Popboks - TEA BREAK - False Reality [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.09.2006. 00:00 · 1

TEA BREAK

False Reality


Pošten hard core album koji se striktno drži ustaljenih žanrovskih rešenja

Nebojša Marić

Ocena:
5
5/10





Američki hard-core preselio se, posle poplave hip-hop i nu metal zvuka, na marginu, što je uticalo i na ovdašnju priliku. Beogradska HC scena koja je napravila proboj 90-ih je jednostavno nestala. Ta generacija (Ritam br. 4, 1994. str. 22-24) je odrasla i shvativši da svet u kojem živi permanentno pati od sličnih problema, okrenula se pitanju sopstvene egzistencije.
Poslednji izdanak corea na domaćoj sceni, najblaže rečeno, nije doneo nikakav napredak u odnosu na svoje slavne prethodnike. Six Pack su se prepustili čarima dobre zabave (i ostali na tom nivou), dok Dog House nikada nije stekao širu publiku. Oba benda karakterišu nedostatak ozbiljnosti, kako sviračke tako i tematske. Erozija je značajno zahvatila tkivo jer je HC kao žanr nezamisliv bez patosa istrajavanja na unapred izgubljenoj bitki protiv Sistema. Core, u to nema sumnje, predstavlja jedan donkihotovski posao, tu samo pregalnici opstaju. Ta oštrica se zagubila i domaći bendovi su počeli da liče na drugorazredni američki teenage punk.
TEA BREAK
Album False Reality beogradske grupe Tea Break možda baš iz tih razloga zvuči kao osveženje. Tea Break (Igor, Misha, Mlađa, Dusko) deluju neopterećeno negativnim nasleđem situacije na sceni, kao da su svesni činjenice da sviraju muziku koja je već duže vreme van glavnih tokova.
Što se tiče zvuka tu je sve na mestu gitare su bučne (naravno, sve u granicama njujorškog HC-a) a rifovi oštri; melodični refreni i brze jednostavne pesme dobro su uklopljene sa žestinom. Nekoliko pesama (3 days, Can’t change the world), kao i pravovremeno (negde pred sam kraj albuma, kada sve preti da postane nepodnošljivo jednolično) posezanje za uzorima (Screamager - obrada Therapy?), ulaze u uši.
Tematika je dobro poznata – tekstovi (da li treba napominjati da su na nikom potrebnome engleskom?) uglavnom govore o ožiljcima koje Sistem ostavlja. Svet je pustinja, a oaze su skoro iščezle…Petnaest pesama na albumu False reality smenjuju se bez većih problema.
TEA BREAK
Rezultat, međutim, nije ubedljiv, tako da neprijatne teme ostaju i dalje aktuelne. Najpre, False Reality i posle nekoliko slušanja ostaje samo još jedan hard core album sa nekoliko pamtljivijih momenata. Reč je, ukratko, o izdanju koje se striktno drži ustaljenih žanrovskih rešenja.
Suštinski problem predstavlja to što HC na ovim prostorima nikada nije odmakao od one dominantne američke struje koja je daleko iza sebe ostavila uticaje britanskog punk i HC zvuka. Drugim rečima, taj pravac je došao kao odstupanje od čvrstih, beskompromisnih temelja koje su početkom 80-ih položili Discharge i Doom.
Zatim je postajo sve prihvatljijiviji za šire mase, dok na kraju nije doživeo pravu MTV inflaciju. Sredina 90-ih će, između ostalog, biti upamćena i po abnormalnom broju mladih na ulicama Beograda u XL duksericama sa kapuljačama i obaveznim bejzbol kačketima na glavama. Na kraju balade, ako je suditi po koncertu legendarnog njujorškog HC benda Madball u Domu omladine Beograda novembra prošle godine, kao žrtve ostaju entuzijasti koji čvrsto veruju u celu stvar.
False reality je u svakom slučaju pošten žanrovski album na kome je sve, od fotografije do poslednje pesme, na mestu, što svakako treba poštovati. Posle svega što je zadesilo ovdašnji HC, Tea Break šalju optimističku poruku. Pa ipak, da li je taj optimizam opravdan?


Komentari

  • Gravatar for Cookie
    Cookie (gost) | 31.10.2009. 11.18.59
    Ako uzmemo u razmatranje sve sto se desava na domacoj muzickoj sceni, kao i ekspanziju novih bendova ovog muzickog pravca u svetu, moje je misljenje da se radi o jako dobrom bendu i muzickom pravcu koji nikad nije bio aktuelniji nego danas. Ne mogu da se otmem utisku da bi ovaj bend svuda u okruzenju bio respektovan vise nego na svom terenu sto je velika steta ;) Takodje sam ubedjen da se razlozi za prethodnu konstataciju nalaze u uredjivackoj politici ovdasnjih medija i predrasudama prema engleskom jeziku. Takodje ne treba ocekivati od jednog domaceg benda da pomera neke granice kada se radi produkciji jer ipak se ovde radi o prvom albumu . Sama cinjenica da ovaj bend sve radi u svojoj reziji, o svom trosku i u kontinuitetu uliva nadu i budi optimizam ;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.