Popboks - CANSEI DE SER SEXY - Cansei De Ser Sexy [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.01.2007. 00:00

CANSEI DE SER SEXY

Cansei De Ser Sexy

Internet je čudo, a ovogodišnje čudo iz Sao Paola je poslednji, i moguće - najvažniji (ili bar najočigledniji), u nizu primera koji potvrđuju ovu teoriju. Ovo nije ni speed metal, ni brazilski tradicional – ovo je otkačeni, hibridni new wave

Senka Pajić

Ocena:
8
8/10



Niz su prošle godine započeli Arctic Monkeys i p2p programi za šerovanje muzike, u velikom stilu nastavila ga je Lily Allen uz pomoć mypace.com, dok su CSS popularnost stekli ni manje ni više, nego preko fotobloga (da to je sajt na koji kačite svoje fotografije). Ne treba zaboraviti ni činjenicu da za razliku od svih bendova koji su do sada proslavili zahvaljujući internetu, Cansei De Ser Sexy dolaze sa potpuno drugog kraja planete – iz Brazila.
Zahvaljujući posećenosti njihovog fotobloga i popularnosti pesme Let's make love and listen to the death from above, etiketa Sub Pop rešila je da za čitav svet reizda njihov selftitled album, skrativši ga za tri pesme otpevane na potugalskom. I tako su pet devojaka i jedan nešto stariji momak iz Sao Paula stigli do MTV-ja, evropskih turneja, i koncerata na kojima im je gost iznenađenja niko drugi do Jarvis Cocker. Živeo globalizam!
CANSEI DE SER SEXY
A njihova muzika je ništa drugo do trashy isproducirani sudari disko panka, elektro dance popa karakterističnog za osamdesete, sa nalepnicom na kojoj piše indie preko svega toga. Uz mnogo peachesovskih uticaja kada je u pitanju brutalno (do degutantno) otvoren stav prema seksualnosti, začinjeno temama preuzetim iz globalnih trač časopisa (videti pod Paris Hilton), osvrtom na aktuelnu indie scenu (videti pod Death From Above 1979), i uz jasan ironičan stav prema umetničarenju (videti pod Art Bitch – i umetnicima koji izlažu samo tamo gde ima besplatnog alkolola).
Čitav album se kreće od arty ironije do nezrelog blesavljenja i nazad, sve vreme insistirajući na treš estetici. Kad smo već kod treš estetike, nju dodatno ističe/šarmira jako loš izgovor engleskog pevačice Lovefoxx, sa snažnim brazilskim akcentom.
Slušati Cansei De Ser Sexy je, u neku ruku, kao kad krišom čitate trač časopise: zabavno je i šareno, plus što želite da trač podelite sa drugima. Uostalom šta očekivati od benda koji je dobio ime po izjavi Beyonce Knowls za žutu štampu, u kojoj se žali na to kako je „umorna od toga što je seksi“ (Cansei De Ser Sexy doslovno znači prevod ove izjave na portugalski).


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.