Popboks - RIHANNA - A Girl Like Me [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.07.2006. 00:00 · 3

RIHANNA

A Girl Like Me

Rihanni nedostaje iskustvo i ono što na televiziji zovu „personaliti“ – ideja šta bi ona zapravo htela, i da li bi uopšte htela nešto više od povremene nesnosne eksploatacije hitova. Čije je trajanje veoma ograničeno

Jelena Maksimović

Ocena:
2
2/10




Čak iako ste pravoverni ljubitelj indie rocka i srodnih mu podžanrova, tvrde elektronike i ljutog hip hopa, verovatno niste baš potpuno ravnodušni na potencijal koji pokazuju MTV hitovi – deo našeg svakodnevnog soundtracka, sveprisutni na granici maltretiranja, a ipak tako zarazno veseli.
Splet okolnosti – proboj komercijalne crne muzike na vrhove top lista, činjenica da uticaj novca u muzičkoj industriji nikad nije bio veći i nedostatak velike stvari koja bi promenila nešto da li u muzičkom ili društvenom smislu, iznedrio je sve veći broj pop apologeta, koji pokušavaju da učitaju nekakvo značenje u ono što je ekvivalent Coca-Cole: više toga se nalazi u želji koju proizvodi, nego u samoj konzumaciji. Možda ste čak i vi u stanju da sami teoretišete o inovativnosti produkcije Timberlanda na albumima Missy Elliot, jedinstvenom semplovanju Abbe u Madonninom poslednjem hitu ili šansama da Justin Timberlake postane Michael Jackson za 21. vek ili ste barem čitali o tome.
RIHANNA
U pokušaju da dosegne ove visine se nalazi mlađahna Rihanna, čiji je hit Pon De Replay prošlog leta odzvanjao iz svih disko klubova. Kao i mnoge pre nje, Rihanna je otkrivena na svom rodnom Barbadosu, gde je letovao poznati producent Evan Rogers (N’Sync, Kelly Clarkson), kome negde na belom pesku pod žarkim karipskim suncem pada na pamet ideja da od nežne, mlade sirene svilenkastog glasa napravi ženski odgovor na invaziju dancehall/ragga zvuka, čiji su glavni predvodnici Daddy Yankee i Sean Paul, a koja ujedno može da se nosi sa rn’b baladama i uptempo hitovima.
Pod okriljem pomenutog Rogersa i Jay-Z-ija za čiji producentsku kuću snima, Rihanna je snimila svoj drugi album A Girl Like Me sa nepunih 18 godina. Ovu kolekciju pesama različitih žanrova pompezno je najavio prvi singl SOS, koji ispunjava svoj crossover potencijal – spojivši savremenu produkciju i sempl dovoljno inspirativnog hita Soft Cell Tainted Love, privučena je i klasična MTV publika, kao i deo publike koji privlače produkcijska sofisticiranost.
RIHANNA
Pretpostavka je da je na ovu numeru potrošen najveći deo budžeta, jer odatle sve ide nizbrdo – red karipskih ritmova koji ne zvuče ništa bolje od hotelskih bendova na Barbadosu (Kisses Don’t Lie, Crazy Little Thing Called Love, Dem Haters, Selfish Girl), par balada za koje se čini kao da ih je odbila Mariah Carrey (Million Miles Away, Unfaithful, Final Goodbye) r’n’b numere koje prizivaju sećanje na prerano preminulu Aaliah (P.S. (I’m not Over You), A Girl Like Me, We Ride).
Pretendent na titulu novog letnjeg hita je Break It Off, duet sa Sean Paulom, gde istovremeno smeran i zavodljiv Rihannin glas pruža savršen kontrast istovetnom brundanju Sean Paula.
Svaki dobar kupac će dobiti bonuse uz ovo pakovanje, remixe dva hita sa prethodnog albuma If it’s Loving That You Want i planetarno poznat Pon De Replay, kao da su producenti i sami svesni da ovde sem SOS nema ničega pa ajde da ponudimo ljudima nešto za njihov novac.
Osim prvog singla, A Girl Like Me je duboko zaglibljen u rn’b/reggae produkciju iz prošle decenije, ovo je album u slavu letnjeg regea, odmah pored jednog od 114 (ili više) klasika Baby, I love your way, koji nikako da zamru, a čija upotrebna vrednost nestaje već prvih dana septembra.
Video:


Komentari

  • Gravatar for luna za us5 i rihannu
    luna za us5 i rihannu (gost) | 04.04.2008. 20.37.16
    rihanna volim teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • Gravatar for milica
    milica (gost) | 12.05.2008. 18.26.21
    da vam nisu malo stare informacijee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for vanja
    vanja (gost) | 07.07.2008. 15.36.32
    sajt je najbolji. super je valjda zato sto je rihanna moja najbolja pevacica sem avril. jeste avril je bolja. ali i rihanna je dobra. pozdrav svima na ovom sajtu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.