Popboks - MARY J. BLIGE - Reflections (A Retrospective) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.03.2007. 00:00

MARY J. BLIGE

Reflections (A Retrospective)

Kolekcija najvećih hitova koja na dostojan način reprezentuje jednu respektabilnu karijeru dugu dve decenije

Marko Nikolić

Ocena:
6
6/10



Iz više razloga, važno je pomenuti Mary J. Blige. Pionirske poduhvate na ničijoj zemlji između prljave hip hop produkcije i soul nasleđa u ranoj fazi njenog stvaralaštva s početka prošle decenije, muzička industrija s one strane Atlantika oberučke je prigrabila i postavila kao parametar procenjivanja isplativosti/uspešnosti svakog sledećeg akta koji je gajio ambiciju opstanka u surovom svetu šou biznisa.
Tokom karijere, Mary se diskretno pomerala ka svedenijem gospel/soul izvođenju ne zaboravljajući svoje hip hop korene (rodom je iz Bronksa), čime se uspostavila kao osa koja je s jedne strane ostavljala fabričke proizvode poput Jennifer Lopez i Mariah Carey (koje sa Mary dele sličnu uspešnost), a sa druge radikalnije izdanke crnačkih ženskih vokala poput Lauryn Hill, Erykah Badu ili Ursula Rucker (sa kojima Bligeova deli background).
Sedam studijskih albuma, nekoliko Gremija i 34 miliona širom sveta prodatih komada plastike na kojima su utisnute njene pesme, govore same za sebe. Na krilima uspeha poslednjeg studijskog albuma The Breakthrough, sa tiražom većim od šest miliona kopija u svetu, stižu nam Reflections.
MARY J. BLIGE: Reflections
Sam spisak autora koji sarađuju sa Maryčita se kao svojevrsna enciklopedija (mainstream) crnog zvuka. Praktično, nema imena koje nešto ne znači u tom svetu, a da nije zabeleženo na ovom albumu: Dr Dre, Puff Daddy, Wyclef, Method Man i 50 Cent (pojačani novom nadom hip hop soula Johnom Legendom) prave društvo pop veličinama kakve su George Michael i U2. I sa izuzetkom U2, svi se oni na ovoj kolekciji predstavljaju u najboljem mogućem svetlu.
Jennifer Lopez je jednom prilikom, najavljujući jedan od svojih albuma, izjavila da joj je prevashodni motiv u stvaranju bila ideja da ponudi ženama muziku za raspremanje kuće. Uz dužno poštovanje plemenite namere, Reflections (tj. Mary) u poređenju sa Jenny iz bloka ima šire polje primene: njena izvedba funkcioniše kako pri brisanju prašine ili čitanju knjige, tako i u kolima i na podijumu za igru; a o romantičnim trenucima sa voljenom osobom da i ne govorimo.
Tvrđe i u produkcijskom smislu prljavije Family Affair, Real Love i I'll Be There For You/You're All I Need To Get By nalaze svoj kontrapunkt u nežnijim King & Queen, As i 911 čime Mary demonstrira širok prostor u kojem se (s)nalazi. Jedini minus ove kolekcije je bleda i neuverljiva obrada izraubovane One izraubovanih U2. No, ni taj minus ne kvari korektan utisak koji ova ploča ostavlja nakon nekoliko slušanja.
Die-hard fanovi, vlasnici svih albuma Mary J. Blige, možda će zavrteti glavom što neki od njihovih aduta nije našao mesto na ovoj ploči, no njima su u iskusnom maniru velikih igrača kao mamac ponuđene čak četiri nove numere, a ostali se neće previše buniti na izvršenu selekciju pesama koje verodostojno predstavljaju jedan upečatljiv ženski vokal.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.