Popboks - ZOSTER - Festival budala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.03.2007. 00:00 · 2

ZOSTER

Festival budala

„Bend je dobio ime nakon što je Mario, prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. A ’Zoster’ je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini“

Branislav Predojević

Ocena:
7
7/10Drugi album mostarske grupe Zoster - koja dio sve šireg ugleda dijeli sa sugrađanima Vuneny – svjedoči o zvuku benda sa sviješću o tome šta hoće i, što je još važnije, kako to da sprovede. Spoj hipnotičkih ritmova (smještenih negdje u širokoj zoni regae-dub-trip-hop-pop...), zvonkih gitara, sugestivnog (ne)pjevanja Marija Knezovića i lucidnih tekstova na temu svakodnevice nagoviješten još debijem Ojužilo (2005) i potom kultnim statusom pjesme Policija (“Uzet ću pravdu u svoje ruke, Jednoga dana kupit ću pištolj. I roknut ću te. A i sebe ću...”) ovim albumom donosi snažnije profilisan stil benda.
Sa čvrstim korijenima u tradicionalnom reggae i dub zvuku, ali u daleko većoj mjeri otvoren ka svemu što se članovima benda učinilo interesantnim da uklope u svoje pjesme, Festival budala nije, koliko god to pretenciozno zvučalo, “laki komad” za popodnevni odmor. Iza kulisa je skrivena vulkanska energija bijesa koji nije izazvan samo opštim mjestima rock pobune, nego vrlo jasnim i konkretnim događajima nevesele bosanske stvarnosti.
ZOSTER
To je jasno od uvodno/završne, skoro pa ritualne Ko je jamio… jamio („Ko sam ja da kradem tuđu muku i sne / Rekli su ko sam ja da kradem i ubili me / A krali smo nas četiri brata i bratski dijelili plijen / Oni su krali malo više a ja sam bio lijen“), do klasičnih žanrovskih reggae-jah posveta Mob Barley.
Subverzivne posvete raseljenoj mladosti ove zemlje kroz omaž EKV motiva u potresnoj Sugrađanin (“Ovo je zemlja za vas, ovo je zemlja za sve vaše ljude, ovo je kuća, ovo je kuća za svu vašu djecu”) ili naslovne burleske Festival budala, čiji naslov dovoljno govori...

Uz bendove kakvi su pomenuti Vuneny, Sopot (Banja Luka), Dubioza Kolektiv i Skroz (Sarajevo), Voodoo Cadillac (Brčko), Zoster ovim albumom u svakom slučaju daje nadu... zemlji u kojoj nada umire prva. Dok se jedan od idejnih uzora Zostera, zagrebački Haustor, iz socreal perspektive bavio zvucima „trećeg svijeta“, ovaj mostarski bend se bavi „trećim svijetom“ doseljenog ovdje i sada. Onim kojem nedostaje Sve čega nema (pesma no. 11)..., osim mašte i, ponekad, dobre muzike.


Komentari

  • Gravatar for enis
    enis (gost) | 13.04.2009. 16.56.51
    ma najaci ste nema se sta imal koji link za download vasu muziku ?
  • Gravatar for Duci
    Duci (gost) | 12.06.2009. 22.32.58
    Please, please, please... neka mi neko ispise text pjesme "U raju" ... pleeeeeeeeeeaseeeeeeeeee :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.