Popboks - YO LA TENGO - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.09.2006. 00:00

YO LA TENGO

I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

Postoji izvesna lakoća kojom YLT stvaraju i ubacuju slušaoca u svoj ambijent. Lako se može ući u njihovu atmosferu, sanjivu i zamišljenu, možda baš zato što i prave albume za one koji više žive unutar sebe nego spolja. Njihova muzika je, kaže naš kritičar, idealna vrsta tišine kakvu želite da čujete

Miloš Trifunović

Ocena:
7
7/10





Yo La Tengo su sa godinama postali poznati po sledećem:
  • oni zaista vole muziku, bilo sa aspekta svirača ili sa aspekta nekog ko poznaje istoriju muzike 20. veka;
  • vole da prave dugačke albume u koje stavljaju svoje vizije raznih stilova (u skladu sa tim su i dugački naslovi albuma);
  • iako su uvek negovali neku vrstu pravljenja specifične atmosfere, nikada nisu snimili dva suviše slična albuma;
  • na kraju, sve to čine na vrlo simpatičan način, nepretenciozno i možda suviše introvertno da bi ikad izazivali suviše pažnje.
  • negde u svom svetu, savršeno zadovoljni onim što imaju u sebi, Yo La Tengo sviraju za svoju dušu.
YO LA TENGO
Album I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass otvara 10-minutna Pass the Hatchet, I Think I'm Goodkind, sa repetativnom ritam sekcijom, uz solo gitaru Ire Kaplana na ivici noise improvizacije, uz vokale koje su potopljeni dublje u miks. Otprilike, kao kad bi Neli Young svirao kraut rock. Bez oklevanja, već na početku, odvešće nas pravo u svoje carstvo sanjive buke. Ovog puta na albumu ćemo naći čak tri pesme takvog formata i oblika.
Sledeće pesme se vraćaju pop formi, pokazujući da oni mogu lako de se izražavaju na oba načina, i kao improvizatori i kao muzičari kojima je stalo do pop formata. Primećuje se veće prisustvo klavira, malo brži tempo pesama, malo plesnih delova, kao što je pesma Mr. Though, dok se u nekim pesmama može čuti psihodelija nalik na The Byrds (The Race Is On Again).
Analogni sintisajzeri nose The Room Got Heavy, pesmu mračnijeg i hipnotičnog tona. Raspevani pop ima svog predstavnika u I Don’t Get You, a klasični gitarski zvuci Yo La Tengo potpomognuti starim sintisajzerima će se čuti u I Shoud’ve Known Better i Happines Is A Warm Gun. Ova druga nije obrada svima već poznate pesme, jer na ovom albumu bend nije priložio nijednu, što je presedan kada je reč o bendu koji je karijeru dobrim delom gradio putem obrada. Najkatarzičniji momenat dolazi na kraju: The Story of Yo La Tengo, koja bi lako mogla da bude neka pesma Sonic Youth, svojom eksplozivnom euforijom i monotonijom pojačava efekat celom (velikom) dužinom.
YO LA TENGO
Dakle, opet smo dobili album koji svojom raznovrsnošću prevazilazi uobičajene granice. Ali ipak se pored svega toga album ne pretvara u haotičnu zbrku, već se oseća jedinstveni dodir zvuka YLT, što je verovatno jedan od odlučujućih kvaliteta benda. Reč je o bendu kome strast za muzikom ne dozvoljava da suviše ode na jednu stranu, već će svoje poznavanje žanrova prikazati koliko mu format albuma može dozvoliti. Otud uvek toliko pesama i tolika minutaža albuma.
U gitarskim pesmama bend zvuči prljavije nego što smo navikli, i uopšte reklo bi se da je produkcija ovaj put manje sterilna nego na nekim prethodnim albumima. Bend zvuči življe, slobodnije, dok duvačka sekcija i klavir, koji su dosta prisutni, otkrivaju nove momente u njihovom zvuku.
Dovoljno isti da bi bio klasičan album Yo La Tengo, i dovoljno različiti da ne bi slušanje učinio izlišnim, ovaj album je još jedno pozitivno poglavlje u priči o ovom bendu. Muzika za slušanje nedeljom ujutru, u mamurluku, ili radnim danom uveče, kada se oslobađamo stega još jednog dana u kome svet traži suviše od nas.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.