
Around
5/10





Prošlo je gotovo 30 godina otkako je iz uzavrelog njujorškog mraka izronio Marquee Moon (1977), fascinantni debi LP grupe Television, a odjeci – ponekad bezmalo citati – ove albumčine čuju se u ovovekovnim radovima velikih bendova – Sonic Youth, Wilco, pa i U2. Solo karijera lidera Televisiona Toma Verlainea, u koju se upustio nakon svega dva albuma benda, međutim, skromna je i razuđena.
Dva nova Verlaineova LP-ja, „obični“ Songs and Other Things i instrumentalni Around, ne uspevaju da značajnije nadvise njegova dosadašnja solo izdanja i usamljeni povratnički album Television Television (1992).Ove ploče, objavljene gotovo 15 godina nakon prethodnog Verlaineovog solo albuma Warm and Cool (1992), nisu loše, ali izbegavaju – ili promašuju? – kako mračnu usredsređenost koja je usijala Marquee Moon, tako i melodično, sanjivo nadahnuće kojim odiše potcenjeni Adventure (1978).
Površina Songs and Other Things deluje prilično konzervativno; pesme sa ovog albuma bi se zgodno uklopile ako bi se na nekom adult-oriented radiju zavrtele pored numera Marka Knopflera i Erica Claptona. Ipak, njihova arhitektura i izvedba borave u posebnom prostoru koji, iako ne para uši ni grubim nedostatkom kvaliteta ni eksperimentalnošću, inspiriše na češkanje po glavi. Evo nekih od pitanja koja se, nakon pomirljivog zaključka da je Verlaine i dalje samosvojan, solidan autor, daju postaviti prilikom tog češkanja:
Da li se Verlaine zaista trudio? Da li mu je toliko lepo da ni ne oseća potrebu da pritisne gas? Da li je mogao relativno lako da napiše čvršću, težu i/ili dirljiviju kolekciju, a izabrao ovaj pristup jer smatra da je tako bolje?
Bilo kako bilo, čovek koji je jasnoćom i silinom zvuka otvorio vrata rock istorije pesmama See No Evil, Venus, Elevation... (Marquee Moon), a zatim pokazao neslućenu dozu nežnosti i paperjastog zanosa kroz pesme Glory, The Fire, The Dream’s Dream... (Adventure), snimio je album na kojem se najbolja stvar zove Shingaling.
Svoje pesničko umeće Verlaine koristi za davanje adekvatnih naslova svojim albumima: kao što se njegov raniji instrumentalni LP Warm and Cool ne zove Hot and Cold, ni ovaj novi se ne zove There nego Around. U pitanju je relaksirana, meandrirajuća kolekcija udobnih komada nekada utemeljenih ritmom, a nekada ne. Verlaine na Around često vozi svoju gitaru blizu granica post rocka (Flame, Eighty Eights...), gilmourovskih pejzaža (Curtains Open, The Suns Gliding!...) ili jazza (Rain, Sidewalk, Rings...) čuvajući, međutim, svoj velemajstorski potpis. Ovaj velemajstor i ovde je, kao i na Songs and Other Things, ležeran i gotovo nikada dovoljno fokusiran da bi zgrabio pažnju slušaoca; zbog toga Around ima širok spektar upotrebe, ali je daleko od monumentalnog.
Jedan od vodećih francuskih simbolista Paul Verlaine (1844-1896), čiji je Tom sopstvenom voljom prezimenjak, nazvao je svoje kolege „ukletim pesnicima“. Za razliku od njih, Tom Verlaine ne deluje osobito ukleto, već prilično rasterećeno, ali jedno prokletstvo ga stiže, evo, i ovde: od velikana se vazda očekuje više od pristojnih albuma kakvi su Songs and Other Things i Around.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.