Popboks - SONIC YOUTH - Rather Ripped [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.06.2006. 00:00 · 3

SONIC YOUTH

Rather Ripped

Na izmaku ugovora sa Geffenom, Sonic Youth isporučuju svoj najmanje „bučan“ album do sada. Sonični identitet grupe ostao je neokrnjen, ali osetan je nedostatak Jima O’Rourkea i – snažnih pesama...

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10





Pored nesumnjive muzičke kompetencije, za sticanje i održavanje vrhunskog statusa na alternativnoj sceni koji uživa Sonic Youth zaslužan je i njihov izvanredan smisao za vođenje karijere. Svaki veliki izbor koji su napravili bio je odličan, pa tako i onaj da u grupu integrišu audio-velemajstora Jima O’Rourkea, što je rezultiralo besprekornim balansom između održanja identiteta grupe i njene transformacije. Nakon dva, ali vredna albuma Murray Street (2002) i Sonic Nurse (2004), Jim O’Rourke se, međutim, oprostio od članstva u grupi, ostavljajući Thurstona Moorea, Kim Gordon, Leeja Ranalda i Stevea Shelleyja da „sami“ iznedre album kojim će se aktuelni ugovor grupe sa kompanijom Geffen privesti kraju.
SONIC YOUTH
Zbog trenutka u karijeri Sonic Youth u kojem je objavljen, Rather Ripped je izvanredno važan album za grupu; što se same sadržine tiče, Rather Ripped je poseban slučaj u njenoj diskografiji iz dva razloga.
Prvo, u pitanju je najmanje bučan album Sonic Youth; na njemu nema ni jedne jedine pesme koja nema pop strukturu u osnovi, a i sama nadogradnja prilično je čitka čak i ušima nespremnim na slatku buku.
Druga specifičnost ovog albuma leži u tome što je Rather Ripped jedan od jako malog broja albuma Sonic Youth kojima intenzivnije fali snažnih pesama.
Početak ne obećava puno, ali ni ne obeshrabruje: Reena i Incinerate su solidne, blago melodične živahne numere kakvih na prethodnom albumu Sonic Nurse ima nekoliko, ali lišene paučinastog soničnog prisustva Jima O’Rourkea. Treća Do You Believe in Rapture? je čudnovata i, iako ne baš čudesna, veoma interesantna pesma čija se okosnica sastoji od samo dva tona i jedne od onih nežnih vokalnih melodija Thurstona Moorea.
A onda sledi pet (!) pesama koje sugerišu da su Sonic Youth u nečem najbližem kreativnoj krizi ikada. Sa izuzetkom Rats, ceo središnji deo albuma vade delovi pesama. Sama Rats, u kojoj peva Lee Ranaldo, je blago osveženje u tom nizu, ali nije ni prineti numeri Paper Cup Exit, njenom Lee-pandanu sa Sonic Nurse (2004), koja je tamo ubedljivo najbolji komad. Album počinje da se oporavlja tek u devetoj – od ukupno dvanaest – numeri, teškoj, plišanoj Lights Out.
SONIC YOUTH
Nakon solidne, rasterećene The Neutral, u vrlo dobroj pretposlednjoj Pink Steam pomalja se jedno novo lice Sonic Youth. Ogromnim instrumentalnim uvodom u kojem ne nedostaje ni Jim O’Roruke, ni ništa drugo, grupa isijava čvrstu, gotovo garažnu energiju. Pevani deo, koji sačinjava manji, završni deo pesme, učvršćuje Pink Steam kao pokazatelj da Sonic Youth imaju potencijal da izađu na kraj sa O’Rourkeovim odlaskom bez gubljenja na širini zvučne dramaturgije. Za to su potrebna rešenja drugačija od onih koja su odlično funkcionisala dok je on bio u jednačini; „registar“ u kojem je Pink Steam, osvežavajuće sirov i jednostavan, solidno je rešenje tog problema – što ne znači da u budućnosti od Sonic Youth nećemo čuti i bolja.
Kraj albuma je idealan. Rather Ripped okončava moćno dirljiva, duboko atmosferična kompozicija u kojoj se sugestivni naboj Moorovog vokala bezmalo može seći nožem prividne distanciranosti stihova koje peva. Ovako velika koncentracija esencije Sonic Youth retko se nalazi i na puno kvalitetnijom albumima grupe od Rather Ripped.
Gitarske vinjete koje krase pesmu gotovo su preslikane iz pesme The Doors koja se zove The End. Ova pesma se, međutim, zove Or.
Audio:


Komentari

  • Gravatar for VeseLa
    VeseLa (gost) | 27.04.2008. 20.10.44
    Pink steam je najbolja pesma koju sam cula IKADA,mada nikad nisam slusala Sonic Youth......
  • Gravatar for Slaven
    Slaven (gost) | 26.08.2008. 23.32.11
    Fakat- vrhunski album
  • Gravatar for dusan
    dusan (gost) | 27.08.2008. 10.09.20
    pa da "Pink Steam" se najvise istice. meni je najbolja a kad posle legne "Or" ... - ufff, milina.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.